Jevrejsko pleme Korešiti

To je istina...dolazili su u Bosnu iz Spanije ne samo tada Jevreji,vec i mnogo ranije,u vreme bana Kulina,jeretici sa juga Francuske i iz Spanije,jer su odande bili proterivani

Uglavnom su svi ti ljudi,docnije presli u islam,pogotovo jeretici,jevreji manje vise

i sam potomak bana Kulina,bio je cuveni Kulin kapetan naprimer,dobar se broj starosedelaca Bosne preorjentisao na Islam,jer nisu bili Hriscani,te im njihova vera i crkva Bosanska nije bila toliko jaka da ih odrzi skupa koliko recimo Pravoslavna i Katolicka,
pored francuza i Spanaca,u Bosni je bilo i Nemackih rudara,Sasa,koji su takodje kasnije presli u Islam

:eek: Ovo si lupio za medalju!

Ovo ostalo su ti sve nagađanja!

To su ti sefardski jevreji, koje sam spomenuo. Tu nema niceg nepoznatog. Naselili su se i u danasnjoj Grckoj, Maloj Aziji, Bugarskoj. Na nasim prostorima ih je najvise bilo u Bosni. Ono sto ih je ostalo nakon DSR je uglavnom zbrisalo za Izrael. U Srbiji ih nikad nije bilo puno, ali zanimljivo je to da smo imali i sefarde i askenaze.

Meni je djed pričao o sarajevskim Jevrejima koji su držali više od pola centra Sarajeva (on je bio dijete ali se dobro sjeća)... interesantno je da su Aškenazi uglavnom bili bogati bankari, trgovci isl., a Sefardi uglavnom sirotinja, uz vrlo malo izuzetaka...

Meni je djed pričao o sarajevskim Jevrejima koji su držali više od pola centra Sarajeva (on je bio dijete ali se dobro sjeća)... interesantno je da su Aškenazi uglavnom bili bogati bankari, trgovci isl., a Sefardi uglavnom sirotinja, uz vrlo malo izuzetaka...

Nije to jedini primer. Izgleda da gde god da dele prostor, askenazi su bogatiji i uticajniji. Sefardi su uglavnom zaostali, jer su ziveli medju isto tako zaostalim muslimanima. Negde sam procitao da je Amsterdam takodje imao vece zajednice jednih i drugih (sto je inace retkost), jod od, nisam siguran, ali cini mi se, 17. ili 18. veka. I tu su sefardi bili znatno siromasniji, od askenaza. Primer je i danasnji Izrael.

Poslednja izmena:
To je istina...dolazili su u Bosnu iz Spanije ne samo tada Jevreji,vec i mnogo ranije,u vreme bana Kulina,jeretici sa juga Francuske i iz Spanije,jer su odande bili proterivani

Uglavnom su svi ti ljudi,docnije presli u islam,pogotovo jeretici,jevreji manje vise

i sam potomak bana Kulina,bio je cuveni Kulin kapetan naprimer,dobar se broj starosedelaca Bosne preorjentisao na Islam,jer nisu bili Hriscani,te im njihova vera i crkva Bosanska nije bila toliko jaka da ih odrzi skupa koliko recimo Pravoslavna i Katolicka,
pored francuza i Spanaca,u Bosni je bilo i Nemackih rudara,Sasa,koji su takodje kasnije presli u Islam

Sto dovodi do zakljucka da crkva Bosanska nije bila hriscanska crkva i da teorija srbozabludnika kako je crkva bosanska ustvari bila pravoslavna crkva pada u vodu, zapravo radi se o jednoj od najvecih prevara koja kod srbo zabludnika traje do dan danas.

Sto dovodi do zakljucka da crkva Bosanska nije bila hriscanska crkva i da teorija srbozabludnika kako je crkva bosanska ustvari bila pravoslavna crkva pada u vodu, zapravo radi se o jednoj od najvecih prevara koja kod srbo zabludnika traje do dan danas.

A ti i dalje ne shvatas da narod i nacija nisu isto sto i vera, pa je krajnje nebitno kakve je prirode i ucenja bila srednjevekovna crkva u Bosni, vec je bitno poreklo tamosnjeg naroda, a zna se koje je. To je kao kad si mi pricao da ste vi u Raskoj potomci bogumila, a ja te pitao, sve i da jeste, sta su ti bogumili bili po narodnosti. Bosnjani u srednjevekovnoj Srbiji? :lol:

Posto velik deo Muslimana vuce poreklo iz danasnje Srbije i Crnegore. I sto je poznato da je crkva bosanska maltene na kraju srednjeg veka bila istrebljenja od strane bosanskih vladara, sve ove price su lepe ali nemaju veze za stvarnoscu. Danasni Muslimani samo malim delom imaju veze za crkvom bosanskom. Vecinja njih vodi poreklo od pravoslavnih ili katolickih vernika.

Nije to jedini primer. Izgleda da gde god da dele prostor, askenazi su bogatiji i uticajniji. Sefardi su uglavnom zaostali, jer su ziveli medju isto tako zaostalim muslimanima. Negde sam procitao da je Amsterdam takodje imao vece zajednice jednih i drugih (sto je inace retkost), jod od, nisam siguran, ali cini mi se, 17. ili 18. veka. I tu su sefardi bili znatno siromasniji, od askenaza. Primer je i danasnji Izrael.

Ja sam primetio ogromnu razliku u izgledu izmedju njih , ovi prvi izgledaju kao Sloveni , dok ovi drugi vuku na Arape .

Ja sam primetio ogromnu razliku u izgledu izmedju njih , ovi prvi izgledaju kao Sloveni , dok ovi drugi vuku na Arape .

Za vreme SSSR-a i nametnutog ateizma, bilo je dosta mesanih brakova, pa su neki mozda malo povukli na Slovene, ali daleko od toga da izgledaju tako. Kada se kaze da neko izgleda kao jevrej, zna se bar otprilike na sta se misli. Daleko je prosecni Askenaz od prosecnog Slovena.

Za vreme SSSR-a i nametnutog ateizma, bilo je dosta mesanih brakova, pa su neki mozda malo povukli na Slovene, ali daleko od toga da izgledaju tako. Kada se kaze da neko izgleda kao jevrej, zna se bar otprilike na sta se misli. Daleko je prosecni Askenaz od prosecnog Slovena.

Nisam mislio da su skroz isti , ali vise lice na evropske narode .
Vecina Askenazi Jevreja se ne uklapa u klasican opis koji vazi za Jevreje .

1. ,koliko znam,a neznam nesto mnogo

2. ,oni nisu bili hriscani,vec nesto poput jeretika

3. u ono vreme,i nisu imali bogomolje,vec su se mogli moliti bilo gde,ispred drveta ili tako nescega sto bi po njihovoj proceni bilo njima sveto

1. ovo je veoma dobra uvodna napomena kad znaš da ćeš nešto da upoganiš.

2. nisu bili hrišćani nego neki tamo jeretici, to neka nova religija?

3. mogli su da se mole dok kenyaju uz drvo? link?

da li si čuo za Zapis? ( to ti je jeretičko sveto drvo u Srbiji kod kojega se moli, ostavljaju poruke , i tako...., obavljaju neke duhovne stvari osim zapišavanja i za*****vanja)

Back