Mislim da si pogrešno razumela moj post.... naravno da se ljubav desi ili ne desi, i da razum ne odlučuje ko će da nam se dopadne, u koga ćemo da se zaljubimo i koga ćemo, u krajnjoj liniji da volimo.
Na to se moj post nije ni odnosio.
Odnosio se na situaciju kada je ljubav već prisutna i kada postoji, razum i te kako odlučuje, i to u prvoj liniji da svoju ljubav čuva i neguje, pa:
1. neće prevariti, jer je prevara stvar odluke a ne stvar nagona - svima nam se može dići na nekog i svima nam se i diže povremeno, ali neki od nas odlučujemo da to ne sprovedemo u delo jer smo procenili da nam je važnije očuvanje ljubavi, dok neki drugi od nas odlučujemo
2. odlučujemo da ne posmatramo više samo sopstven interes, već da gledamo i zajednički interes - to je ona razlika između pojedinih ljubavi, "mi" koji smo tim, i "ti i ja",a ta razlika nije nešto što nužno proizilazi iz osećaja i jačine ljubavi, već i iz ega, centrizma i ostalih mana.
3. možda najvažnije, odlučujemo da prihvatimo partnera takav kakav je, i to činimo potpuno svesno trudeći se da ga ne oblikujemo spram sopstvenih želja, i odlučujemo da se trudimo oko partnera takvog kakav je i da negujemo to što sa njim imamo, pa i kad nastanu sranja, jer verujemo da je partner vredan našeg truda.
Što se tiče bolda, ne bih se složila. Glava i osećanja mogu i treba da budu u suglasju, i ljubav je pre svega racionalna kategorija jer, iako se ljubavna kapisla desila iracionalnim putem, ti dalje svesno nastavljaš da voliš nesavršeno biće, i to je vrlo racionalna odluka. Jedino ako si mislila na osećanje zaljubljenosti i razum.. u tom slučaju bih se složila i rekla da zaljubljenost kao iracionalna kategorija i ljubav kao iracionalno-racionalna kategorija nemaju mnogo toga zajedničkog... upravo je racio taj koji ih deli i koji daje istinski i trajni karakter ljubavi, za razliku od iluzije zaljubljenosti koja, ma koliko intenzivna bila, i dalje je samo iluzija.
Edit:
razum takođe igra ulogu i u prestanku ljubavi, što se najbolje očituje kod jednostranih ljubavi, jer ljubav nije bezuslovna.
I to je to saglasje razuma i osećanja, kada osećanje vapi, a razum šalje signal da usled izostanka ljubavi sa druge strane sve gubi smisao, i pomaže na taj način osećanju da se ugasi i oslobodi mesto za neku drugu ljubav.