Jel moze jednostavnije Lm -> W

Poruka
12.986
Eto, nesto prekopavam po netu i naidjem na sijalicu pored koje pise 470 lm (lumena). OK kazem ja i odem na internet da konvertujem lumene u ekvivalentne wate, i sta? prvo natrcim na ovo objasnjenje:

https://quickandeasylighting.com/470-lumens-to-watts/

I posle citanja celokupne 'doktorske disertacije' na temu tipova i kalkulacija, i dalje nemam pojma i odgovora na pitanje koliko je to u ekvivalentnim watma sa starom sijalicom?

Sta je to sa ovim svetom? Sve se nesto iskomplikovalo preko svake mere i granice.
Sve se nesto podrazumeva se da je pitanje nekako i tako se i dobija odgovor.

Eto, nesto prekopavam po netu i naidjem na sijalicu pored koje pise 470 lm (lumena). OK kazem ja i odem na internet da konvertujem lumene u ekvivalentne wate, i sta? prvo natrcim na ovo objasnjenje:

https://quickandeasylighting.com/470-lumens-to-watts/

I posle citanja celokupne 'doktorske disertacije' na temu tipova i kalkulacija, i dalje nemam pojma i odgovora na pitanje koliko je to u ekvivalentnim watma sa starom sijalicom?

Sta je to sa ovim svetom? Sve se nesto iskomplikovalo preko svake mere i granice.
Sve se nesto podrazumeva se da je pitanje nekako i tako se i dobija odgovor.
па лепо ти пише да је 470 лумена еквиваленто
  • 40 вати обичне сијалице (са жарном нити од волфрама)
  • 5,28 вати са ЛЕД диодом
  • 6,27 В са ЦФЛ

па лепо ти пише да је 470 лумена еквиваленто
  • 40 вати обичне сијалице (са жарном нити од волфрама)
  • 5,28 вати са ЛЕД диодом
  • 6,27 В са ЦФЛ

Ne pise da je ekvivalentno, nego pise da je uobicajeni primer o medjusobnim vrednostima vataze po tipovima. Iz toga nisam zakljucio da je to ekvivalent lumena. Ili je malo nesrecno napisano.

Ja to nisam shvatio kao konverziju. Uzgred budi receno na drugom sajtu pise da je 470 lumena ekvivalent za 60W obicne sijalice.... dakle i dalje je nejasno.

Ne pise da je ekvivalentno, nego pise da je uobicajeni primer o medjusobnim vrednostima vataze po tipovima. Iz toga nisam zakljucio da je to ekvivalent lumena. Ili je malo nesrecno napisano.

Ja to nisam shvatio kao konverziju. Uzgred budi receno na drugom sajtu pise da je 470 lumena ekvivalent za 60W obicne sijalice.... dakle i dalje je nejasno.
боље погледај колико је лумена 40, 60 и 100W и неће више да те боли глава

боље погледај колико је лумена 40, 60 и 100W и неће више да те боли глава

Nasao: A standard 100-watt incandescent light bulb produces about 1600 lumens.

Nije jasno da li je skala linearna ili logaritamska. Tako zakljucujem da 470 lumena ne bas neka jaka.

Nasao i tabelu:

1697922761703.png

if the bulb contains mercury

phu - koje sad pa sadrze zivu? Nadam se da su takve zabranjene za siroku upotrebu. Ni sijalica vise nije sijalica.

Samo razmisljam naglas.

Can you get mercury poisoning from a light bulb?

Mercury vapor is released when the bulb is broken. Inhaling mercury vapor is hazardous to your health. Breathing in mercury vapors may cause symptoms such as cough, fever, difculty breathing, nausea, vomiting, headaches, increased salivation and an acute metallic taste in the mouth.

Nije merilo porediti svetlosnu moc i potrosnju sijalice.

Vidi, jasno je koliko koji tip sijalice trosi, odnosno, cinjenicno stanje je da moderne sijalice trose manje ili mnogo manje energije (u W/h) u odnosu na obicne, ali ako zelis da imas osvetljenje, zelis da znas koliko je to osvetljenje - odnosno sta je ekvivalent...

Msm, sasvim sigurno ces da ustedis na potrosnji, a mozda i na dugovecnosti.

Zbrka je dakle u ekvivalentima kad su u pitanju novije tehnologije, a ne u potrosnji.

Mene interesuje samo lumen...ne i W....
Zato sto imam i mogu da napravim sijalicu koja trosi 20W za 250 lumena...pa ti skilji...
a mnogo je bolje za 3W dobiti sijalicu koja toliko jako svetli...

Sijalice sa 9W koje daju oko 600 700 lumena su uobicajena stvar kad znas sta hoces....ti led cipovi su se pojavili pre 10 godina...i odmah mi se svideli , dobra efikasnost, niska cena, malo zagrevanje...jer su relativno male snage po led....
Milina..

Dakle niko pismen i ekonomican ne treba da gleda W nego brate gledas lumene pa ili te zaebu za te lumene ili dobijes sijalicu koja svetli koliko hoces, a potrosnja koliko bude, to posle vidi..
Manja potrosnja obicno duze traje...

Glupo je da navodim oznake cipova , jer na sijalici retko pise koji su cipovi, na onima koje sam kupio 20 komada za 1000 dinara pakovanje u metrou, pise kao sto i treba 2835, ali u mnoge sijalice trpaju starije ili losije cipove , ne znam zasto...ali vecina nije sa dobrim cipovima...

Back