Jesu li psi i mačke inteligentne životinje i ko tu prednjači

Mačke su inteligentnije. Sebičnije, lukavije, ne znaju za gospodara. Mačke su mnogo sličnije homosapiensu.

Pas je pokorna i ponizna poturica i kao takav ne može da bude 'najbolji prijatelj' homosapiensu.
Пас није потурица јер није снисходљив према власнику ради комада хране. Његова бит је да служи човеку. Он је најсрећнији кад може да те натера да га помазиш и играш се са њим.

Često se ljubitelji pasa i mačaka raspravljaju između sebe koje su od ovih životinja inteligentnije, pa stoga nije loše da najpre razlučimo šta je to uopšte inteligencija, a šta ona nije.
  • Reč “inteligencija” vodi poreklo od latinske reči “inteligere”, što u prevodu znači shvatiti, razumeti.
  • Pod pojmom inteligencije smatra se skup različitih, pojedinačnih, nezavisnih intelektualnih sposobnosti.
  • Teoretičari se slažu da inteligencija predstavlja potencijal, ali ne i potpuno razvijenu sposobnost.
  • Mnogi teoretičari smatraju da inteligencija predstavlja kombinaciju urođenih karakteristika nervnog sistema i razvojne inteligencije, koje se oblikuju iskustvom i učenjem.
  • Inteligencija predstavlja mentalnu osobinu koju čini nekoliko različitih sposobnosti: učenje iz iskustva, prilagođavanje novim situacijama i njihovo razumevanje, kao i sposobnost da se u novim okolnostima primene prethodno stečena znanja, te da snalaženje u njima bude brzo i učinkovito.
  • Inteligencija podrazumeva i sposobnost razumevanja i korišćenja apstraktnih pojmova i ideja, odnosno apstraktno mišljenje, te mogućnost brzog i lakog učenja i savladavanja zadatih problema.
Po definiciji “Rečnika srpskog jezika” Matice Srpske: inteligencija je “sposobnost brzog shvatanja i razumevanja, umna obdarenost, bistrina, razum”.

Inteligencija je sposobnost snalaženja u novim okolnostima u kojima ne pomaže stereotipno nagonsko ponašanje.

Inteligencija angažuje drugačije delove mozga i procese u telu, u odnosu na nagone.. i zato je inteligenciju od nagona potrebno razlikovati. Nagone ima svako živo biće, a inteligenciju nema. Potrebna je određena razvijenost mozga za nju. Međutim, kada je reč o psima i mačkama - nesumnjivo je da obe te vrste imaju i inteligenciju.

Ostaje još da se vidi koja je od njih inteligentnija.. tj. ima veću sposobnost razumevanja, učenja i snalaženja u novim situacijama.
Mislim da su macke prefriganije.Time bi i dao njima prednost.

Umeju da se umiljavaju i igraju sa covekom,ali kada ta zaintersovanost prodje,odose i ne mozes ih naterati da se vrate.
Ni kod jedne moje mačke nikad nije prošla.. i nisu odlazile od nas.. naprotiv.. obožavale su nas i baš volele da se druže sa nama..
Ja ne znam kakve vi to mačke gajite i šta radite sa njima.. ali tvrdim da sa pravilnim odnosom prema mački ona biva i tolerantna i disciplinovana i odana..
E, sad.. što masa ljudi taj odnos ne ume da napravi - to nije do mačke.. nego je do ljudi..

Evo jednog super videa koji prikazuje divan odnos ljudi i mačke.. - naročito u (za mačku) "kriznom" momentu, kada se desila velika promena u domu koja ju je prirodno uznemirila.. - kako su to ljudi pravilno ishendlali i kako se to razvilo u divnu zajednicu, sa super-bliskim odnosima..

Inače, ta porodica ima i pse.. evo videa i kako divno funkcionišu svi oni zajedno.. predivni odnosi.. :heart: (eto, tako je bilo i u mojoj kući dok sam imala i mačke)..
Kada ljudi umeju pravilno da komuniciraju sa životinjama - nikakav problem nije da se naprave čvrste veze sa obostranom ljubavlju i odanošću.. i sa mačkama kao i sa psima.. :)

Poslednja izmena:
Ni kod jedne moje mačke nikad nije prošla.. i nisu odlazile od nas.. naprotiv.. obožavale su nas i baš volele da se druže sa nama..
Ja ne znam kakve vi to mačke gajite i šta radite sa njima.. ali tvrdim da sa pravilnim odnosom prema mački ona biva i tolerantna i disciplinovana i odana..
E, sad.. što masa ljudi taj odnos ne ume da napravi - to nije do mačke.. nego je do ljudi..

Evo jednog super videa koji prikazuje divan odnos ljudi i mačke.. - naročito u (za mačku) "kriznom" momentu, kada se desila velika promena u domu koja ju je prirodno uznemirila.. - kako su to ljudi pravilno ishendlali i kako se to razvilo u divnu zajednicu, sa super-bliskim odnosima..

Kucne macke,doduse sada ih nemam,lai kada sam bio mali igrao sam se sa njima i kada postane nezainteresovano,samo ode.Kasnije ona dodje,ali kada joj dodju bubice,ona radi sta hoce.Dok pas bio mali ili veliki cim lupis sapom od butinu,on se okrene i krene ka tebi,kasuci repom,a to pokazuje da hoce da se igra i da se mazi.

Kucne macke,doduse sada ih nemam,lai kada sam bio mali igrao sam se sa njima i kada postane nezainteresovano,samo ode.Kasnije ona dodje,ali kada joj dodju bubice,ona radi sta hoce.Dok pas bio mali ili veliki cim lupis sapom od butinu,on se okrene i krene ka tebi,kasuci repom,a to pokazuje da hoce da se igra i da se mazi.
To je normalno.. mačke su introverti i treba im više vremena u samoći nego psima.. ako to ne bi imale, razbolele bi se..
(često je to uzrok njihovog lošeg ponašanja kada su zatvorene u kući.. i kada im ljudi ne omoguće potreban odmor u samoći..)

Inače, tu potrebu imaju i introvertni ljudi.. i isto se razboljevaju ako je ne ispunjavaju sebi..
I neki psi traže više samoće u danu u odnosu na neke druge koji bi bili u društvu non-stop..tada isto odbijaju da se druže iako bivaju pozvani..

I to sve nema nikakve veze ni sa inteligencijom ni sa prefriganošću.. ni kod ljudi, ni kod životinja.. :)
Stvar je fiziologije.. a koja kada nije pravilno ispoštovana, dovodi do psiho-fizičkih problema kod jedinki..

To je normalno.. mačke su introverti i treba im više vremena u samoći nego psima.. ako to ne bi imale, razbolele bi se..
(često je to uzrok njihovog lošeg ponašanja kada su zatvorene u kući.. i kada im ljudi ne omoguće potreban odmor u samoći..)

Inače, tu potrebu imaju i introvertni ljudi.. i isto se razboljevaju ako je ne ispunjavaju sebi..
I neki psi traže više samoće u danu u odnosu na neke druge koji bi bili u društvu non-stop..tada isto odbijaju da se druže iako bivaju pozvani..

I to sve nema nikakve veze ni sa inteligencijom ni sa prefriganošću.. ni kod ljudi, ni kod životinja.. :)
Stvar je fiziologije.. a koja kada nije pravilno ispoštovana, dovodi do psiho-fizičkih problema kod jedinki..
Nisam ja ni mislio nista lose,vec sam samo odgovorio na postavljeni post.I psi imaju svoje momente kada hoce da prilegnu na krevet,ispod stola,na stolici.Sve zavisi kako i gde su navikli,ali kao sto sam rekao,samo udari sebe rukob u butinu i oni odma dizu glavu,okrecu se ka tebi i vrte repom,dok kod macaka nije tako.Kada joj je dosta mazenja,ona ode svojim putem.Mozes da je dozivas koliko hoces.Vole i one da se zavuku na neko svoje mesto i da dremnu.

Ma znam bre da nisi.. :) Nego sam celu ovu temu pokrenula radi razbijanja neistinitih mitova koji su isuviše masovno počeli da se šire po medijima i da sasvim neispravno edukuju ljude.. a, pri tome, prečesto rezultuju prepirkama i razdorom između ljudi.. nekako, baš kao da im je taj razdor među ljudima i cilj. A svo to potenciranje i preuveličavanje karakteristika nekih životinja je uglavnom netačno. Ovu temu sam napravila da bih navela zvanične i ozbiljne naučne podatke o inteligenciji ovih životinja i njihovoj sposobnosti da budu naučene novim stvarima.. jer se često čuje kako su mačke inteligentnije od pasa.. a - sa druge strane - kako ih je nemoguće dresirati.. i tako još gomila nekih netačnih stvari.. :lol: poput:
  • da mačke ne dosađuju čoveku radi druženja kao psi (1:16)
  • da mačke nisu tolerantne (1:58)
  • da se mačke ne mogu dresirati i to ne treba ni pokušavati (4:39)
  • da mačke ne gledaju u čoveka dok jede i ne traže mu hranu (5:15)
  • da mačke nisu privržene uz čoveka (5:45)
  • da mačke ne "balave" čoveka (7:23)
Evo u vezi s time jednog mnogo lepog videa o mačkama.. a iznad u zagradama sam dala minutaže u videu koje jasno opovrgavaju sve te tvrdnje:

Pravilno negovana mačka koja voli svog vlasnika sa njim će izgradi jaku i nežnu vezu, potpuno jednako kao i pas. Njene socijalne i kognitivne sposobnosti su manje nego kod pasa, i to je razlog iz kog se ona češće povlači u samoću nego pas. Za psa je najveća sreća da ide u avanturu sa čovekom i da uz njega uči, jer je to nešto što najviše voli i od čega se nikada psihički ne umara. Zato se tom pozivu uvek odaziva.

Obe vrste životinja su predivne.. i ja ih mnogo, mnogo volim.. i užasno me nervira kada ljudi počnu da izdižu jedne, a da nipodaštavaju druge.. - to je potreba ljudi, a ne životinja.. mačke i psi koji žive zajedno se čak veoma dobro međusobno slažu.

Studija "A comparative approach to dogs and cats reveals significant differences in their spatial navigation abilities"
(Objavljena je u naučnom časopisu "Scientific Reports" u martu 2017. Autori studije su: Sarah-Elizabeth Byosiere, Emily E. Bray, Monique A.R. Udell.)

U ovoj studiji, istraživači su koristili testove u kojima su psi i mačke imali zadatak da pronalaze hranu u lavirintu. Istraživači su pratili vreme koje su psi i mačke proveli pronalazeći hranu, kao i strategije koje su koristili u pronalaženju hrane. Rezultati su pokazali da su psi bili brži u pronalaženju hrane od mačaka i da su koristili više različitih strategija u pronalaženju hrane od njih.
Pas u koji traži hranu u lavirintu ima ogromnu prednost u odnosu na macu: pseći njuh je neuporedivo osetljiviji od mačjeg.

🐈 🐈 🐈

Back