Jesmo li u stanju da sredimo drzavu?

• Začetnik teme Začetnik teme Droid
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Droid

Legenda
Poruka
51.844
Citiram Lazanskog:

"Господо, Белорусија је земља чији политички врх не може да путује по ЕУ, али та иста Белорусија има годишњу економску размену са Немачком од две милијарде евра, са Великом Британијом од 1,5 милијарди евра, са Пољском скоро две милијарде евра, просечна плата у Белорусији јесте око 500 евра, имају незнатно више становника од Србије, али војску дупло јачу од наше. А нису започели преговоре с ЕУ нити имају помоћ од ММФ-а. "

Nije mi jasan bas tekst jer ne znam cirilicu pa sam ga preveo na google translate.

Moze li Srbija da ide putem Belorusije?

Na zalost ne moze i nece nikada.

Citiram Lazanskog:

"Господо, Белорусија је земља чији политички врх не може да путује по ЕУ, али та иста Белорусија има годишњу економску размену са Немачком од две милијарде евра, са Великом Британијом од 1,5 милијарди евра, са Пољском скоро две милијарде евра, просечна плата у Белорусији јесте око 500 евра, имају незнатно више становника од Србије, али војску дупло јачу од наше. А нису започели преговоре с ЕУ нити имају помоћ од ММФ-а. "

Nije mi jasan bas tekst jer ne znam cirilicu pa sam ga preveo na google translate.

Може, чим се обрачунамо са еурошљамом који не зна ћирилицу.

Belorusija je jedna od retkih zemalja na svetu u kojoj je korupcija gotovo ravna nuli. Naravno, ima odnosenja vodke lekarima i poziva kumu, ali sve je to mnogo benignije i smesnije nego sto je bilo gde.

Belorusija nema tajkune.

Da neko pretrese Lukasenka, nasao bi da on, zapravo, zivi relativno skromno. Ketrin Eston je za njega Karlos Slim.

Belorusija je ono sto bi SSSR bio danas da je nastavio sa nekim benignim socijalizmom Hruscova ili mladjeg Breznjeva.

Tamo covek ode na biro i posao zapravo dobije onaj sto je imao najveci prosek i najbolje zna materiju.

Srbija je nazalost ogrezla u korupciji, i tu je u rangu NamBije.

Zato Srbija nikada nece moci da bude Belorusija.

Citiram Lazanskog:

a vize, kako će naše pokondirene tikve da putuju po svetu :sad2: njima ta putovanja služe kao edukativni kursevi pošto škole nemaju :sad2:

Pa mi sa Nemackom imamo godisnje vecu ekonomsku razmenu od te koju on navodi za Belorusiju, i to vecu za vise od milijardu. Nemacka je nas najbitniji partner.
Veća razmena ne znači i više novca.U našem slučaju znači da mnogo evradi ode za Nemačku,a jako malo ih se vrati.A i ovi evradi što se vrate budu nekako mršavi i od njih ne mož' da se napravi slanina...

Ono sto je mene uvek zanimalo kod Belorusa je gde bre njima odlaze sve te pare? Oni imaju samo nesto veci GDP po glavi stanovnika (za manje od pola veci od naseg), a imaju 3 puta vecu trgovinsku razmenu sa strancima, i mnogo puta veci izvoz. Neki offshore i te Cobi fore:per: Je li im unutrasnja potrosnja toliko prejadna? Kako je to moguce kada imaju 'tolike' plate? Pa naravno, inflacija, ko zna kolika je stvarno. Vlasti Argentine npr. decenijama lazu narod kolika je inflacija kod njih, ko zna kolika je prava inflacija kod Lukasenka:hahaha:

- - - - - - - - - -

Veća razmena ne znači i više novca.U našem slučaju znači da mnogo evradi ode za Nemačku,a jako malo ih se vrati.A i ovi evradi što se vrate budu nekako mršavi i od njih ne mož' da se napravi slanina...

Tacno, ne znaci. Tacno je da u nasem slucaju vise evradi ode u Nemacku; ali jos vise nasih para ode u Rusiju, nego sto nam se vrati iz Rusije. Nemacka nam je najveci izvozni partner, ne samo najveci partner generalno.

Poslednja izmena:
Znaš kako ja na to gledam. Zvučaće možda previše pojednostavljeno al' ajde.

Recimo da smo se u vreme Nemanjića nekako snalazili. U narednim vekovima nismo. Pa onda opet u XIX veku nekako jesmo. Pa se sad opet ne snalazimo. Ja nade polažem u naredno doba. Možda nove tehnologije donesu novi stil života a on sa sobom i nove vrednosti. Možda vrednosti koje će sutrašnjim Srbima leći ko budali šamar. Možda se snađu bolje od bilo koje prethodne generacije.

Nije sa ''ksenofobičnim Amerima'' nego sa američkim eksepcionalizmom. Sedi, F iz američke istorije. Vidimo se u avgustu. Ponesi podebelu kovertu ako misliš da popraviš znanje.

Inače, imaš i te tvoje anarho-crnce al' ceo deo sa politikom je zapravo sranje, ono drugo je interesantno.

Back