Jelovnici za macke..

Odlichan je link, pogledala sam...
Povrche u ishrani nije potrebno kada machke izlaze napolje, ali kada su kuchne machke u pitanju potrebno im je dodati taj mali procenat. Zato shto machke i u prirodi u tom procentu dopunjuju ishranu biljkama.

Поздрав, Пипи. Поново ниси у праву. Ко је то видео како мачке у природи употпуњују исхрану биљкама и то ти је причао? Не мешај траву са биљкама уопште. Оно што мачки треба од биљака је целулоза, звана још и влакна, која регулише количину воде која ће остати у дебелом цреву. Без целулозе, мачке су осуђене на дијареју или констипацију, како се којој заломи. Погледај декларацију на било ком паковању хране, видећеш да наводе 3-5% целулозе, обично. Неко је у свом одговору написао како је палента добра за варење. Да, добра је, али не зато што је палента - биљни производ, већ зато што се кукурузно брашно обично меље са љуском, која садржи велики проценат целулозе. То што Whiskas, чини ми се, производи храну за мачке са поврћем, обичан је маркетиншки трик који се ослања на наивно веровање многих власника да поврће значи мачкама исто што и нама.

Развигоре, колико пута треба да ВАМ кажем да треба да пишете оно што знате, а не оно што не знате. Ах, да, али онда ништа не бисте ни могли да пишете, осим можда где се налазе месаре и слично.

Ахаха! Клиничко испитивање је показало да со код мачке доводи до повећања гломеруларне филтрације (шта ли му ово значи, је ли, Развигоре?), па се давање соли препоручује у случајевима када ... даље нема смисла, и овако немате појма о чему пишем. Али, "вет" ово сигурно зна, па он је човек стручњак.
Колико пута још треба да ВАС замолим, Развигоре, да се не прихватате тема о којима немате појма? Држите се Ви прича о продавницама меса. Да, наравно, заборавих - и прича о штетности замрзавања меса.

Само ти уништавај мачке са сољу и уљем за људску употребу, па све то динстано, печено, зачињено сољу или зачином Ц, баци мачкама и кобасице са роштиља ко зна од којих неподопштина прављене, па и прасетину за Божић....
Бубрези, иначе јако осетљиви код мачака ће им бити као каша... :(

Poslednja izmena od moderatora:
Мачке, нажалост, не одвајају штетне од корисних материја. Камо среће да то раде, никада се не би отровале мамцима за пацове или неким другим отровима. Беланце садржи ензим авидин који разграђује биотин (некада је носио назив витамин Н, сада витамин В7). Биотин је, иначе, важан витамин (који није?). Добра ствар код конзумирања целих јаја је у томе што биотина у великим количинама има управо у жуманцу, што компензује штени ефекат авидина из беланца.

jap...samo, u kojoj kolicini je "opasno" bjelanjce...sve i da macka pojede samo bjelanjce...
da ne bude ovo ko sa zivom u vakcinama...Deda Ziko... : ))))

Ово је тачно, наравно, али... Ево једног цитата: "Protein from animal sources is complete protein. Vegetable protein (incomplete protein), however, is deficient on one or more of the essential amino acids". И тиме је све речено. Биљни протеини нису никакво зло. Многи произвођачи их користе (најчешће, вероватно, пшенични глутен), јер су много јевтинији од животињских, али се онда испомажу додавањем амино киселина тако произведеној храни. Дакле, та храна је ипак комплетна. Не треба баш увек обраћати пажњу на разне кампање које се воде у Америци. Клиничка испитивања су једно, а кампање засноване на философији, не на научним чињеницама, нешто сасвим друго. Погледај AAFCO Cat Nutrition Profiles и видећеш шта и колико чега мора да садржи храна за мачке. Није битно порекло. Таурин је таурин, Л-карнитин је то што јесте и т.д., било да су из природног извора или синтетизовани у лабораторији.

mda...zato imamo epidemiju gojaznosti, dijabetesa i raznih tumora kod kucnih ljubimaca
tipa macke, tvorovi...redom mesojedi...:(

Добро си одабрала реч опонаша, само ја је не бих ставио у наводнике. Природна исхрана мора да се опонаша, иначе мачки нема живота. Под опонашањем не мислим да храна треба да буде сиров миш, птица и слично, или да личи на њих, већ да по саставу мора да опонаша природну храну. Треба имати у виду да листа есенцијалних амино киселина код мачака нипошто није иста као код човека. Затим, потребе за витаминима и неким градивним материјама су битно различите, што све потиче од драстичних разлика у метаболизму. Али заиста нема потребе да измишљамо врућу воду, људи су већ направили AAFCO Cat Nutrition Profiles (поново их помињем - ах, мрска литературо, зашто не учим по кафанама и пијацама, као свет), треба само прочитати.

ti ovo nakon onog prijethodnog...sa proteinima...biljnog porijekla? hmm...

За коштано брашно је речено за шта се користи, исхрану гравидинихх крава, значи стоке.
За мачке на личну одговорност :lol:
И очекивах да чујем нешто о суплементима..

...i koka nosilja i životinja u porastu, za kućne ljubimce postoje finije Trixie stvarčice, Vragana i Pipi su pomenule pastu i tabletice (naročito sa dodatim taurinom, neophodan je mačkama zbog bržeg metabolizma) a moj pas je klopao one štapiće od grubo mlevenih kostiju.

Nema na chemu. :hvala:
P.S. Samo obrati pazznju da uzmesh onu shto na njoj pishe da sadrzzi taurin. ( Ima i u obliku tableta, ja ih izdrobim pa "posolim" hranu, oko 400 din su pakovanje)

IMa ih sa ukusom ribe i sa ukusom sira, ako se dobro sećam... Korisna stvačica za kućne mace. "Mojim" divljakušama ne treba, radnik im je juče prebrojao 8 miševa iz magacina + im je majka donela još po jednog svakom sa strništa.

pa da...al iz razloga koje jos nismo razjasnili;
da li to cine kako bi lakse izbacivale dlaku ili zbog neceg drugog...
one, kao ni npr. tvorovi biljnu hranu ne vare, ali je ponekad uzimaju...

Da, biće da su furballs. Inače, jako je dobro da je šargarepica kad se dodaje klopi obarena.

Da dodam još dve stvari.

1. Mačke su sklone gljivičnim infekcijama, najčešće je to kandidijaza a kandida se hrani šećerom tako da ugljenohidratni obroci mogu samo da naškode, dok se ova familija nije doselila kod mene (dok su klopali poparice od bajatih variva po komšiluku) nosevi su im bili crni a lica ćelava, čim su prešli na masti i proteine, to se sredilo samo od sebe-bili su divlji pa nisam mogla da ih mažem Daktanolom.

2. AMAN ZAMAN, PRESTANITE DA SE RASPRAVLJATE!!! :rtfm:

Ali kako da utvrdimo koliko biotina ima u žumancetu? Ruke gore ko zna odakle potiču jaja koja kupuje, čime su te kokoške hranjene, kako su držane, idu li po livadi i kljucaju li crviće itd. Znači kvalitet jajeta zavisi u ogromnoj meri od načina života i ishrane kokoške, a stavljati zdravlje svoje mačke u ruke vlasnika farme koka nosilja koji gleda samo kako da zaradi što više a potroši što manje po meni je ruski rulet.

Ja! Gajene su u zatvorenom, ali dobro provetrenom prostoru, na prostirci od slame, hranjene Uni-N koncentratom iz fabrike Gebi iz Čantavira, koji ne bih prodavala u svojoj radnji da ne valja, nekad, da se "zaslade", dobiju čorbicu od koprive ili malo kukuruzne prekrupe. I tako im je kod svih komšija od kojih kupujem jaja. A, da, jedno 50% njih i pušta kokice da šetaju po dvorištu kad je lepo vreme. I bez straha dajem mačkama cela, sirova jaja, i sve 4, i majka (pred koćenjem, ponovo :besna:) i starija ćerka i oba mlađa sina, su zdravi, normalno uhranjeni i zadovoljni, da nisu, otišli bi, zatvaram ih jedino noću jer je napolju hladno a u magacinu imaju šta da rade.

Aha, mrze me komšije što ih dobro hranim pa oni ne mogu da zadrže nijedno od njih. :lol: A meni samo žao da šetaju okolo sa gljivicama po licima i usukanih stomaka a ako usput imam i malo koristi od njih, bože moj... :whistling: (Naime, imam dva magacina i u oba UZ rasterivač štetočina i u većem magacinu je propisno montiran i stvarno ne opstaju miševi u njemu, dok mačkama ne smeta, ali u malom magacinu su za**** i postavili ga previsoko, mačkama nikad dosadno!)

Ja moje macane hranim Trainer Super Premium granulama, trenutno zavrsavamo dzak od 10 kg - losos, tuna i pirinac, a sledeci planiram da uzmem sa nekim povrcem. Tu i tamo ih pocastim sirovim junecim mesom ili sirovom ribom, cisto da malo promene..

...i koka nosilja i životinja u porastu, za kućne ljubimce postoje finije Trixie stvarčice, Vragana i Pipi su pomenule pastu i tabletice (naročito sa dodatim taurinom, neophodan je mačkama zbog bržeg metabolizma) a moj pas je klopao one štapiće od grubo mlevenih kostiju.

IMa ih sa ukusom ribe i sa ukusom sira, ako se dobro sećam... Korisna stvačica za kućne mace. "Mojim" divljakušama ne treba, radnik im je juče prebrojao 8 miševa iz magacina + im je majka donela još po jednog svakom sa strništa.

Све могуће варијанте штапића које постоје за псе, нигде ни у једном пету нисам видео за мачке.

Poslednja izmena:
Отворен простор, друштвена мрежа. Не можеш да знаш да ли неко овде држи мачке у кавезу, ал кад напише чиме их храни, знаш са ким имаш посла..
Прво правило је да се не узима здраво за готово било шта шта је прочита овде, a тиче се питања здравља љубимаца и исхране. То би требало да стоји на сваком сличном форуму као упозорење.
У сваком случају су информације корисне за поређење , како би се дошло до што бољег решења.

Пошто овде има и паметних и нормалних људи, дужан сам да паметним људима кажем како су "небулозе у ПДФ-у", укратко spam и слично, биле на прегледу код Др Радмиле Ресановић, професорке на катедри за "... и мале животиње". Вероватно недовољно образована у области ветерине, професорка је рекла да је књига врло коректно урађена и да је информативна. Шта ће жена, није препознала spam и небулозе. А и аутори текстова (који су само преведени на српски), од којих су многи професори најчувенијих ветеринарских факултета као што су Cornell, Davis, Yale и слични, су се избрукали дозволивши себи да пишу небулозе.

Poslednja izmena od moderatora:
Све могуће варијанте штапића које постоје за псе, нигде ни у једном пету нисам видео за мачке.

Za mačke ima tabletica/bombonica kalcijuma i fosfora (čuveni kafortan recimo, mada ima i nekih mlečnih, nekih sa sirom...) i ima pominjanih Trixie sa taurinom. Mada, kad bi htele da jedu, a uglavom neće, ne bi ništa falilo onim Trixie bez dodatnih boja, onim beličastim.

Btw, ako vam se čini da tema izgleda drugačije, u pravu ste. :mrgreen: Suviše sam umorna da bih se ljutila, ne d'o vam Bog da zateknem sličnu pljuvačinu kad se naspavam! :banovati: Idite na Politiku pa diskutujte tim tonom, ovde ne dam! :evil:

Sutra ce nam dedin prijatelj pokloniti malu macu, ali sve macke koje smo do sada cuvali jele su istu hranu koju smo spremali za nas ( sarme, pecenje, piletina sa krompiricima, pasta, riba s povrcem, supa, pica, pasulj...) Ja ne zivim u istoj kuci sa nanom i dekom, pa necu moci da posvetim dovoljno vremena mojoj novoj maci i ne mogu paziti na njenu ishranu. Ali, naravno, mogu da popricam s dekom o tome sta bi nas novi clan porodice najcesce trebalo da jede :) Sta je najzdravije za moju macu i koje namernice su najbolji izbor za nju?

Nisi rekla koliko je maca mala, ako hoces da bude jaka i zdrava kada dodje kod tebe trebalo bi da ima bar 8-10 nedelja. Ako je manja onda ce mozda imati problema zbog cvrste hrane, proliv, slab imunitet i bice podloznija virusima itd. Takodje ne znam da li se raspitujes za domacu hranu, ili kupovnu, da li ti i deda imate gde da kupujete hranu za macke, i ako imate, koje marke hrane su vam dostupne? Da li ce maca biti kucna ili dvorisna, tj. da li ce loviti miseve, ptice i slicno? Da li si sigurna da ce deda pratiti tvoja uputstva kako da hrani macu, ili mozda ima i on druge obaveze i ne moze da obraca toliko paznje na nju? Da li je maca ociscena od glista, odnosno da li planiras da je ocistis od glista kada dodje kod tebe? Hoces li je vakcinisati? Imas li gde da je sterilises za nekoliko meseci kada bude vreme za to, pre nego sto dostigne polnu zrelost? Skrecem ti paznju na sve ove stvari jer vidim da ti je stalo do toga da maci pruzis dobru negu, pa bi trebalo da imas na umu sta je sve potrebno da uradis (osim pravilne ishrane) da bi maca bila zdrava i dugovecna.

Back