Jevrejsko pleme Korešiti

winkler

Aktivan član
Poruka
1.251
Pozdrav svim istoričarima i ljubiteljima istorije:)

Interesuje me da li je neko nekada čuo ili pročitao neki tekst o jevrejskom plemenu Korešiti i njihovom dolasku na naše prostore?Jako bi mi značila bilo kakva informacija iz genealoških razloga.
Hvala unapred.:hvala:

Interesuje me da li je neko nekada čuo ili pročitao neki tekst o jevrejskom plemenu Korešiti i njihovom dolasku na naše prostore?Jako bi mi značila bilo kakva informacija iz genealoških razloga.

Nikad čuo za takvo pleme, niti je ono među 12 mitskih jevrejskih plemena...

Nego, ime tog plemena me neodoljivo podsjeća na arapsko pleme poslanika Muhameda, Korejš.

P.S.
Čuo sam za teorije o jevrejskom porijeklu nekih poznatih srpskih porodica, ali to je druga priča...

Nikad čuo za takvo pleme, niti je ono među 12 mitskih jevrejskih plemena...

Nego, ime tog plemena me neodoljivo podsjeća na arapsko pleme poslanika Muhameda, Korejš.

P.S.
Čuo sam za teorije o jevrejskom porijeklu nekih poznatih srpskih porodica, ali to je druga priča...

Siguran sam da nema veze sa tim plemenop poslanika Muhameda.Hvala na odgovoru.
Slažem se da nije jedno od dvanaet Biblijskih plemena ali pored tih danaest postoje i druga manja plemena.

Takodje. Mada sam cuo nesto drugo zanimljivo, sto je zapravo vrlo stara teorija, da avganski Pastuni, ljudi koji cu cinili glavninu Talibana, poticu od nekih zalutalih jevreja. :mrgreen:

da si rekao Grka,pa i ajde,jer ih je tamo navodno,ostalo nesto,zaostalo za Aleksandrovim osvajanjem,a neki su cak dosli i ranije u Iran-afganistan regiju,te ih je on cak tamo i zatekao

Ali,jevreji,tesko da su isli na tu stranu,uglavnom su oscilirali ka evropi a docnije americi...naravo ucenije,tamo gde je bilo para,gde je para tu je i njih.....a tamo u tim zabitima,para nikada nije bilo ***:):)

Знам за арапско племе из Медине...
Е сада..неки су били јудејци, неки Хришћани...а неки пагани(ови који су после постали мухамедански пагани)

da si rekao Grka,pa i ajde,jer ih je tamo navodno,ostalo nesto,zaostalo za Aleksandrovim osvajanjem,a neki su cak dosli i ranije u Iran-afganistan regiju,te ih je on cak tamo i zatekao

Ali,jevreji,tesko da su isli na tu stranu,uglavnom su oscilirali ka evropi a docnije americi...naravo ucenije,tamo gde je bilo para,gde je para tu je i njih.....a tamo u tim zabitima,para nikada nije bilo ***:):)

Postoji teorija da su Kurdi porijeklom od vojnika Aleksandra Velikog (vjerovatno ne svi, nego samo dio)...

Inače, svi ti narodi na srednjem istoku su miks indoevropskih, turanskih i starosjedilačkih naroda, a po kulturi su arabizovani...

Gluposti, koreshiti su Muhamedovo pleme, koje je on dobrim djelom istrjebio.

Vjerovatnio su bili djelom jevrejske vjere a djelom pagani.

Sa druge strane Pashtuni nisu jevrejskog porijekla jer su dominantno indo-evropskog porijekla.
Pastuni su nastali od skita i bijelih Huna uz određeni turski upliv.

Selili su se jevreji i na istok. Slazem se da ovo jeste malo verovatno, ali ta legenda postoji i medju samim Pastunima. Kucaj u Guglu reci Pashtun i Jews i pretraga ce naci svasta.

Postoji teorija da su Kurdi porijeklom od vojnika Aleksandra Velikog (vjerovatno ne svi, nego samo dio)...

Inače, svi ti narodi na srednjem istoku su miks indoevropskih, turanskih i starosjedilačkih naroda, a po kulturi su arabizovani...
Daleko su Kurdi od Aleksandrovih puteva.Oni su potomci anatolskih plemena indoevropskog jezičkog miljea koja su tu živela od vajkada, pomešani sa Arapima. Najbliži prema položaju , kao preci, bi mogli da budu Asirci jer se i danas teritorija Kurda poklapa sa teritorijom Urartu ili Ararata ili stare Jermenije. Vrlo je interesantno da imaju višak stare haplogrupe I2 što je dokaz da imaju veoma bliske veze sa starim Balkanom..

Selili su se jevreji i na istok. Slazem se da ovo jeste malo verovatno, ali ta legenda postoji i medju samim Pastunima. Kucaj u Guglu reci Pashtun i Jews i pretraga ce naci svasta.

Pastuni su inogermanski narod sto oni asociraju ako se neko pleme zove Slujemanci (sivoni Solona) da su Jevreji, je toliko naucno ko teorija da su svi Vasojevici od Vasoja naslednika najstarijeg nemanjinog sina Vukana.

Jevreji ima i po Indiji i za vreme Isusa su postojale jevrejske grupe koji su trazlili stalno nove vernike, kao Hsrcanstvo kasnije.

Inace za svaki narod ima teorija da su Jevreji.

Mormoni dan danas veruju da su Jevreji dosli u novi svet, samo su promenili od svi Indianci su iz bliskog istoka na jedan deo.

Poslednja izmena:

Sto se jevrejskog doseljevanja na Balkanu tice, ja sam citao o doseljavanju jevreja iz Spanije u Osmanlijskom vremenu, za druge jevreje nisam cuo... dio tih spanskih jevreja je presao u Islam tako da ja licno poznajem neke ljude u cijim zapisima pise da su im korijeni iz Spanije.

Sto se jevrejskog doseljevanja na Balkanu tice, ja sam citao o doseljavanju jevreja iz Spanije u Osmanlijskom vremenu, za druge jevreje nisam cuo... dio tih spanskih jevreja je presao u Islam tako da ja licno poznajem neke ljude u cijim zapisima pise da su im korijeni iz Spanije.

E jeste kako da nije!
Dotrčali sve u troskocima iz daleke Španije u Bosnu, samo da bi primili islam.

E jeste kako da nije!
Dotrčali sve u troskocima iz daleke Španije u Bosnu, samo da bi primili islam.

To je istina...dolazili su u Bosnu iz Spanije ne samo tada Jevreji,vec i mnogo ranije,u vreme bana Kulina,jeretici sa juga Francuske i iz Spanije,jer su odande bili proterivani

Uglavnom su svi ti ljudi,docnije presli u islam,pogotovo jeretici,jevreji manje vise

i sam potomak bana Kulina,bio je cuveni Kulin kapetan naprimer,dobar se broj starosedelaca Bosne preorjentisao na Islam,jer nisu bili Hriscani,te im njihova vera i crkva Bosanska nije bila toliko jaka da ih odrzi skupa koliko recimo Pravoslavna i Katolicka,
pored francuza i Spanaca,u Bosni je bilo i Nemackih rudara,Sasa,koji su takodje kasnije presli u Islam

Veoma je interesantna i zapanjujuća sličnost Emine Jahović i Penelope Kruz.

Pazi stvarno

8d78cd76-a57a-44d7-8217-fa63942ee86e.jpg

20091206184203311.jpg

89377251be4.jpg

Poslednja izmena:
Pa sto se ovih prostora tice, do dolaska sefardskih jevreja, drugih nije bilo. Istorija jos jedino belezi da su pre njih neki iz Palestine, jos u Starom veku cini mi se (nisam siguran za godine), dosli u grcke gradove, a potom su se stopili medju svoje brojnije spanske rodjake, koji su u medjuvremenu stigli. Bilo je i nesto jevreja odranije na teritoriji danasnje Rumunije, ali to su bili hazarski preobracenici.

Poslednja izmena:
Pa sto se ovih prostora tice, do dolaska sefardskih jevreja, drugih nije bilo. Istorija jos jedino belezi da su pre njih neki iz Palestine, jos u Starom veku cini mi se (nisam siguran za godine), dosli u grcke gradove, a potom su se stopili medju svoje brojnije spanske rodjake, koji su u medjuvremenu stigli. Bilo je i nesto jevreja odranije na teritorije danasnje Rumunije, ali to su bili hazarski preobracenici.
Čitao sam da su jevreji ovde došli jako rano za vreme Osmanlijske vladavine.

Čitao sam da su jevreji ovde došli jako rano za vreme Osmanlijske vladavine.

To su ti sefardski jevreji, koje sam spomenuo. Tu nema niceg nepoznatog. Naselili su se i u danasnjoj Grckoj, Maloj Aziji, Bugarskoj. Na nasim prostorima ih je najvise bilo u Bosni. Ono sto ih je ostalo nakon DSR je uglavnom zbrisalo za Izrael. U Srbiji ih nikad nije bilo puno, ali zanimljivo je to da smo imali i sefarde i askenaze.

Back