JESEN I SECANJA NA NEUMRLOG PESNIKA,BRANKA RADICEVICA.........

Pocela je Jesen kalendarska,i ona neumitna kisa,koja je kao iz prikrajka,cekala na
taj datum,pocetak zvanicne jeseni,pa da izruci svoje suze,tokom zarkog leta
brizljivo cuvane,bas za taj pocetak,najtuznijeg godisnjeg doba.

Noc je.Sedim sam u parku,u blizini najuzeg centra grada.Cuje se se udaljeni zagor,
ulicnih sviraca,u Knez Mihajlovoj ulici.A ja gledam u nebo.Crno crveni oblaci,prekrili su
nebeski svod.Slab severac,potseca na dane,koje ce tek doci,i doneti mrazeve i sneg.

A ja sedim u pustom parku,i neka teska seta i tuga,nadvila se na moju dusu.Osecam
se izgubljen,u zemlji u kojoj sam rodjen ja,i svi moji preci.I pitam se tiho u sebi,zasto
smo zaboravljeni od celog sveta.Dokle ce ova zemlja,da pluta,kao brod bez krme,
po razbesnelom okeanu.Koje grehove nasiih praotaca,mi sada ispastamo.

I dok tako u prohladnoj noci meditiram,setih se naseg najveceg lirskog pesnika,
Branka Radicevica.Setih se tog pesnika,velikog srpskog patriote (ne nacionaliste)
koji cak i svoje krsteno ime Aleksej,promeni,u kako sam rece,pravo srpsko ime
Branko.

Veliki zaljubljenik u prirodu,tu najvecu lepotu,koja postoji.Jos dok je bio zdrav
(a umro je u 29-toj god.od TBC-a) ispevao je divne stihove,svojoj Fruskoj Gori,koju
je pored Mine Karadzic,voleo najvise na svetu.

Stihovi glase: FRUSKA GORO,KO TE NE BI VOLO

MNOGI RECE,AOJ DIVNA SLIKO

AL KO JA TE,NE VOLEO NIKO !

A kada je vec tesko bolestan,lezao u bolnici u Becu,gde ga je negovala
Mina Karadzic,i kada je vec znao,da mu je kraj zivota,bas sasvim blizu...

Napisao je iz bolesnicke postelje,svoje poslednje stihove,kao oprostaj,oprostaj
od zivota,oprostaj od te Prirode,koju je obozavao:

LISJE ZUTI VECEM PO DRVECU,

LISJE ZUTI,VECEM DOLE PADA,

ZELENOGA,VISE NIKAD,VIDET NECU !

I nije,sklopio je oci za uvek,pored svoje MIne,u cvetu mladosti.Sahranjen je
po sopstvenoj zelji,na svojoj omiljenoj Fruskoj Gori,koju je toliko za zivota voleo

Umro je Prvog Jula 1853 godine u Becu.Prenet u svoju zemlju,i nasao vecni mir
na jednoj od najlepsih planina,Fruskoj Gori.

Eto,svake godine,kada pocne jesen,ja se setim tog naseg divnog pesnika,rodoljuba
i coveka,koji je tako mnogo ucinio za nase pesnistvo,za nasu kulturu.Osecam se
uvek ponosnim,sto smo imali i takve ljude,kao sto je bio Branko,Vuk Karadzic,
Dositej.......secanje na takve ljude,uliva mi neku nadu,na jos nije sve izgubljeno,
da ovaj narod,moze i danas,da iznedri ljude,takvog kvaliteta......mozda,,,,,a mozda
je to,samo moja jalova nada. Ali kaze se.......nada umire poslednja.!

...eh Lorde , Lorde....prokletsvo svračije opako je....treba često čitati Ezopa....
...no nije bitno....

...mi imamo problem identiteteta...nemamo svoj jezik pa nemamo ni svoju duhovnost....Branko je štampao na takozvanom "narodnom jeziku" međ prvima svoje pesme , pod pokroviteljstvom austrugarskog mentora Jerneja Kopitara , gle čuda , koji je bio mentor ustroitelj tog istog "narodnog jezika" kroz karadžićeve ruke .....taj veliki srpski dobrotvor , inače bio je aktivni član austrougarske vlade - koji je mnogo ljubio ono : milo moje , narod bez svog jezika isti je kao ***** bez poštenja....tako je jedan narod nabačio na sebe još jedno prokletstvo...( a da , posle IIs.rata , braća hrvati su nam preko 5000 hiljada naslova vratili koje su izneli iz otečestva u ugarsku , sve na staroslovenskom , od kojih nije prevedeno gotovo ništa , pa ništa i neznamo o prošlosti koju nam skroji Kiril - jerbo govorimo na ustrougarskom "narodnom jeziku" po Vuku )...

....a pošto je veliko prokletsvo ne govoriti istinu , zabušurivati je i iskrivljivati je , zarad istine , Branko je rođen u austrougarskoj monarhiji , tamo živeo , školovao se i mlad umro...tek toliko da se zna !

" Ja osećam ipak,ispod svežih grana
i kalema novih,da,ko nekad jaka,
u korenu starom struji snažna hrana,
neiscrpna krepost starinskih junaka"
Odlomak iz Rodoljube pesme ;Milan Rakić

Postovani Lorde puno srdacnih pozdrava za tu vasu nadu koja nikad ne umire! :)
Nada vlada i kad kisa pada,
Nada nema ograničenja ,
njen korak moze dalje od ocinjeg pogleda,
jer pogled čovekovog oka
ne moze doseći do tog budućnosti potoka.
Nedajte nadi da se plaši
ni kad je proslost il sadašnjost tlači!
:hvala:
:bye:

Dokle god ima ovakvih pozitivnih komentara,kada je rec o lirici,znaci da nismo potpuno ogrubeli.Da nas bol,patnja,
i "ljubavni jadi",ne ostavljaju ravnodusne.I moram posebno da podvucem,sve dok imamo tako divne,tako nezne,i tako
produhovljene stihove,koji su prepuni najcistije ljubavne zudnje.Kada to kazem,mislim direktno,na nasu koleginicu
(u ovom forumu),nasu pesnikinju,koja nema premca.Mislim naravno,na lADYDYDY.

Hvala Lorde,zasluzili ste podrsku,"kolegijalnoscu" i dzentlmenstvom. :)
ps.
Kad nasa Mizaca voli eskurzije
i sva nasa zdanja da obidje
ne miruje,putuje,putuje...
nadam se i ja, kao onomad vi
da ce jednom "stolicu zagrejati"
i da nam iz pera svoga kazuje
za pocetak bi mogla podeliti
bas ta skupljena iskustva sa eskurzije.
i meni se cini ta bi štiva
-bila blog-ekskluziva :)
:bye: