Јевреји у четницима Драже Михајловића

Шта, као нисте нас мрзели зато што смо, након што су Турци опустошили Книнску Крајину, Лику, Банију, Кордун и Западну Славонију, населили те пределе?... Да, били сте срећни што су се "грко-источна браћа" ту доселила...:roll:

Нисте били завидни, када је аустријски цар донео СТАТУТА ВАЛАХОРУМ о привилегијама српског народа на територији Крајине...

Нисте нам завидили што нисмо морали у Крајини да плаћамо разне порезе, јер смо били војници, док сте ви морали у цивилној Хрватској јер сте били кметови?
krajne je ne ozbiljno pričati o osjećajima ljudi koje ne poznam a čak im niti suvremenik nisam.
nažalost nemam kao ti kristalnu kuglu za osjećaje8-)

Srbi su imali neke povlastice u vojnoj krajini.
ali to je zato sto su im glave bile svaki dan u torbi.
to po meni i nije baš zavidan položaj. ;)

@ Aca

Хвала! ;)

Да те питам ово: на неколико места сам већ прочитао да су Јевреји Ашкенази заправо хазарског порекла, односно Хазари који су примили јудаизам.
Јел то тачно или не?

Ашкенази су Европски Јевреји, боли су толико дуго у европи да нису више говорили Хебрејски, већ Јидиш, мешавину Хебрајског и Немачког, али и локалне дијалекте западнословенских народа Кнааик, или Јудео-Словенски, Тако је рецимо Српски даровао Јидишу реч "Кур*а" а Срби преузели (и Хрвати) из Јидиша "Дрек" :) Иначе су велика већина у Израелу. Рецимо да је Олбрајтова Ашкеназ али родитељи су јој се покатоличили да би избегли Холокауст, а мала Мадлин је одгајена као Католикиња и све до пунолетства није знала за своје Јеврејско порекло.

Сефарди потичу са Иберисјког полуострва, и ома их мало у Израело испод 700,000

Иначе имаш око десет врста Јевреја, па погледај овај чланак на Вики
http://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_ethnic_divisions

Ашкенази су Европски Јевреји, боли су толико дуго у европи да нису више говорили Хебрејски, већ Јидиш, мешавину Хебрајског и Немачког, али и локалне дијалекте западнословенских народа Кнааик, или Јудео-Словенски, Тако је рецимо Српски даровао Јидишу реч "Кур*а" а Срби преузели (и Хрвати) из Јидиша "Дрек" :) Иначе су велика већина у Израелу. Рецимо да је Олбрајтова Ашкеназ али родитељи су јој се покатоличили да би избегли Холокауст, а мала Мадлин је одгајена као Католикиња и све до пунолетства није знала за своје Јеврејско порекло.

Сефарди потичу са Иберисјког полуострва, и ома их мало у Израело испод 700,000

Иначе имаш око десет врста Јевреја, па погледај овај чланак на Вики
http://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_ethnic_divisions

Ово сам већ знао, осим за ове речи:lol:!

Занима ме да ли је тачна тврдња да су једино Сефарди изворни Израелити (семити)?

Ово сам већ знао, осим за ове речи:lol:!

Занима ме да ли је тачна тврдња да су једино Сефарди изворни Израелити (семити)?

Па исто толико колико су Јевреји изворни Хришћани. Значи, не.
Хришћанство је почело као Јеврејска секта, али псотало далеко више, а Сефарди воле да се кур*е да су они једини прави. Јесте од њих је почело, али прави је тешко рећи.
Да, за ашкеназе се тврди да нису Прави Јевреји јер су Хазари или други народи "покрштени" у Јевреје.

Међутим када видиш неке Јевреје (Кинсеки Јевреји) и Глумца Јафета Кота (Капетан Ђирардело )
homicide.jpg

Рецимо он је оригинарни Јевреј из Камеруна, његови су из краљевске породице која је вековима у камеруну била- Јеврејска, колико се зна потичу из израела али су вековима били у Африци.

Мош` мислити како му ј ебило да у Њујорку одраста и као црнац и као Јевреј:) :) :)

@ Aца

Полако схватам, прочитао сам твоје постове, прочитао сам ово из Википедије, и нарочито сам прегледао ове фотке и мислим да све те људе различитог порекла и места живљења заправо повезује само - јеврејска вера...

Е сад, то онда на неки начин руши причу о Израелу, као држави јеврејског народа, зато што испада да је то држава више јеврејских народа, односно да је то верска држава (без обзира што је секуларна)...

@ Aца

Полако схватам, прочитао сам твоје постове, прочитао сам ово из Википедије, и нарочито сам прегледао ове фотке и мислим да све те људе различитог порекла и места живљења заправо повезује само - јеврејска вера...

Е сад, то онда на неки начин руши причу о Израелу, као држави јеврејског народа, зато што испада да је то држава више јеврејских народа, односно да је то верска држава (без обзира што је секуларна)...

Е, тако је. Дакле Израел је држава Израелских грађана, у Иначе 30% Израелаца су Арапи-муслимани. Иако је декларисан као Јеврејска држава, то се у ствари схвата као што би био Хришћанска или Муслиманска, а има јако различитих народа.

Рецимо поменимо Руске Јевреје, други званични језик Израела је- Руски. Ствар је да рецимо Руски Јевреји су јако мало знали о Јудеизму и да су у ствари и сами постали Руси Јеврејске вере. Доста тешко се уклапају и не воле да причају Хебрејски. Тако имаш Руске новине у Тел Авиву, а најштампанија књига скоро је била збирка Пушкинових песама радње су исписане на Ћирилици и слично. Иначе су про-Српски опредељени и маса њих носи крстиће око врата.

По овоме испадне да јеврејски конвертити, на пример кинески или камерунски Јевреји, уопште никад у прошлости нису били повезани са државом Израел, али је сматрају својом матицом. :confused:

Укратко, исто и за пету генерацију Срба у САД, Србија је матица иако можда незнају Српски, и никада ни њихов прадеда ниеј био у Србији зар не?

Па и за нас Србе је Јерусалим Свети град.... зар не? нека врста Духовне матице? А опет нисмо били повезани са њим.
Лакше ће ти бити да на Јевреје гледаш као на Хришћане. Исус је био први Хришћанин, а после су се покрстили Срби, Французи, Италијани, Шпанци, Латиноси, Црнци.
Исто тако и Јевреји, јер се Јудаизам ширио исто као и Хришћанство.

Ево једне дневне новине из Израела на Руском. Само да видиш колико су ти Јевреји понели словенског карактера и словенства у опште. Ово је претрага речи "Косово" и испада, погледај датуме да сваку други дан објаве нешто о Косову. Ово је рецимо репортажа-замисли- о Томиславу Николићу и предизборном итингу у Косовској митровици:
http://www.mignews.com/news/politic/world/170108_181023_46772.html

"Я приехал сюда сегодня,- заявил Николич, -чтобы быть среди вас. Я клянусь: каким бы ни был результат выборов, я никогда не оставлю вас одних. Вы не будете здесь без защиты!"

Николич - единственный политик, который решился провести предвыборный митинг в Косове.

Исте Израелске новине пишу о Шешељу у Хагу:
http://www.mignews.com/news/politic/world/081107_195231_98010.html

Лидер сербских радикалов: Гаагский трибунал незаконен
08.11 20:27 MIGnews.com

Лидер Сербской радикальной партии Воислав Шешель, выступая в четверг, 8 ноября, в Международном трибунале по бывшей Югославии, назвал трибунал незаконным.

В начале судебных слушаний в среду Шешеля обвинили в военных преступлениях, совершенных добровольческими отрядами под его командованием.

Шешель отвергает предъявленные ему три обвинения в преступлениях против человечности и семь обвинений в военных преступлениях, включая убийства, пытки и преследования несербского населения.

''Я никого не призывал воевать, до тех пор, пока это не стало вопросом безопасности для сербов'', - сказал Шешель.

По словам Шешеля, который по собственному желанию, сам защищает себя в суде, трибунал был создан Советом Безопасности ООН под нажимом США и целью этого было не правосудие, а создание угодного американцам миропорядка.

"Сторонники этого миропорядка искажают правду, и выдвинутые против меня обвинения являются лживыми", - сказал он.

В феврале 2003 года Шешель добровольно сдался Международному трибуналу по военным преступлениям в бывшей Югославии.

Он по-прежнему остается лидером Сербской радикальной партии, являющейся самым влиятельным органом оппозиции в Сербии.

Па пре неколико месеци је умро један војвода, Хрват заборавио сам како се звао.
Иначе "Четници" никада нису постојали, јер је тај назив у ствари српски назив за "Герилца", "командоса". Они су били "Југословенска војска у Отаџбини", а не "Српска" као таква, иако су Срби чинили гро људи.

Bilo je i Hrvata u Cetnicima!
Ko je nekada posetio Ravnu Goru,imao je priliku da nedaleko od Crkve vidi grob Ivice Vuckovica,sa spomen obelezjem koji su mu podigli Srpski saborci iz Cikaga...Inace Vuckovic je bio ofici u Drazinom komandi.

:shock: Како ми то промаче, ајде ми мало објасни где је то тачно код цркве, да ове године то обавезно погледам. Да сликам то па када Хрвати почну нешто да кењају, ја им само окачим ту слику и не расправљам се :D:D

, Franja Krishaber, poginuo u četnicima, i Oto Levenberg, ubijen u nekoj svađi u četnicima. Od više begunaca iz Bora koji su prišli partizanima još neki su to izgleda učinili preko četnika. Kod njih je, u „crnoj trojci”, bio Dragutin Presburger, posle rata osuđen na 10 godina zatvora.
-----

Јевреј у „Црним Тројкама” ?
Да истина..велики број Јевреја из пољске, чешке, словаче и мађарске је био у Четницима Драже Михајловића..

По овоме испадне да јеврејски конвертити, на пример кинески или камерунски Јевреји, уопште никад у прошлости нису били повезани са државом Израел, али је сматрају својом матицом. :confused:

Nisu to konvertiti, to su potomci pravih, originalnih Judejaca. Genetika pokazuje da su im neki pretci stvarno dosli cak iz Izraela.

Nisu to konvertiti, to su potomci pravih, originalnih Judejaca. Genetika pokazuje da su im neki pretci stvarno dosli cak iz Izraela.

To сам и ја мислио. Али није тако... Јевреји су, као што Аца каже пре свега припадници исте вере, а не народа... Јер је природно немогуће да ови људи припадају истом народу.

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Yemenite_Jews1.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Jews_of_K'ai-Fung-Foo,_China.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Tarapotojews.jpg

To сам и ја мислио. Али није тако... Јевреји су, као што Аца каже пре свега припадници исте вере, а не народа... Јер је природно немогуће да ови људи припадају истом народу.

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Yemenite_Jews1.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Jews_of_K'ai-Fung-Foo,_China.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Tarapotojews.jpg

Исто као кад кажеш "Словен", Бугари се рачунају у Словене али дефинитивно знамо да су Азијско племе, које је "Пословењнчено", дакле ситуација иста.
Како се Бугари осећају словенима исто као и Срби и Руси тако су Ачкенази и Јеменити исто Јевреји.

Мала дигресија, погледај секту "Нутреи Карта" ортодоксних јевреја:

IMG_0799.jpg

IMG_4864.jpg

То је секта унутар ортодоксних Јевреја која сматра да Израел несме да постоји. Наиме они су анти-ционистички Јевреји и сматрају да је само постојање Израела грех, јер по њиховом веровању, само када дође месија и Божје царство сме да постоји али у смислу као Божја држава. Не признају Израел и редовно их млати мурија, не плачају порез не иду у војску, али имају заповест да сваки од њих у којој земљи живи, мора да се повинује власти те земље.
http://www.nkusa.org/

Исто као кад кажеш "Словен", Бугари се рачунају у
То је секта унутар ортодоксних Јевреја која сматра да Израел несме да постоји. Наиме они су анти-ционистички Јевреји и сматрају да је само постојање Израела грех, јер по њиховом веровању, само када дође месија и Божје царство сме да постоји али у смислу као Божја држава. Не признају Израел и редовно их млати мурија, не плачају порез не иду у војску, али имају заповест да сваки од њих у којој земљи живи, мора да се повинује власти те земље.
http://www.nkusa.org/

Да али узимају паре од Израела..живе од њихове помоћи...:D:D
Страшни су...:confused:

Да али узимају паре од Израела..живе од њихове помоћи...:D:D
Страшни су...:confused:

Јел те подсећа на неке овдашње мањине?:)

Него мени је то било интересантно са аспекта рушења наше слике Јевреја као компактне целине. Они су све само не компактни.
Када ми је једном пар њих рекло "Како се дивимо вама Србима како сте јединствени!" пао сам на под!

Јел те подсећа на неке овдашње мањине?:)

Него мени је то било интересантно са аспекта рушења наше слике Јевреја као компактне целине. Они су све само не компактни.
Када ми је једном пар њих рекло "Како се дивимо вама Србима како сте јединствени!" пао сам на под!
:-D:-D
Ма не само мањине..него и политичке групе..
А могу ти рећи да у народу имамо доста подршке..и да воле Србе..Јевреји неће заборавити никада да су Срби помагали Јеврејима у 2 светском рату..подела је отприлике следећа...
хасиди...ти што узимају паре, а неће да признају државу
десничари....већина у Израелу..који подржавају Србе, има доста Хришћана..Јевреја, више него палестинаца данас..јер су на жалост палестинце махом обратили у неку од протестантских секти..или насилно у ислам
левичари...углавном УСА Јевреји....који само гледају на паре..они терају и Јевреје у Израелу на преговоре са Палестинцима....У Израелу их воле као со на рану..

:-D:-D
Ма не само мањине..него и политичке групе..
А могу ти рећи да у народу имамо доста подршке..и да воле Србе..Јевреји неће заборавити никада да су Срби помагали Јеврејима у 2 светском рату..подела је отприлике следећа...
хасиди...ти што узимају паре, а неће да признају државу
десничари....већина у Израелу..који подржавају Србе, има доста Хришћана..Јевреја, више него палестинаца данас..јер су на жалост палестинце махом обратили у неку од протестантских секти..или насилно у ислам
левичари...углавном УСА Јевреји....који само гледају на паре..они терају и Јевреје у Израелу на преговоре са Палестинцима....У Израелу их воле као со на рану..

Руски Јевреји поготову. Запамтили су 2СР, а на срећу Тита и Хрвате криве за помоћ Арапима.
Иначе и код њих је левица катастрофа као и код нас, нема сумње.

Руски Јевреји поготову. Запамтили су 2СР, а на срећу Тита и Хрвате криве за помоћ Арапима.
Иначе и код њих је левица катастрофа као и код нас, нема сумње.
Е то за тита заборавих....сва срећа да знају причу..јер су неки од утицајнијих Јевреја на почетку стварања државе Израел..били Српски Јевреји..и они које су спашавали Срби..па су на време интервенисали..

Наређење генерала Драже Михаиловића о Јеврејима

„РАСПИС: свим јединицама Југословенске војске у Отаџбини 7.4.1944. Тел. бр. 884 У једном од наших листова као да се осећа нота антисемитизма (четници су штампали око 120 листова, међу којима и један дневни, „Видовдан“, који је имао пет издања - прим. М.С). То је, пак, начисто да наш покрет не сме поћи тим путем. У овом рату страдали су Јевреји горе него ми Срби, а ми нисмо никада били против онога ко страда, па нећемо ни сада. У нас се никада није постављало питање Јевреја, већ питање режима. Ако не ваљају режими, не ваљају ни Јевреји, а ако су солидни режими и добар управни апарат, ваљаће и Јевреји. Али, у првом реду треба да ваљамо ми Срби.

Антисемитски напад не сме да се појави ни у штампи ни у пропаганди. Забрањујем сваку грдњу, као и распиривање мржње према Јеврејима у говорима, на јавним састанцима или приватно по кафанама приликом изношења мишљења појединаца. Јевреји су људи као и остали народи, а у овом рату страдали су више чак и од нас Срба. Ако већ као прави хришћани не можемо да развијемо братску љубав према Јеврејима, онда не треба ни да распирујемо мржњу према њима.

Са сваким оним који буде у ма ком погледу ма шта рекао с намером да то буде против Јевреја, сматраћу као рад на остварењу програма љотићеваца, те ћу са оваквим поступати по закону и надлежности. Чича.“

(АВИИ, :А, 33-1-22 и 66-2-36)

Објављено у једној књизи Милослава Самарџића, уредника крагујевачког часописа ПОГЛЕДИ.Захвалност Јевреја генералу Дражи

ВОЈНО-ИСТОРИЈСКИ ИНСТИТУТ ЈНА АРХИВА НЕПРИЈАТЕЉСКИХ ЈЕДИНИЦА

Бр. Рег. 17/1-1 К 282Демократска Југославија - агенција вести

Слободне планине 29-6-1944

Број билтена 185, послато 4.6.1944. у 22.00

Број 1 билтена „Демократска Југославија“ Јевреји из Чехословачке, Мађарске, Румуније и Југославије, који су са нама, формирали су специјални Комитет, и поставили себи задатак да се представе Југословенским војним званичницима у нашој земљи, и да воде Јеврејске послове у иностранству. Чланови овог комитета су: Јандрих Хегел, из Берхова, као представник Чехословачких Јевреја Др. Инг. Ференз Маy, из Сегедина, који представља Мађарске Јевреје Емил Лаубер, који представља Румунске Јевреје и Манојло Ирицх, из Новог Сада који представља Јевреје из Југославије . Комитет је издао следеће саопштење у име Јевреја који се налазе у Југословенској војсци: 1. Јевреји из Чехословачке, Мађарске, Румуније и Југославије, који се сада налазе у Југославији, боре се за демократију, раме уз раме са војницима Југословенске војске, под командом генерала Михаиловића, а против заједничког непријатеља Уједињених нација, Немачке и њених савезника. 2. Јевреји, грађани Чехословачке, Румуније и Мађарске се боре у специјалним Јеврејским одредима који су придружени Југословенској војсци.3. Јевреји, грађани Краљевине Југославије, се боре као равноправни борци у јединицама Југословенске војске, у духу традиције из прошлих ратова за слободу.4. Сви Јевреји поново изражавају своју захвалноист генералу Дражи Михаиловићу и његовим подређеним официрима, који су увек изузетно благонаклони према својим суграђанима који беже од Нацистичког терора, и који упркос свим жртвама, спасавају Јевреје из Немачких руку.

http://www.pravoslavlje.org.yu/broj/914/tekst/naredjenje-generala-draze-mihailovica-o-jevrejima/

Back