Jevandjelje rane mladosti po Tomi - Osvetoljubivi mali Isus - Apokrifalne knjige

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.106
Biblijske knjige (priče) koje nisu uvrštene u kanone (zvaničnu bibliju) se nazivaju apokrifalne (čitaj više ovde)
https://forum.krstarica.com/threads/apokrifi-novog-zaveta.918121/

Da pogledamo izbliza neke:

Jevandjelje rane mladosti po Tomi

cover

Tomino jevanđelje je biografsko jevanđelje o Isusovom detinjstvu, za koje se veruje da datira najkasnije do drugog
veka.

Proto-pravoslavni hrišćani su smatrali da je Tomino jevanđelje neautentično i jeretičko. Euzebije je to odbacio kao
jeretičku "izmišljotinu" u trećoj knjizi njegove Crkvene Istorije iz četvrtog veka, a papa Gelasije I ga je uvrstio u listu
jeretičkih knjiga u petom veku.

Prvi poznati citat Tominog jevanđelja je od Irineja iz Liona oko 180. godine, koji ga naziva podmuklim i apokrifalnim.

Tomino jevandjelje opisuje život deteta Isusa od pete do dvanaeste godine i sadrži 14 epizoda.

Isus je predstavljen kao napredno dete koje rano započinje školovanje. Priče opisuju kako mlada inkarnacija
Boga sazreva i uči da koristi svoje moći za dobro i kako oni oko njega prvo reaguju u strahu, a kasnije sa divljenjem.

Young Jesus – 13th Street Promotions

Jevandjelje počinje sa pričom o malom Isusu koji pravi glinene ptice u koje potom unosi život, što je čin koji se
takođe pripisuje Isusu u Kuranu i u srednjovekovnom delu poznatom kao Toledot Ješu, iako Isusova starost u
vreme događaja nije navedena ni u jednom slučaju.

Kada mu je drugo dete pokvarilo igru prskajući vodu štapom, Isus proklinje dečaka da "uvene kao drvo" i ostavlja
ga da umre.

Kasnije, Isus ubija drugo dete putem kletve "Nećeš odživeti život" kada dete verovatno slučajno naleti na Isusa,
ili možda baci kamen ili udari Isusa (u zavisnosti od prevoda). Dete pada mrtvo na licu mesta.

Komšije se žale Josipu i Mariji i traže da disciplinuju dete. Josip je probao ali se Isus ne izvinjava, ne obećava da
će da se promeni ili da će da povrati bilo koga u život. Umesto toga proklinje pola grada slepilom što se i dešava.

Isus tada počinje da prima časove, ali arogantno pokušava da uči učitelja, uznemirujući ga i navodeći ga u sumnju
o njegovom natprirodnom poreklu. Isusa zabavlja ova sumnja, koju potvrđuje i ukida svu raniju očiglednu okrutnost.
Nakon toga vaskrsava prijatelja koji je ubijen kada padne sa krova, i leči drugog koji sekirom seče stopalo.

Pominje se još jedan skup čuda u kojima Isus leči svog brata, koga ujeda zmija, i još dvojicu, koji su umrli iz različitih
razloga. Na kraju, u tekstu se prepričava epizoda u kojoj Isus, star 12 godina, predaje u hramu.

Jevandjelje počinje sa pričom o malom Isusu koji pravi glinene ptice u koje potom unosi život, što je čin koji se
takođe pripisuje Isusu u Kuranu i u srednjovekovnom delu poznatom kao Toledot Ješu, iako Isusova starost u
vreme događaja nije navedena ni u jednom slučaju.
Ja ne znam koje Tomino jevanđelje si ti čitao (nema izvor), ali u ovom jevanđelju koptskih spisa Nag Hammadija iz 2. veka, koje ja imam, nema nikakvog pomena Isusovog detinjstva. Reč je o zbirci Isusovih izreka (114), mudrosti i parabola.
Jedan deo tih izreka može se naći i u kanonskim jevanđeljima po Marku, Luki i Mateju, a posebno u Jevanđelju po Jovanu zato što je Judas Toma, što na aramejskom znači Blizanac, širio Isusovo učenje po Istoku, a sedište je bilo u Siriji gde je, veruje se, jedan od njegovih učenika bio i Jovan čije Jevanđelje je uvršteno u Bibliju.

Citao sam to, kada je prijatelja gurnuo s krova, samo da testira vlastite moci i opet ga ozivi.
Opasan kletvaros je bio mali Isus, a ovamo neki Amfija prozivaju.
Citao sam malo te apokrife, ali dosta davno.
Mislim da tamo pise i prvoj Adamovoj zeni.
Ima zaista mnogo apokrifa u kojima ima veoma zanimljivih, malo poznatih stvari. Videću da "iskopam" još po nešto u dosledno vreme

Ja ne znam koje Tomino jevanđelje si ti čitao (nema izvor), ali u ovom jevanđelju koptskih spisa Nag Hammadija iz 2. veka, koje ja imam, nema nikakvog pomena Isusovog detinjstva. Reč je o zbirci Isusovih izreka (114), mudrosti i parabola.
Jedan deo tih izreka može se naći i u kanonskim jevanđeljima po Marku, Luki i Mateju, a posebno u Jevanđelju po Jovanu zato što je Judas Toma, što na aramejskom znači Blizanac, širio Isusovo učenje po Istoku, a sedište je bilo u Siriji gde je, veruje se, jedan od njegovih učenika bio i Jovan čije Jevanđelje je uvršteno u Bibliju.
Pun je internet referenca za tu knjigu. Potraži
Infancy Gospel of Thomas
Ja sam nalazio na engleskom, ali možda ima i na srpskom negde.

Ima i na ruskom
https://ru.wikipedia.org/wiki/Евангелие_детства_от_Фомы
http://apokrif.fullweb.ru/apocryph1/ev-fom.shtml

nisam video tu knjigu, ne znam da li se odnosi na isto jevandjelje i da li su ga prekratili. Ovo o kojem ja pišem je poznato i priznato u svetu.
Očito da nije isto, mada, možda je ovo što ja imam temeljno revidirano englesko izdanje starih koptskih spisa iz 2. veka, koji su prevedeni sa aramejskog na grčki, a pronađenih u 20. veku u Egiptu, poznatiji kao Nag Hammadi codices i papirys berolinensis.
Nalaze se u "The Nag Hammadi Library in English"
Piše još na koricama: "Translated and introduced by members of the Coptic Gnostic Libbrary of the institute for antiquity and christianity claremont, California - James M. Robinson, General editor."

Uzgred, knjiga je debela i sadržajna (oko 500strana). Mene gnostička apokrifna jevanđelja inače interesuju te sam je dobro proučio.

Očito da nije isto, mada, možda je ovo što ja imam temeljno revidirano englesko izdanje starih koptskih spisa iz 2. veka, koji su prevedeni sa aramejskog na grčki, a pronađenih u 20. veku u Egiptu, poznatiji kao Nag Hammadi codices i papirys berolinensis.
Nalaze se u "The Nag Hammadi Library in English"
Piše još na koricama: "Translated and introduced by members of the Coptic Gnostic Libbrary of the institute for antiquity and christianity claremont, California - James M. Robinson, General editor."

Uzgred, knjiga je debela i sadržajna (oko 500strana). Mene gnostička apokrifna jevanđelja inače interesuju te sam je dobro proučio.
zvuči interesantno, gledaću da nabavim

Back