jeli ovo moguce?

vec smo imali razgovora na slicnu temu.

paralela sa ovim je i dopustanje dece da se drugima penju na glavu po ulici, kaficima, trznim centrima i prodavnicama.

sloboda , moderno vaspitanje ili nevaspitanje?

da li su krivi roditleji koji nalaze opravdanje za ovako ponasanje i dopustaju deci sve, cak su spremni i da se potuku ako neko prigovori sto njhvo dete nesto lomi ili trceci urla ili je ovo sasvim normalno ponasanje svakog zivog deteta koje drugi trebaju da razumeju i trpe?

da li obrazac ovakovog ponasanja moze napraviti u zivotu probleme osobi koja je navkla od malih nogu da radi sta god pozeli bez posledica?

gde je granica?

Sa decom treba biti,treba se detetu posvetiti.Provesti vreme koliko se moze ali kvalitetno.Razgovarati sa njim i imati strpljenja.Sve se moze razgovorom od malih nogu nauciti ako se detetu kroz primer pokaze da je ono samo odgovorno za posledice svojih postupaka.Ako trcis u prodavnici i rusis stvari nema igrica,crtaca..dakle da ono jasno shvati zasto je kaznjeno i da je samo doprinelo tome.A ovako je najlakse dati dete babi dedi vaspitacu staviti ga pred komp ili tv i aj cao.

ulazem protest!!!
strasno me nervira svako generalizovanje, pa i ovo oko nevaspitane dece i jos nevaspitanijih roditelja.
dok god se prica u mnozini i o "nekima tamo", nece se nista promeniti.
ako je pera peric polomio drvo, onda je on kriv i njegova mama perka je kriva jer ga ne opominje dok gleda neprimereno ponasanje sina.
nisu krivi svi roditelji, niti su losa sva deca isto kao sto kad procitate vest u crnoj hronici o zlocinu - ne znaci da ste zlocinac, jer ste to procitali na jeziku koji razumete... pa to sad znaci svi vi... svi mi... svi zlocinci. uzas!!!

ulazem protest!!!
strasno me nervira svako generalizovanje, pa i ovo oko nevaspitane dece i jos nevaspitanijih roditelja.
dok god se prica u mnozini i o "nekima tamo", nece se nista promeniti.
ako je pera peric polomio drvo, onda je on kriv i njegova mama perka je kriva jer ga ne opominje dok gleda neprimereno ponasanje sina.
nisu krivi svi roditelji, niti su losa sva deca isto kao sto kad procitate vest u crnoj hronici o zlocinu - ne znaci da ste zlocinac, jer ste to procitali na jeziku koji razumete... pa to sad znaci svi vi... svi mi... svi zlocinci. uzas!!!

jesi li videla koliko je ljudi proslo a da niko kurrcem nije mrdnuo?

je li zakon obavezao mame da zasade novo drvo o svom trosku?
I zasto su Svajcarska dvorista cista a Srpska prljava?

jesi li videla koliko je ljudi proslo a da niko kurrcem nije mrdnuo?

je li zakon obavezao mame da zasade novo drvo o svom trosku?
I zasto su Svajcarska dvorista cista a Srpska prljava?

na snimku koji sam videla je proslo dvoje odraslih ljudi, ali se ne cuje da li su nesto rekli ili ne.
ako me pitas, jedini koga ja vidim kao krivca... saucesnika zbog necinjenja, ili nemam pojma kako to pravnici zovu, je osoba koja je sve snimila. jedino ta osoba je sigurno shvatila sta se desava, a nista nije ucinila da spreci "zlocin". to sto je kasnije svoje herojstvo u snimanju zlikovaca pokazala svima, nikako ne umanjuje njenu krivicu.
da li mislis da nije mogla da pridje mamama ili deci i da kaze sta treba?
ne. ovako je "ispala faca".
da se razumemo - mislim da je jako lose to sto su radila deca sa snimka, ali sta ako su "bila sigurna" da se drvo nece polomiti?
(o zakonima necu komentarisati - evo kod mene novi direktor zelenila posece sve breze jer vise voli tuje i uopste cetinare :eek: )

na snimku koji sam videla je proslo dvoje odraslih ljudi, ali se ne cuje da li su nesto rekli ili ne.
ako me pitas, jedini koga ja vidim kao krivca... saucesnika zbog necinjenja, ili nemam pojma kako to pravnici zovu, je osoba koja je sve snimila. jedino ta osoba je sigurno shvatila sta se desava, a nista nije ucinila da spreci "zlocin". to sto je kasnije svoje herojstvo u snimanju zlikovaca pokazala svima, nikako ne umanjuje njenu krivicu.
da se razumemo - mislim da je jako lose to sto su radila deca sa snimka, ali sta ako su "bila sigurna" da se drvo nece polomiti?
(o zakonima necu komentarisati - evo kod mene novi direktor zelenila posece sve breze jer vise voli tuje i uopste cetinare :eek: )

A mame su nevine?
Jasta, kud su imale vremena da reaguju usled vaznosti vodjenja abrova.

nema od vas go ******. nit je bio, nit ce biti;
Nikad vi necete biti Svajcarska...vecito cete se rvati oko kamiona sa kupusom u blatu do cukljeva.

ne znam da li treba da budemo svajcarska ili ne. da li smo za kamione sa kupusom ili sta god, takodje ne znam. ono sto znam je da i u svajcarskoj ima nestasne dece.
iskreno, licno vidjam puno dece. srecem ih svuda.
ali ovu strasno nevaspitanu decu i roditelje vidjam jedino na internetu, na snimcima velikih dusebriznika koji sve znaju kako treba da se radi u prici, a u praksi su cesto najgori.

ne znam da li treba da budemo svajcarska ili ne. da li smo za kamione sa kupusom ili sta god, takodje ne znam. ono sto znam je da i u svajcarskoj ima nestasne dece.
iskreno, licno vidjam puno dece. srecem ih svuda.
ali ovu strasno nevaspitanu decu i roditelje vidjam jedino na internetu, na snimcima velikih dusebriznika koji sve znaju kako treba da se radi u prici, a u praksi su cesto najgori.

To je dobar znak da ne gledas Farmu i Parove koji su izuzetno popularni.

A ni prljave ulice koje treba ocistiti...

Na zalost realnost je sasvim drugacija od one koju lazno zelis predstaviti.

Da je ovo usamljeni slucaj, u Srbiji bi opste stanje bilo daleko , daleko podnosljivije; A nije.

Децу треба излупати прутевима које су поломили, а родитеље по џепу.
Слажем се колега и за децу и за родитеље.
Већи део одговорности је до родитеља, али свако ко мисли да су деца увек доброћудни мали слаткиши греши, итекако знају да буду безобразни па чак и окрутни према слабијима.
Деца морају знати границе, некима је разговор довољан некима треба више од разговора, а прича да су деца ,,табула раза" коју протурају психолози, психијатри и опстали болесници је таман толико шупља колико је помодна, а помодна је.

)

izvini ali sta je trebao?
da decu pocupa za usi?
da mame pocupa za usi?
da im pridje i kaze ...sta? vidite da vam deca lome drvo? misli da one to nisu primetile i pre nego sto bi im "fotograf" rekao?

izvini ali sta je trebao?
da decu pocupa za usi?
da mame pocupa za usi?
da im pridje i kaze ...sta? vidite da vam deca lome drvo? misli da one to nisu primetile i pre nego sto bi im "fotograf" rekao?

ovo bi verovatno bilo sasvim u redu.
ne mora da znaci da su mame videle, kao sto nema dokaza da su zene koje sede na klupi mame bas te problematicne dece... a ne znam zasto bi bilo strasno i deci reci da ne treba da lome drvo?
da li moras biti roditelj da bi posavetovao decu, ili su roditeljski saveti toliko dragoceni da se moraju cuvati samo za rodjeno dete?
lakse i lepse je izigravati felinija!

pa cekaj.
osoba koja je snimila huligane u najavi ima zelju da menja svet i svest nesavesnih roditelja, a brine sto je roditelji nece blagonaklono gledati???
pa onda nek pozove policiju. komunalnu npr. i onako ih sad ima na svakom cosku.
ili ne! svako ko vidi nesavesno ponasanje, treba to da snimi, postavi na net... zatim neko prebaci na forum i onda se svi grozimo i cudimo... ccc, strasno, strasno...
i sta dobijamo?

meni najvise smeta guranje sve dece i svih roditelja u isti kos.
na drugom mestu mi smeta sto svi glume da gledaju svoja posla samo kad nesto konkretno treba da urade. to drvo je i moje i tvoje i njegovo i njeno... i svi imamo jednaku obavezu da ga zastitimo. ili bar da probamo.
jasno je da treba kazniti one koji unistavaju i ruse, ali zar nisu krivi i oni koji mogu da sprece a i ne pokusaju?

Back