Jesu li vam muški među dobrovoljcima?

Nije dobrovoljac niti ce biti!Brat je bio"dobrovoljac"za spas Srba u Hrvatskoj,vratio se u kovcegu.Odtad,za mene,svako nek brani svoje.
Drzava je sarlatanska i svoj posao prebacuje na narod i izaziva u njemu osecaj krivice ako pojedinac nista ne preduzme.Onda nam drzava i gospodar Vucic,dobrovoljac crvenog krsta plus premijer i nije potreban.Zasta placamo porez kad nemamo nikakve zalihe za opste narodnu odbranu,vec i ako se prijavis da ides,moras poneti svoje cizme,svoj nepromocivi skafander i svoju kabanicu.
Zao mi je tih ljudi,imam rodjake u Sapcu i okolini,sve im je unisteno po selima a znaju da im drzava nece nista pomoci,zato i ne zele da napuste svoje domove i ne odazivaju se na pateticne pozive gospodara Vucica!

Nije dobrovoljac niti ce biti!Brat je bio"dobrovoljac"za spas Srba u Hrvatskoj,vratio se u kovcegu.Odtad,za mene,svako nek brani svoje.
Drzava je sarlatanska i svoj posao prebacuje na narod i izaziva u njemu osecaj krivice ako pojedinac nista ne preduzme.Onda nam drzava i gospodar Vucic,dobrovoljac crvenog krsta plus premijer i nije potreban.Zasta placamo porez kad nemamo nikakve zalihe za opste narodnu odbranu,vec i ako se prijavis da ides,moras poneti svoje cizme,svoj nepromocivi skafander i svoju kabanicu.
Zao mi je tih ljudi,imam rodjake u Sapcu i okolini,sve im je unisteno po selima a znaju da im drzava nece nista pomoci,zato i ne zele da napuste svoje domove i ne odazivaju se na pateticne pozive gospodara Vucica!

Mislim da posle ovoga mogu slobodno da zatvorim temu. Nemoj pogresno da me shvatis, ali sve si rekla sto treba biti receno.

Ne mogu ni da zamislim kako se osećaš i koliko je to što si napisala strašno, ali...jbg, ima ali. Nije isto odlazak u rat i odlazak 100ak km dalje. Pri tom ljudima koji su u ugroženim područijima baš ništa ne može biti lakše od toga da li im je veliki vođa simpatičan ili ne... A što se poreza tiče, pa složili smo se da nam ne treba vojska, zar ne. Mada, meni je i dalje groteskno da se ljudima koji gube sve bilo ko "ruga" u fazonu- tako ti je za koga si glasao-la...

Gledam kako je sve strašnije i strašnije širom zemlje. Kako se snalazite? Jesu li vam muški uključeni u neki vid odbrane od poplava? Spremate li zalihe vode i hrane ili nema mesta panici?

Novi Sad je možda najbolje zaštićeni grad od poplava u državi. Vidim preko fejsbooka da se prikupljaju ljudi za sutrašnji polazak u Šabac. Ima plemenitih ljudi koji hoće da pomognu, i mislim da svako od nas treba da učini ono što može-i što je do njega kako bi se pomoglo ljudima

Ne mogu ni da zamislim kako se osećaš i koliko je to što si napisala strašno, ali...jbg, ima ali. Nije isto odlazak u rat i odlazak 100ak km dalje. Pri tom ljudima koji su u ugroženim područijima baš ništa ne može biti lakše od toga da li im je veliki vođa simpatičan ili ne... A što se poreza tiče, pa složili smo se da nam ne treba vojska, zar ne. Mada, meni je i dalje groteskno da se ljudima koji gube sve bilo ko "ruga" u fazonu- tako ti je za koga si glasao-la...

Ocigledno nisi shvatila poentu mog posta.Nije bitna kilometraza iako tebi izgleda bezbednija odbrana od poplava,ocigledno nije tako.Jer ako obuceni vatrogasac biva utopljen,sta da ocekujes od strucno neosposobljenih muskaraca?Drzava mora odvajati sredstva i obucavati spasioce PRE nego se desi katastrofa.To prvo.Drugo,idiotski su mi apeli gospodara Vucica,pardom radnika crvaenog krsta,da ljudi iz Subotice putuju do npr Vranja da spasavaju Vranje.Svaki grad tj svaka Opstina mora PRE katastrofe biti spremna za istu,a ne da se moli bogu da do nepogode nece doci.
Trecene rugam se ja nikome,familija mi je u okolini Sapca potopljena i famili cu pruziti pomoc.Unisteni su im vocnjaci,povrtnjaci,stoka je podavljena.Ti ljudi inace jadno zive,a sad su ostali goli ko od majke rodjeni.Brane se gradovi,koji kad se voda povuce za tri dana mogu biti umiveni i oprani,a sela,stoka, oranice,se ne obnavljaju tako brzo!

ovo ko da je vucic namestio da skuplja bodove,iz beograda da ide 1000 ljudi u p materinu da spasava,zar obrenovac nema mlade sposobne muskarce nego su svi matori invalidi zatoceni u kucama,pf

Upravo i ja o tome govorim.Nema logike,a Vucic je uspeo da izazove u narodu osecaj ponosa sto je tih 1000 ljudi otislo,tako da je narodu natakario tamne naocare na oci da isti ne vidi krivicu drzave u neorganizovanosti!Ukinuli su civilnu zastitu,sto niko normalan ne cini.Ukinuli vojsku,sad im je priroda ukinula i poljoprivredu i stocarstvo,pa cemo jesti,przene skakavce naredne godine!

Ovakav stav narodu je nametnula upravo vlast!A to nije tacna konstatacija,jer ni jedan narod ne zasluzuje ovako nesto.
Ovce ne mogu biti odgovorne za nestrucnost cobanina-mislim figurativno.

Srbija nikad nije imala pravu vlast, vlast koja vodi racuna o narodu. Svako od nas je Milutin i svako bi imao materijala da pise svoju knjigu ali odrzalo nas je to sto nismo merili po vlasti nego po brizi za brata, za komsiju za kuma.
Kukavica, dezertera, profitera oduvek je bilo i bice i svi redom izgovor za svoje ponasanje traze u vlasti a vlast da je i najgora birana je od naroda i traje od danas do sutra a Srbija ostaje.

Srbija nikad nije imala pravu vlast, vlast koja vodi racuna o narodu. Svako od nas je Milutin i svako bi imao materijala da pise svoju knjigu ali odrzalo nas je to sto nismo merili po vlasti nego po brizi za brata, za komsiju za kuma.
Kukavica, dezertera, profitera oduvek je bilo i bice i svi redom izgovor za svoje ponasanje traze u vlasti a vlast da je i najgora birana je od naroda i traje od danas do sutra a Srbija ostaje.
Slazem se ja sa tobom,ali nije narod kriv sto nemamo dobrog cobanina medju nama.Zato smo uvek i trazili vodju medju tudjincima.A,nema naroda koji nema cinkarose,lopove,profitere itd.

Ocigledno nisi shvatila poentu mog posta.Nije bitna kilometraza iako tebi izgleda bezbednija odbrana od poplava,ocigledno nije tako.Jer ako obuceni vatrogasac biva utopljen,sta da ocekujes od strucno neosposobljenih muskaraca?Drzava mora odvajati sredstva i obucavati spasioce PRE nego se desi katastrofa.To prvo.Drugo,idiotski su mi apeli gospodara Vucica,pardom radnika crvaenog krsta,da ljudi iz Subotice putuju do npr Vranja da spasavaju Vranje.Svaki grad tj svaka Opstina mora PRE katastrofe biti spremna za istu,a ne da se moli bogu da do nepogode nece doci.
Trecene rugam se ja nikome,familija mi je u okolini Sapca potopljena i famili cu pruziti pomoc.Unisteni su im vocnjaci,povrtnjaci,stoka je podavljena.Ti ljudi inace jadno zive,a sad su ostali goli ko od majke rodjeni.Brane se gradovi,koji kad se voda povuce za tri dana mogu biti umiveni i oprani,a sela,stoka, oranice,se ne obnavljaju tako brzo!

Tema je otišla u nekom čudnom pravcu, naime o tome ko šta misli o gradskoj,republičkoj vlasti, glumatanjima, neorganizaciji, o tome postoji tema na Politici.
Iako se sa većinom stvari koje si napisala slažem, verujem da je ključno ono što si napisala u nekom od sledećih postova, a to je da nije narod kriv.
Volontera ima i van Šabca i Obrenovca, ljudi su danima aktivni... ,Kako je situacija na puno mesta kritična, gotovo da nema nikoga ko u nekom od ugroženih područja nema prodicu, rodbinu, prijatelje.... Pitanje pijaće vode će biti veoma aktuelno naredne nedelje, preti nam more zaraza kada sunce na +30 obasja sve što će ostati za vodom koja se povlači, mislim konkretno na podavljene životinje i krupnu stoku.
Ono što sam želela da pitam, a obaveze su me omele da ranije odgovorim je da li ste se (samo)organizovali? Šta je sa tim ljudima koji su izmešteni, i gde će se oni vraćati?

Poslednja izmena:
Euridika, slažem se sa tobom, ali narod je toliko kivan na vlast, da čak i u ovako strašnim situacijama ima ljudi koji ne vide ljude u nevolji nego samo državu i politiku. Pa i Amerikancima se dešavaju poplave, a oni su valjda sinonim za organizaciju. Što se tiče tvog pitanja u vezi teme, u NS-u je sve ok, mi smo imali opasnost od poplava, ali nismo doživeli katastrofu. Sada nam je jedini problem voda za piće iz česme, tako da nismo ugroženi. Jedino kako mogu da pomognem je da odnesem još ovo malo stvari što nisam do sada odnela u Crveni Krst i to je to. I svaka čast svim mladim (i starijim) ljudima koji su otišli da pomažu. Ipak ima nade za ovaj narod, nismo svi ostali bez duše...

Po meni je ovaj poziv za volontere za odbranu Sapca pomalo neodogovoran. Zna se sta volonteri rade - dele hranu i cebad po kolektivnim centrima i pomazu da se krs rascisti kada sve prodje. 3000 neobucenih i nestrucnih ljudi je otislo za Sabac i koliko vidim po porukama na FB stajali su beskorisni na vetru i kisi, a mogli su trvrdjavu oko grada da naprave. Da ne pricam da su neki od njih mogli da poginu da je stanje ozbiljnije od onoga sto su zatekli.
Rusi poslali odred specijalaca za ovakve situacije, a srbi goli i bosi ali bitna je dobra volja. I samo ce da nastane razocaranje.

Pa sad, nije da su baš svi neobučeni i nestručni, Uostalom za punjenje džakova i njihovo dodavanje ti i ne treba nikakva stručnost.
Organizacija je bila očajna, ali i pre nego što su pošli, nije bilo gumenih čizama da se kupe na Novom Beogradu. Problem kod nemanja vojske je to što nemaš sistem, koji koliko god da je loš i dalje je daleko od nedostatka sistema. Ljudi su stajali na kiši i smrzavali se, to je problem organizacije. Nisu mogli da plivaju i da plivajući izvlače ljude iz kuća. Pošto država koja nema osnovne vakcine za bebe, nema vojsku, policija je gola i bosa, nema kabanice, nema ašove, nema ništa čime bi volonteri radili.... sve to stoji. Nerazumno je pustiti da građanstvo zbog toga ispašta. To smo svi mi. Da je poplavljena Zorka Šabac pitanje je kako bi se regulisalo pitanje pijaće vode i kako bi se vršila detoksikacia zemljišta....
Ljudi su sa razlogom kivni na vlast, a bezumno ogorčeni jedni na druge. A opet,verujem, da kada bi svako od običnih, malih ljudi uradio ono što može u svom okruženju, ne da putuje na Mars, da bi situacija bila znatno drugačija i da bi se olakšalo žrtvama poplava.

Back