veliki krang
Legenda
- Poruka
- 71.078
Malo filosofije u tri ujutru nije loše za trening mozga, naravno za one koji mozak imaju. Elem, u tom duhu bih postavio tezu da se uzrok svakog konflikta na ovom svetu može svesti na grešku u komunikaciji. Kako na mikronivou poput porodične svađe, tako i na makronivou kao što je rat. Važi i obrnuto, rešenje svakog konflikta leži u pravilnoj komunikaciji između sukobljenih strana. S tim u vezi, primetio sam jedan zanimljiv paradoks. Srbija je okružena priličnim brojem država i "država", a tu treba dodati i par njih sa kojima (trenutno) ne delimo granicu, ali imamo prilično intenzivne odnose. Ako se vratimo na pitanje komunikacije, primetićemo da najbolju imamo sa državama u kojima se govore jezici potpuno različiti od srpskog - Grčka, Rumunija i Mađarska. Sa druge strane, ako lestvicu baždarimo od zla ka gorem, dobićemo otprilike poredak Severna Makedonija - Bugarska - Milogorje - Hrvatska - 23 posto - kosmetski Šiptari. Sve oni sa kojima se čisto u jezičkom smislu možemo sporazumevati, čak i ako tu uključimo Šiptare sa Kosmeta od kojih ogroman broj govori i srpskim jezikom, baš kao što i većina kosmetskih Srba upotrebljava i albanski jezik u komunikaciji.
Još jedna stvar koja upada u oči je da su zemlje sa prvog spiska, plus u poslednje vreme Turska, redom solidno razvijene u poređenju sa teritorijama sa drugog spiska. Dakle, ispada kako mi imamo normalne odnose sa razvijenim državama čije jezike ne razumemo (pride su sve četiri pomenute članice NATO), dok sa onima slabije razvijenim (da ne kažem zakržljalim) čije stanovništvo ovako ili onako možemo da razumemo, odnosi variraju od prikrivene netrpeljivosti do otvorenog rata.
Kako?
Još jedna stvar koja upada u oči je da su zemlje sa prvog spiska, plus u poslednje vreme Turska, redom solidno razvijene u poređenju sa teritorijama sa drugog spiska. Dakle, ispada kako mi imamo normalne odnose sa razvijenim državama čije jezike ne razumemo (pride su sve četiri pomenute članice NATO), dok sa onima slabije razvijenim (da ne kažem zakržljalim) čije stanovništvo ovako ili onako možemo da razumemo, odnosi variraju od prikrivene netrpeljivosti do otvorenog rata.
Kako?