Jeretik

O tome kako je neki jeretik preko mora oslobodio se moskovitske jerezi i još razrešio greha i svoju kumu
Dan XVI
Došao je red i na mene da ispričam novelu...
Jednom davno preko mora u nekoj zemlji u kojoj većina ljudi praktikovaše moskovitsku jerez živeše jedan čovek i sam jeretik.Živeše sam i beše čestit i pošten čovek koliko se može biti ćestit i pošten dok se živi u jerezi. Taj čovek je imao kumu koja isto živeše u jeresi. Kuma beše sa sela i i beše smerna kao što su smerne i naše žene sa sela.O njenoj smernosti ne treba sumljati jer je i sama gospa o njoj kazivala. Kuma beše i pažljiva. Jeretici imaju običaj da na dan nekog sveca skupe se u kući za trpezom ,štuju oni svece donekle ali ne i njihove prikaze, svete kipove i statue ne štuju nikako a slike samo ako su slikane po grčki. A moskoviti motaju meso u lišće kao turci al kisele lišće kao Alemani. Tu bi kuma brižna i blažena obilato sipala našemu jeretiku, oslonivši se uvek na njegovo rame da bi imala bolji oslonac.
U to vreme naš jeretik otkri nekako pravila i obred naše crkve, Kako u njegov grad nije dolazio nikakav fratar na magarcu jer i onako skoro svi bejahu jeretici u moskovitskoj jerezi on nekako nađe neke spise a nadasve svete slike i prikaze koje pokači po svome domu. Beše tu sveti Celestil, sveti Kristofor, sveta Monika , sveta Tereza u ekstazi i sveti Luiđi. Dođoše mu tako kumovi u posetu i kuma se silno iznenadi prikazima svetaca prave crkve. Naročito na nju ostavi utisak sveta Tereza u ekstazi jer tako nešto nikad ne vide u svom životu. Kad vide da su prikazi po celom domu raspoređeni,zaviri u spavaću sobu. Kum joj ispriča da je soba ispunjena suzama svetog Luiđija:Zašto plače sveti Luiđi upita ona. Kad momci šakobludniče sveti Luiđi plače, odgovori kum.Od vremena Onanovog do dana današnjeg. Svetačke suze ne ostaviše kumu ravnodušnu jer i sam beše smerna i krotka, iako odrasla u jeresi. Kuma se silno rastuži. Ovaj život je dolina suza, kum joj otkri suštinu naše vere i ona se preobrati. Moskoviti ne samo što živeše u jeresi neko i behu neprijateljski nastrojeni ka našoj veri te njih dvoje morahu tajno štovati svete sakramente.

Mladićia i devojkama se dopade novela i zaključiše da su ono dvoje sad sigurno u raju jer se odlučiše od jeresi i obratiše istinskoj veri.
Pogledajte prilog 428474

...Zak je veoma teska i posebna Osoba...kaze sve ,
ali u fragmentima
kako ne bi lako povezali cjelinu
kao nekad knez dobrinjski
buduci Glavoseca...
zak samo 'provocira'
da bi samo iniciranim objelodanio
njegovu Istinu
nemoj da se vara...ima nas koje Istina uvijek izaziva
i ako je zaista zamorna...
zaista je zamorna...Zak...