Jelsa na Hvaru

FB_IMG_1707333450231.jpg
Pre neki dan vozio sam drugara na berzu ploča. Za one mlađe,to je disk od crnog vinila sa rupom na sredini tu i tamo izgreban,šušti pri reprodukciji.
Smorio se najstrašnije sto bi rekla moja ćera kad joj prenosim mudrosti sa kolena na koleno čuvane u nasoj familiji ali drug je drug.
I onda slučajno sasvim slucajno ugledao sam, singl Angie. Po navici izvukao sam da vidim u kakvom je stanju i desilo se čudo. Na onom delu gde piše ime izvođaca, broj obrtaja i firma koja je izdala stojalo je Ž+G.
Rukopis je bio moj,doduše onako mladalački nesiguran i samo sličan ovom sigurnom i prepoznatljivom koji mi je postao zaštitni znak.
I sve se odjednom vratilo. I letovanje u Jelsi na Hvaru, i večernje igranke, i šetnje pored mora, i prvi poljubac koji nas je ostavio prestrašene.
Zvala se Gordana i imala je najtoplije oci. Slusala me je ne trepćući a j sam pricao i pricao i pricao....
Znali su nas svi. I svi su navijali za nas. A mi smo ih darivali osmesima i srećom koja je prosto zračila, .kupio sam joj taj singl i napisao posvetu da me nikada ne zaboravi.
Prošlo je leto, otišli svako na svoju stranu. I ako živimo u istom Beogradu nikada se nismo videli više. Zaboravio sam na nju tek ponekad se sećajuci Jelse vraćala se sa mirisom čempresa. Moja prva ljubav.
Prošao je ceo jedan život od tad,znam da se jednostavno ne bi ni prepoznali ali voleo bi da je srećna i da joj život nije ugasio onu toplinu koju je nosila u očima te 1977.
U Jelsi na Hvaru, u Hrvatskoj, u Jugoslaviji, na Balkanu, u Evropi, na planeti Zemlji.

Back