Nisam ni doktor ni naučnik, a i da jesam, ne bih se previše hvalio time. Verujem da je svima poznato koliko su ograničene mogućnosti medicine i da u velikoj većini slučajeva medicina leči posledicu, a ne uzrok bolesti. Bolest ostaje, samo se pacijentu olakšava život. To je sasvim u skladu sa potrebama farmaceutske industrije i kod nas i u svetu.
Ah, da. Danas su svi diplomirali, magistrirali i doktorirali na YouTube-u. Možda ne znaju ni šta je dihydrogen monoxide, ali zato odlično znaju da je nauka samo šarena laža, da "u velikoj većini slučajeva medicina leči posledicu, a ne uzrok" (zaista? čuli nekad za preventivnu medicinu, npr? za vakcine? ili, ajmo jednostavnije i još direktnije - za antibiotike? čuli za razne vrste hirurgije?). "I da jesam, ne bih se previše hvalio time." Ma da, bre! Ima se čime hvaliti kad se dobije na kladionici, ili kad se ovako lagano opljune o nečemu što se ne razume, a ne znanjem i napretkom koji su ti omogućili da sasvim realno možeš da očekuješ da doživiš osam ili devet decenija! Mnogo nam je bolje bilo nekad, kad smo se lečili travkama i u proseku doguravali i do 40-50 godina, bez ograničenja moderne medicine i farmako mafije!
Ne bih o tome nikada razmišljao - odem kod doktora i nadam se da će me izlečiti, ali ni olakšavanje tegoba nije za bacanje - da se moja bliska prijateljica koja je završila biohemiju ili nešto slično, nije zaposlila u jednoj velikoj farmaceutskoj kući u Španiji. Tamo radi u timu koji se bavi ispitivanjem novih lekova. Na jednom od sastanaka tima, šef ih je podsetio da njihov zadatak nije da pronađu lek kojim bi izlečili pacijente od bolesti, već da njihovim lekovima pacijentima ublažavaju simptome bolesti, jer jedino u tom slučaju će njihova kompanija imati zaradu. Meni to deluje morbidno, ali blizu je pameti. Farmaceutski lobi je najjači lobi na svetu i on znatno utiče na politiku država u kojima su.
Divna priča. Čuo sam u proseku bar po jednu sličnu svaki put kad sam se vozio taksijem... "moj najbolji prijatelj", "moja šurnjaja", "zet moje jetrve"... "pričali mi iz prve ruke"!
Farmaceutska industrija je industrija kao i svaka druga. Ona radi za profit. Ali živo me interesuje logika po kojoj je farmaceutskoj industriji ekonomski interes da Vas ne izleči i ne produži Vam život maksimalno? Svaki pacijent koji dočeka duboku starost donosi toj industriji u poslednjim decenijama svog života višestruko veću zaradu nego za ceo svoj do tada proživljeni vek! Zato uključite malo mozak pre nego što krenete da opet papagajski ponavljate priču o tome kako farmaciji uopšte nije cilj da nas izleči i kako nas farmako mafija maltene ubija.
Veliki sam protivnik verovanja u teorije zavere, ali to ne znači da svetske zavere ne postoje.
Čudo kako je svako ko širi teorije zavera "veliki protivnik verovanja u teorije zavera". Da, zavere postoje, ali Noam Čomski je to lepo objasnio, pa da ja ne izmišljam toplu vodu - "Zavere postoje, ali one su skoro uvek tu pred našim očima, praktično neskrivene. Npr. svaka vojna intervencija koju USA planira negde u svetu je, praktično, zavera političkog i vojnog vrha. Teorije zavera su, sa druge strane, izmišljene priče o nemogućim zaverama koje uključuju stotine hiljada, ili milione zaverenika - običnih ljudi, inženjera, naučnika... koji aktivno sprovode neku zamišljenu tajnu, dijaboličnu agendu. Suprotno od onoga što mnogi misle, one su često čak i podsticane od establišmenta, jer su savršene za skretanje pažnje sa pravih problema, pravih zavera i ogromnih zločina".
U prevodu - gutači i širitelji teorija zavera misle da su oni svesni neke velike istine, koju većina ne zna, pa oni tako nisu ovce kao većina. A u stvari - upravo suprotno. Bave se baš onim bajkama i filmskim zapletima kojima oni na pozicijama moći žele da se bavite, dok oni nesmetano i javno širom sveta izazivaju državne udare, ratove, otimaju resurse, rade stvari zbog kojih pate i ginu milioni. U prevelikoj želi da ne ispadnete ovca - trčite pravo u tor pripremljen za Vas.
Poslednja izmena: