Jehovini svedoci-sekta,biznis ali nesto trece?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hellen:
ОК, извињавам се, учинило ми се да си и ти, као и већина овде присутних, била убеђена да сама реч СЕКТА има значење неке опасне, злонамерне организације која има за циљ да ''трује'' омладину, наговара их на колективна и појединачна самоубиства, отима им имовину и ''програмира'''им мозак...
Људи, из незнања и страха, реч СЕКТА обично тако схватају, па сам зато питала...
Da, ali samim tim sto su se odvojili od religije na taj nacin (ne mislim ako su presli u drugu veru, vec ako pokusavaju da "osnuju" novu), znaci da nisu bas ni bezazleni. Mislim, danas vise od 90% sekti nije bezopasno. Naravno, izuzeci potvrdjuju pravilo :)

Marge:
Da, ali samim tim sto su se odvojili od religije na taj nacin (ne mislim ako su presli u drugu veru, vec ako pokusavaju da "osnuju" novu), znaci da nisu bas ni bezazleni. Mislim, danas vise od 90% sekti nije bezopasno.

Неее....нико се није одвојио од религије, одвојили су се од одређене црквене организације...
Тако су настајле и нестајале многе цркве до сада, али то не значи да су ''опасне'' по било кога...
Да се разумемо, верујем да има и оних које су заиста опасне по неке људе (сетимо се масовног самоубиства у ...Гвајани, беше?)....али то не значи да је свака мања верска организација која се некад одвојила од неке цркве - опасна по било кога!

Сетимо се, хришћанство је настало из јудаизма, православље и католичанство су се поделили 1054. , из католичанства се одвојио протестантизам, из простестантизма су настале многе данашње '''секте'' о којима причамо....То је уобичајени процес настајања црквених организација.

Da, ali vecina sekti, tj. manjih verskih organizacija danas ima neke svoje obicaje koji nisu bas uobicajeni.
Uzmi recimo Amise-oni nisu opasni po druge i mnogi ih ne tretiraju kao sektu, ali oni to definitivno jesu. Znam neke Amise i znam neke od njihovih obicaja. Oni se ne kupaju sapunom, vec samo vodom (mozes li da zamislis kako "divan" miris sire muzickom skolom?); kad god krenu negde, jedu beli luk (zato sto tera djavole); oblace se prilicno glupo (ma koliko bila liberalna, njihovo oblacenje definitivno NIJE normalno); ne voze se kolima itd.

Marge:
Da, ali vecina sekti, tj. manjih verskih organizacija danas ima neke svoje obicaje koji nisu bas uobicajeni.
Uzmi recimo Amise-oni nisu opasni po druge i mnogi ih ne tretiraju kao sektu, ali oni to definitivno jesu. Znam neke Amise i znam neke od njihovih obicaja. Oni se ne kupaju sapunom, vec samo vodom (mozes li da zamislis kako "divan" miris sire muzickom skolom?); kad god krenu negde, jedu beli luk (zato sto tera djavole); oblace se prilicno glupo (ma koliko bila liberalna, njihovo oblacenje definitivno NIJE normalno); ne voze se kolima itd.

:lol: :lol: :lol:
Уф, Марџ, то што су другачији не значи да су опасни! Замисли како се облаче и како миришу сви они хришћани по афричким племенима, а нису секта!
Ни муслимани нису секта, али онај мирис овчијег лоја ме стварно тера на повраћање... Но, њихови обичаји - њихова ствар!

Управо на том страху од непознатог и другачијег и настаје мржња према свему што је нама страно...то и јесте био повод многих ратова и прогона - неприхватање да је неком другом нормално нешто што нама није!

Hellen:
ОК, извињавам се, учинило ми се да си и ти, као и већина овде присутних, била убеђена да сама реч СЕКТА има значење неке опасне, злонамерне организације која има за циљ да ''трује'' омладину, наговара их на колективна и појединачна самоубиства, отима им имовину и ''програмира'''им мозак...
Људи, из незнања и страха, реч СЕКТА обично тако схватају, па сам зато питала...

Немораш да се извињаваш. Те секте које испирају мозгове младим људима и које их подстичу на самоубиства су сатанистичке.
Јеховини сведоци колико ја знам су веома раширена секта-религија или шта год. Веома су утицајни у свету. Клико ја знам њихови верници, су ослобођени служења војног рока. А приликом трансфузије не примају људску крв, већ синтетичку!

Hellen:
:lol: :lol: :lol:
Уф, Марџ, то што су другачији не значи да су опасни! Замисли како се облаче и како миришу сви они хришћани по афричким племенима, а нису секта!
Ни муслимани нису секта, али онај мирис овчијег лоја ме стварно тера на повраћање... Но, њихови обичаји - њихова ствар!

Управо на том страху од непознатог и другачијег и настаје мржња према свему што је нама страно...то и јесте био повод многих ратова и прогона - неприхватање да је неком другом нормално нешто што нама није!
Ne kazem da su svi opasni. Htela sam da kazem to sto si i ti rekla-da ih se mi plasimo bas zbog toga sto su mnogo drugaciji od nas. I svakako drugacije gledamo na npr. Muslimane ili Budiste, nego na Amise ili Jehovine svedoke, bez obzira na to da li postujemo druge religije, narode i rase, ili ne...
A normalno je da se plasimo nepoznatog u tom smislu, jer nikada ne mozemo da znamo koja je sekta satanisticka, a koja nije.

Blondie2:
Јеховини сведоци колико ја знам су веома раширена секта-религија или шта год. Веома су утицајни у свету. Клико ја знам њихови верници, су ослобођени служења војног рока. А приликом трансфузије не примају људску крв, већ синтетичку!
a ima i sinteticka krv? a od cega je prave?

difrent from others...:
Danas su banuli kod mene(opet)dvoje koji su se predstavili kao jehovini svedoci.
Kad su mi rekli zbog cega su dosli bez imalo strpljenja sam ih gotovo isterao napolje.
Nikad im nisam dao sansu,pa da saslusam sta ima da mi kazu.
zapoceo sam ovu temu jer me zanima kakvo su prosli vasi susreti sa njima.Koje su reakcije
i kakav vam je pristup!
Ta sekta se nalazi kod juznog bulevara odma ispod moje skole.Stalno svima dolaze na vrata i prodaju neke retardirane casopise ili traze pare da priustite za satro neku bolesnu decu ili invalide

Клико ја знам њихови верници, су ослобођени служења војног рока. А приликом трансфузије не примају људску крв, већ синтетичку!
e ovo je bzvz,.,,, nemam nista protiv njih ali ne treba da imaju specijalan tretman/
mada kad razmislim IMAM svasta protiv njih ako pokusaju da me vrbuju :twisted:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back