Jel moze neko da mi pomogne oko izbora fakulteta???

tanja_A_

Početnik
Poruka
8
Pozz svima...Idem u 4. razred gimnazije(matematicki smer) i trebalo bi da u sto skorije vreme odlucim sta da upisem...Volela bih kad bi to moglo i privatno da se radi..Najvise se dvoumim izmedju stomatologije,medicine i farmacije..Mozda mi se cak stomatologija najvise svidja od ova tri,ali sam juce videla na netu da su kod nas jako malo trazeni i da se za posao ceka cak 4 godine na birou sto je vise nego za medicinu...Trenutno nemam pojma sta da radim...Jel bi mozda mogao neko da mi pomogne oko odluke???

Pozdrav

I ja se nalazim u istoj situaciji, ali sam odavno odlucio za medicinu - jednostavno jer mi je najzanimljivije kao nauka i zanimanje. Najbolje ti je da se odlucis za ono sto ti se najvise svidja, jer je i bolje cekati na birou 4 godine, nego baviti se nekim zanimanjem koje ti se ne dopada (toliko). BTW, sto se tice zaposlenja, mislim da je situacija u stomatologiji nesto bolja u medicini i privatne ordinacije su ceste, dok je posao naravno najlakse naci za farmaceute.

Prilikom izbora fakulteta vodi racuna od sopstvenoj zelji, kasnijem zaposlenju i tezini fakulteta, pa na kraju "izvagaj" sta ti se cini najbolje.

Posao stomatologa nije lako dobiti, a ne mali broj njih radi za sitne pare. *Treba od necega da se zivi, ne radi se samo iz ljubavi... Ko ima novca da posle otvori svoju ordinaciju ima daleko bolje sanse za uspeh.

Medicina je bolja (ali i teza) prvenstveno zato sto je svestranija i ne moras se odmah da se odlucis sta tacno zelis da postanes. I ako izaberes specijalizaciju u kojoj vlada deficit radnika, onda ces i dobro zaradjivati i neces imati problema sa pronalaskom posla.

*Npr. mnogima se svidja menadzment, to im je zanimljivo, a i lako za zavrsiti, ali sta kad zavrse? Ne mogu naci posao i moraju da rade u trafici/kaficu ili bilo gde i to za sitne pare. Mogucnost kasnijeg zaposlenja je veoma vazna stavka!

Pozdrav

I ja se nalazim u istoj situaciji, ali sam odavno odlucio za medicinu - jednostavno jer mi je najzanimljivije kao nauka i zanimanje. Najbolje ti je da se odlucis za ono sto ti se najvise svidja, jer je i bolje cekati na birou 4 godine, nego baviti se nekim zanimanjem koje ti se ne dopada (toliko). BTW, sto se tice zaposlenja, mislim da je situacija u stomatologiji nesto bolja u medicini i privatne ordinacije su ceste, dok je posao naravno najlakse naci za farmaceute.

Ovo odavno nije tacno. Osim ako zeli da radi u nekom selu za 200-250 evra...

P.S. Znas li sta znaci cekati na birou 4 godine? Vecina stecenog znanja "izlapi" za to vreme, a i od cega ziveti te 4 godine? Zamisli da imas npr. 28 godina i trazis od mame i tate novac da odvedes devojku na pice (ili samo za kontracepciju :per: ), u stvari koja devojka bi htela takvog momka? Zar nije tako? ;)

Sa zavrsenom farmacijom je najlakse naci posao,ako uzmemo u obzir ova tri zanimanja...Al,ni malo lako kao sto je bilo do pre,recimo 2,3 god,jer sada smer postoji i u Kragujevcu i u Nisu i u Novom Sadu....Tako da je sad i tu zestoko,ali ipak je laske nego sa medicinom,a narocito sa stomatologijom...Stomatolozi najteze dolaze do posla,a i ako imas novca da otvoris ordinaciju,treba se probiti bez ikakve pomoci....I za zaposlenje sa zavrsenom medicinom treba debelaaa veza...Al,po meni medicina daje najsire mogucnosti,gotovo da mozes da biras zanimanje posle faksa...Sto se tezine tice,paaa,ne znam...Niko na to ne moze odgovoriti...Jedino sto znam je da se na farmaciji solidno primenjuje bolonja,na stomatologiju tu i tamo,a na medicini gotovo uopste...Gledaj malo cesce predmete na ova tri faksa,vidi sta se otprilike radi iz svakog od njih,pa odluci...Medicina i stomatologija su ti manje-vise bubanje,naravno,moras pamtiti i slike,i mnogo je lakse ako,koliko je moguce,povezujes sve sto ucis,a na farmaciji se vise pridaje paznje hemiji,reakcijama razno-raznim,razlikuju se dosta programi................Moras sama doneti odluku......

Blic je nekad kao Kurir - mnostvo netacnih informacija (vremenski zaostale informacije su netacne). To je vazilo do pre par godina. Isto tako pisu da je gradj. inzenjerima lako naci posao, a vec od 2008. to prestaje da bude tacno. Govore da i elektroinzenjeri dolaze lako do posla, sto uopste nije tacno. Farmacija je takodje postala prezasicena. Imam prijateljicu koja je zavrsila farmaciju, u Novom Sadu ne moze da nadje posao, a njena cimerka s faxa je nasla, ali radi samo za 28.000.

Medicina je sira oblast od farmacije i stomatologije, zato moj glas ide medicini.

Treba mi jedna informacija: Upisala sam fakultet prosle godine (sk. 2010/2011), sto znaci da sad zavrsavam prvu godinu, ali, imala sam "manjih" problema prilikom (ne)polaganja ispita pa je moguce i da cu obnoviti godinu. E sad, znam za ovaj novi zakon, gde obnavljanje godine nije moguce ili tako nesto, a drugarica, ona je '91. godiste, prosle godine nije uspela da se upise na fakultet, pa je pauzirala godinu, i sad je upisala Medicinski, i rekla mi je da, da ni sad nije uspela da se upise ne bi vise mogla NIKAD da upise fakultet, i da godine vise ne mogu da se obnavljaju, zbog novog zakona, sto znaci, ako ti ostane vise ispita od dozvoljenog broja (odn. imas manje od 37 ESPB) automatski vise nisi student i ne mozes vise da upisujes niti jedan drugi fakultet :eek:
E sad, je l' sam ja to dobro, razumela, i je l' to vazi za sve generacije ili samo za one koje su ove godine upisale fakultet (sto bi znacilo da ne vazi i za mene), dakle: Da li ja smem da obnovim godinu, kao student koji je fakultet upisao 2010/2011. godine, ili ne? :confused:

Hvala svima na pomoci, mnogo se brinem zbog ovoga. :(

Pa, naravno da je neophodno da se sve uzme u obzir pre donosenja odluke. Nije strasno ni upisati nesto, pa promeniti misljenje, tj, usmerenje.. pa, potrebno je da se vidi, mouda se covek i ne pronadje u onome cime je mislio da ce se baviti. I ja sam studirao jedno, posle se preorijentisao.. postoje brojni programi i usmerenja, tako da je izbor veliki. Mnogo je i kvalitetnih privatnih fakulteta i državnih koji su se malo modernizovali...

Back