Jehovin svedok tuži državu da je protiv svoje volje primila spasonosnu transfuziju krvi

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.022
Jehovin svedok je odveo zemlju Španiju pred Evropski sud za ljudska prava jer su joj protiv njene volje dali transfuziju krvi tokom operacije.

Roza Edelmira Pindo Mula, Ekvadorka koja živi u Španiji, tvrdi da je žrtva „medicinskog paternalizma“, zbog svoje nacionalnosti i vere. U 2017. godini, nakon niza lekarskih pregleda, 53-godišnjoj ženi je savetovano da se podvrgne operaciji. U 2018. godini, pre postupka, Pindo Mulla je dobila tri dokumenta za popunjavanje – unapred uputstvo, dugoročno punomoćje i obrazac informisanog pristanka. Ona tvrdi da je u sva tri izričito spomenula da je Jehovin svedok i da je odbila da primi bilo kakvu transfuziju krvi (krv, crvena krvna zrnca, bela krvna zrnca, trombociti ili plazma), čak i po cenu sopstvenog života . Nakon što je tokom operacije pretrpela krvarenje opasno po život, dobila je transfuziju krvi i od tada traži pravdu.

1705177324832.png

Da li su lekari pravilno postupili?

Kakvi su zakoni u Španiji?

U skladu sa zokonom je i pravo.

Meni je jedno vreme bilo apsurdno to sa transfuzijom kad je potrebna, valjda malo i prof. deformacija, a najviše zbog dece.
Onda sam sela i popričala sa sobom i konstatovala da me se ne tiče.Ako je nekome u redu da umre čovek kojeg može spasti jedna transfuzija, onda je u redu i meni, jer meni pak niko ne zabranjuje da spasim, ako je to moguće, nečiji život.
Drugim rečima prema ovom se odnosim po jednoj od meni omiljenih rečenica; "Volim i ja pozorište, ali ne u svojoj kući."

Ne znam da li su lekari bili uopšte svesni da je ona napisala šta ne želi?
Jesu ali i oni imaju svoju zakletvu da će spasiti život bez obzira na veru, rasu, boju kože. Sukob interesa, lekar mora da leči čak i po cenu svog posla.
Znam za situaciju kad su roditelji odbili lečenje kćerke koja je imala rak, jehove. Doktori su sve pokušali što su mogli ali su oni dete izveli iz bolnice na svoju odgovornost i naravno dete je preminulo. Gadne su to stvari kad se religija umeša.

Ne. pu, pu, ni blizu operacije nisam bio
Ja jesam, potpisuješ puno papira, između ostalog se potpisuje saglasnost da ti mogu dati krv, plazmu i sl. u slučaju potrebe.
Potpisuješ da pristaješ na anesteziju (precizno navedeno koju), da pristaješ da koriste precizno koju metodu šivanja i koji konac čak koriste. Ma ostaviš dvadesetak potpisa.

Jehovin svedok je odveo zemlju Španiju pred Evropski sud za ljudska prava jer su joj protiv njene volje dali transfuziju krvi tokom operacije.

Roza Edelmira Pindo Mula, Ekvadorka koja živi u Španiji, tvrdi da je žrtva „medicinskog paternalizma“, zbog svoje nacionalnosti i vere. U 2017. godini, nakon niza lekarskih pregleda, 53-godišnjoj ženi je savetovano da se podvrgne operaciji. U 2018. godini, pre postupka, Pindo Mulla je dobila tri dokumenta za popunjavanje – unapred uputstvo, dugoročno punomoćje i obrazac informisanog pristanka. Ona tvrdi da je u sva tri izričito spomenula da je Jehovin svedok i da je odbila da primi bilo kakvu transfuziju krvi (krv, crvena krvna zrnca, bela krvna zrnca, trombociti ili plazma), čak i po cenu sopstvenog života . Nakon što je tokom operacije pretrpela krvarenje opasno po život, dobila je transfuziju krvi i od tada traži pravdu.

Pogledajte prilog 1481367

Da li su lekari pravilno postupili?
Da.

Oni se ne vode nečijom etikom nego Hipokratovom.
Ukoliko mogu pomoći će.
Ukoliko su pomogli a pacijent nije ispoštovao dogovor ne moraju više da pomažu iako i onda mogu, sve zavisi od pojedinca do pojedinca.
Ukoliko ne mogu da pomognu, nek im je taj nečiji etičar u pomoći, uglavnom je zabluda....

Neko želi da umre, ima svoje razloge, ma koliko morbidno zvučalo kad umre više se niko ništa ne pita.
Neki ne žele da umru po cenu da ubiju drugog, ma koliko sebično zvučalo kriv je onaj ko mu to dozvoli.
Neki umru ni krivi ni dužni, ali ma koliko strašno zvučalo niko nije nevin ma koliko čist da je, od pogrešnog mesta u pogrešno vreme ili od neznane sile balansa Života životima.

Šta god da sam rekao.
Ljulja portugalsko more..

Poslednja izmena:

Back