Jelena Lengold

• Začetnik teme Začetnik teme Lada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lada

Legenda
Poruka
52.167
Jelena Lengold (1959) srpska je pesnikinja, pripovedačica i romansijerka.
mediasfera-media-sfera-vodic-kroz-medijsku-industriju-portal-marketing-mediji-mediasfera-Jellena-Lengold-Radmila-Vankoska-200x300.jpg

Desetak godina radila je kao novinar i urednik u redakciji kulture Radio Beograda. Potom je do septembra 2011. radila kao projekt-koordinator Nansenskolen Humanističke akademije iz Lilehamera u Norveškoj, na predmetu konflikt menadžment.

Piše pesme, priče i romane. Proza i poezija Jelene Lengold prevedeni su na engleski, italijanski, danski, francuski, bugarski, rumunski, makedonski, ukrajinski i češki jezik.

Priče Jelene Lengold zastupljene su u više antologija savremene srpske književnosti objavljenih u Srbiji i svetu.

Živi u Beogradu kao profesionalni pisac.

Knjige pesama
  • Raspad botanike (1982)
  • Vreteno (1984)
  • Podneblje maka (1986)
  • Prolazak anđela (1989)
  • Sličice iz života kapelmajstora (1991)
  • Bunar teških reči (2011)
  • Izaberi jedno mesto (2016)

Knjige priča
  • Pokisli lavovi (1994)
  • Lift (1999)
  • Vašarski mađioničar (2008, 2009, 2012)
  • Prestraši me (2009)
  • U tri kod Kandinskog (2013)
  • Raščarani svet (2016)
Romani
  • Baltimor (2003, 2011)
  • Odustajanje (2018)

Nagrade
Za knjigu pesama Sličice iz života kapelmajstora dobila je nagradu „Đura jakšić”.
  • Za knjigu pesama Bunar teških reči dobila je nagradu „Jefimijin vez”.
  • Za knjigu priča Vašarski mađioničar dobila je Evropsku nagradu za književnost, nagradu „Žensko pero”, nagradu „Biljana Jovanović” i nagradu „Zlatni Hit Liber”.
  • Za knjigu priča Raščarani svet dobila je „Andrićevu nagradu” za najbolju knjigu priča na srpskom jeziku u 2016. godini[

..."Šta ako u poslednjim danima života shvatim da sam ostala na pogrešnom mestu onda kada je trebalo ići dalje? Šta ako me je nešto čekalo baš tamo gde me je mrzelo da prodjem? Šta ako bi sve bilo drugačije i neuporedivo bolje da sam se u pravom trenutku setila prave rečenice, jedinog mogućeg odgovora na postavljeno pitanje? Šta ako nisam okrenula glavu kada je trebalo i ako nisam ugledala nešto što je neizostavno bilo namenjeno meni? Ponekad znate da je vaš život zaista vaš život i čini vam se da mu pripadate. Ponekad, medjutim, jasno znate da je on samo jedan od vaših mogućih života. I svi ovi drugi životi vas peku kao tek narasli plikovi"...

Jelena Lengold - "Baltimor"

Bunar teških reči

Postoji bunar u koji bacam sve teške reči
koje smo jedno drugome izgovorili ti i ja
iz njega se ponekad oseti udaljeni smrad
koji me podseti na tebe
i uzbudi me, čudnovato i naglo,
podseti me na miris tvojih prepona
tvojih pazuha
poželim da skočim tamo, u bunar teških reči
i udahnem te ponovo
otvorenih usta, široko,
kao vetar s mora da primam u sebe

Starci iz naše ulice

Starci iz naše ulice
svakoga dana šetaju parkom
nabadajući život štapom
kao lišće.
Nekad probodu kroz srce
mladi zeleni list
i začuje se jauk.
Starci za ovo ne haju
i pravdaju se da su nagluvi.
I tako od klupe do klupe
mašu, probadaju
rasteruju ptice i pčele
imaju primedbe na vazduh i na sunce
nemo kritikuju vetar
opominju senku da se skloni
zameraju svetu što se okreće
a njih baš niko nije pitao
u kom će pravcu i do kad
sve to da se vrti.

Plava zvezda

Sećaš se manastira Plava zvezda
u kome su svi imali zavet ćutanja
osim starčića koji nam je pokazao
zavojite stepenice što vode na onaj svet
i svirao nam Baha na orguljama.
Svi ostali ćutali su večno
pravili trapist i rakiju
i presovali orahovo lišće u stare odore
čuvajući sve to od vremena, od moljaca i osvajača.
Ali napori su uzaludni.
Starčić je do sada već sigurno mrtav.
Moljci su došli i pojeli sve osim dugmadi.
Osvajači su pojeli sir, popili rakiju,
zapalili stare knjige i orgulje.
Ni ti i ja više nikada nismo otišli u Plavu zvezdu
a kleli smo se da hoćemo
i da ćemo dovoditi svoju decu da vide
kako je čaroban svet tišine.

Ne mogu ga kriviti ni za sto, ni za sve drugo sto se kasnije dogodilo.Ja sam svoju dusu ponudila, naterala ga da je uzme.On je bio covek lepo vaspitan, ali bez mnogo vere u sebe, i poslednje sto bi sam namerno uradio bilo bi to.Ali izgleda da je moralo bas tako da se desi.Nista manje od toga nismo mogli da uradimo.Kad zavolite nekog obezglavljenog , nekog bez duse, nekog ko je umro vec odavno i sada samo hoda medju ljudima trudeci se da nikoga ne ometa., kad zavolite nekog takvog i pozelite s njim da se spojite, jedino sto mozete da uradite to je da mu dopustite da uzme vasu dusu, pa makar je odmah posle toga ispljunuo.
I sada , eto, mogu da sedim ovde i da se secam onih casova kada on prilazi k meni , dok mu se na levom ramenu njise ranac, a u rancu zveckaju flasice dudovace i klackaju se moje bele cokoladice i XL prezervativ.Nekada bih od takve misli morala da se savijem i da stegnem stomak, kao bokser koga je snazna pesnica udarila u pleksus.Nekada bih od te slike pocela da cvilim i da zavijam.Danas vise ne.Vracaju se detalji, oblina njegovih usiju, njegove vrlo svetle obrve, koje su se negde na polovini prostora predvidjenog za obrve gotovo gubile i nestajale, sada vec mogu s prilicnom jasnocom ponovo da vidim u mislima oblik njegovih prstiju koji se podizu i dodiruju mi kosu.Negde u tom casu , ja bih mu uvek ponudila usne.On bi me uvek poljubio negde iznad gornje usne, u koren nosa, tamo gde su vec pocinjale moje nozdrve.To je bila ta mala ljubavna igra.Eto, vidite, danas o tome pricam sasvim razumno, ne idem ulicom i ne vristim rascupane kose, nisu me vezali ni u kakvu tapaciranu sobu, mirno vas gledam i kazem vam da znam da se to vise nikada nece desiti, on nikada vise nece prilaziti k meni, pa ipak, evo me kako sigurnog koraka ustajem i kuvam sebi caj."

Toliko je tih dusa na svetu.I vecina njih levitira naokolo bez svesti o sopstvenoj izlozenosti.To je najbolja stvar u vezi s dusama.Ranjive su.Opipljive su.Odbijaju da odrastu.Odbijaju da budu bilo sta osim devojcice lahorastih ruku koje lebde u tecnosti sopstvenog sna.I tako stalno, odkad je sveta.
Jednog od ovih dana bicu dovoljno snazna da izadjem iz kuce i potrazim neku takvu naivnu dusu.Prvo sto cu joj kazati, tihim i svecanim glasom, bice potpuna istina.Kazacu da je ljubav jednom davno rasporila moj zivot na nacin tako strasan da sam pozelela da umrem.Ali nekim cudom nisam umrla.
Evo me tu, pred tobom.Zar nisi vec pozeleo da me priglis i izlecis"

" U tri kod Kandinskog", odlomak iz price " Da , ljubav nestaje"

Ljubav

Prvo sto je saznala o njemu
bilo je svedocanstvo o zajednickoj bolesti
Moj slucaj je uznapredovao
kazao je
necu jos dugo
O, nista za to - odgovorila je -
ja sam od iste stvari umrla jos davno,
vec su mi pomalo i grob zapustili.
Tako je pocelo.

Da sam musko

Da sam musko pustila bih brkove i pila bih mnogo piva
razdevicila bih jednu devojku, znam i koju,
i uzivala bih gledajuci je kako me gleda zacarano.

Da sam musko, terala bih je da za mene umesi kolac
komplikovan, sa mnogo sastojaka,
i uzivala bih gledajuci je kako secka, melje i muti.

Da sam musko napisala bih joj dugacko pismo
u kome bih priznala da necu nikad da se zenim
i uzivala bih gledajuci je kako neuteseno place
i otire suze pazeci da ne razmaze nijednu moju rec.

Da sam musko, potom bi otisla u svet
nosecu u unutrasnjosti sakoa njenu sliku
i uzivala bih gledajuci kako si njene oci vecno plave i sjajne
a svim drugim zenama govorila
da joj nisu ni za mali prst.

O, Da

Zaspati sa ukusom sperme i ciragete u ustima
zaboraviti na posteljinu
zaspati na grubom cebetu i na somotskom jastucicu
probuditi se i videti
da je majica dole na podu, ispod macke
i da sinoc niko nije ukljucio bojler