Jeftina radna snaga

sinnke

Buduća legenda
Poruka
34.455
Da li ste primetili da od kako je Juga pukla, da smo svi postali prejeftina radna snaga?

Dolaze strane firme i kod nas se otvaraju da im radimo bolje od njihovih ljudi za 10 puta manje novaca.

Da li balkanci postaju talibani? Zasto kazem taliban, zato sto su talibani siromasni i koliko god radili uvek malo dobiju, zato sto im je nizak standard.

Poslednja izmena od moderatora:
Da li ste primetili da od kako je Juga pukla, da smo svi postali prejeftina radna snaga?

Dolaze strane firme i kod nas se otvaraju da im radimo bolje od njihovih ljudi za 10 puta manje novaca.

Da li balkanci postaju talibani? Zasto kazem taliban, zato sto su talibani siromasni i koliko god radili uvek malo dobiju, zato sto im je nizak standard.

Ovo crveno jesam, ali ovo plavo nisam, eh da je bar tako, bar ne bi imali pune biroe za zaposljavanje...

Ja sam frapirao stranog poslodavca koji je pao u nesvest kad sam mu saopstio cifru za koju cu da radim.(5000 evra mesecno) plus sluzbeni automobil, plus placen stan , plus garderoba plus gorivo plus hrana i troskovi reprezentacije u neogranicenom iznosu.

Pa nece da radi za dz,(da ali da lencari, krade naftu iz auta i da ga boli guza za firmu) ja cu 100 000 din da zaradim telefonom a da neizadjem iz kuce, i necu da radim uopste (al to je malo za jednu 5 clanu porodicu), ako budem radio za 30 000, nikad dinara u dzepu necu imati, ako kasne par plata, tu ti je kraj, moras da krades da bi decu prehranio, meni su se smejali kada sam pricao da nece biti postenog privratnog posla za male firme, i da ce mo svi biti robovi, e sada da ih vidim tako nespremne....

Problem je sto ako neces ti, znaju oni jako dobro da ima neko ko mora i nece da pita koliko, tako da to maksimalno iskoristavaju.

Prica stara vec duze vreme, realnost i price pojedinaca, a retki su oni koji ce dopustiti da im porodica bude na ivici koegzistencije i nudio svoje uslove tom istom nalogodavcu, znajuci da moze da dobije podrugljivi osmeh i zamenu automatsku.

Kod nas ne žive ljudi koji su lenji pa da neko može da kaže da neko nije zaslužio platu od koje može da živi....ali koju motivaciju ima neko kad mu daš 20.000 din. platu i još zna da ne može da napreduje u poslu i još + od njega se ne očekuju neke ideje da bi posao bio bolji i da bi time mogao da bude nagrađen od strane poslovaca i da ako ništa drugo ima 20% veću platu u naredna tri meseca.Što je najgore nema slobodnih dana što dodatno utiče na psihu i negativno razmišljanje ili što je još gore nerazmišljanje....šta ćemo sad da od ljudi pravimo robote koji dok rade -rade a posle može na otpad?:think:

Ja mislim da je ovde radna snaga realno placena jer 90% ljudi ne zna da radi.
Oni koji znaju dobro zaradjuju.
I treba da dodju stranci da nas nauce da radimo polako sve od pocetka posto smo za 20 godina nerada zaboravili !!!!!!!!!
Ovde matorci stanuju sa mama i tatama i nista im ne pomazu i pored toga sto nista ne rade..........hehehe propast!

I treba da dodju stranci da nas nauce da radimo polako sve od pocetka posto smo za 20 godina nerada zaboravili !!!!!!!!!
Ovde matorci stanuju sa mama i tatama i nista im ne pomazu i pored toga sto nista ne rade..........hehehe propast!

Pa dobro ako je tako kako ti kažeš, kako objašnjavaš to da kad naš čovek ode napolje da radi on im je tamo jedan od boljih radnika? :aha:

Pa jel ti dao sve što si tražio? :lol:

Prvo je trazio da radim neke testove pa onda ide neka provera kako to sto znam primenjujem u praksi zatim mi je saopstio kojekakve njihove interne dres kodove i nacine ophodjenja sa pretpostavljenim. Gvozdena disciplina, dinamican i stresan radni dan apsolutno bez cigarete, ni kap alkohola nije dozvoljena, kafa strogo zabranjena, stalni testovi na drogu. Dva puta godisnje kompletan sistematski pregled.Radsno vreme od 08 do 18 a nekad i duze( po potrebi)..Sve sam saslusao odradio testove bio na pregledima i prosao sve zive provere.Svecano me pozvase i saopstise mi da sam uspesno prosao testove i da bih mogao da pocnem sa radom.
Saslusao sam ih sve i onda sam im saopstio svoje uslove na koje su se oni samo frapirali i rekli mi da su oni culi da ovde ljudi rade za 300 evra na sta sam se ja samo nasmejao i rekao im da za 300 evra ovde ljudi dolaze na posao pijani , drogirani , kradu poslodavca i sabotiraju, ali da nikako ne rade.Sah mat je bio kad sam im pokazao koliko kesha nosim u dzepu i sta vozim......:per: a da nemam ni dinara kredita i da sve placam u keshu.:rotf:

Poslednja izmena:
To je u tih 10 %.
Ipak sam realan na zalost.
Cak i sebe koji pristojno zivim od svog posla ne smatram dobro obucenog i pripremljenog za rad.
Mogao bih mnogo bolje............

Ovo je pošteno rečeno....isto to mislim za sebe a poznajem još neke ljude sa istim mišljenjem....nema ovde radnika,sve neki studenti ''menadžmenta'' i sličnih gluposti...kad sam pred jednim ''radnikom'' uključio ''švajs aparat'' on se uplaši i umalo ne pobeže napolje...''majstore nešto zuji u toj kutiji'' ..!!...zazujaće tebi sinko glavurda ako te potkačim čekićem...jesi ti kad šta radio u životu ?...''pa ja sam mislio da se kod vas radi sa kompjuterom,eto ja to umem...''
Šta pričaš nesrećniče ?kakav kompjuter,kakvi bakrači RADNIKA ja tražim !...naopako,današnji ''radnici'' ne znaju ekser da zakucaju a nekmoli nešto drugo...kakvi crni radnici....nema to kod nas...

Prvo je trazio da radim neke testove pa onda ide neka provera kako to sto znam primenjujem u praksi zatim mi je saopstio kojekakve njihove interne drers kodove i nacine ophodjenja sa pretpostavljenim. Gvozdena disciplina, radni dan apsolutno bez cigarete, ni kap alkohola, kafa zabranjena, stalni testovi na drogu. Dva puta godisnje kompletan sistematski pregled.Radsno vreme od 08 do 18 a nekad i duze( po potrebi)..Sve sam saslusao odradio testove bio na pregledima i prosao sve zive provere.Svecano me pozvase i saopstise mi da sam uspesno prosao testove i da bih mogao da pocnem sa radom.
Saslusao sam ih sve i onda sam im saopstio svoje uslove na koje su se oni samo frapirali i rekli mi da su oni culi da ovde ljudi rade za 300 evra na sta sam se ja samo nasmejao i rekao im da za 300 evra ovde ljudi dolaze na posao pijani , drogirani , kradu poslodavca i sabotiraju, ali da nikako ne rade.Sah mat je bio kad sam im pokazao koliko kesha nosim u dzepu i sta vozim......:per: a da nemam ni dinara kredita i da sve placam u keshu.:rotf:

Respekt brate, tako i treba s njima!

Apsolutno se slazem!

i tih 10 % bezi u inostranstvo, ostace da ne kazem ljenja populacija, i da ne uvredim prvo sam sebe jel, da ne bih rekao za postene nesto ruzno, moramo svi priznati, jedan procenat glupih, na celu samnom,
ali sto se tice planiranja, mozda ako negde postoji drzava gde se postuje zakon, bio bih sigurno uspesan, mada sto su drzave bogatije, to je kriminal u poslovanju veci, veruj te mi, i mi polako postajemo robovi zapada, jeftina radna snaga, sa nametnutom vlascu, bez ikakve odluke i glasova naroda, mi vise tu neodlucujemo, ima ko nasom vlascu postavlja uslove ili jednostavno naredjuje, sam kapitalizam- moze kupiti vlast jedne drzave, kad bih se otkrilo ko finansira stranke u drzavi sve bih vam bilo jasno, ali to je najveca tajna....
Jedan dokaz vam je: zasto bih evropa dala nekom kredit za razvoj, ako zna (jar sigurno ima svoje krtice) da ce veci deo novca od zajma zavrsiti u privatne ruke, putem mita i korupcije, pa zato je zelenas prema srbiji, jednostavno da radimo za njih,
kao dve komsije, jedan da zajam drugom komsiji koji je pijanica, i neradnik, - pa da bi ostao bez imanja a njegova deca radila na istom imanju ali za komsiju, .....

Poslednja izmena:
imao sam ja takav slucaj, samo meni je nudjena ne ovolika plata, ali i duplo manja je dobra za nasu drzavu, sad mi je posao stao kao sto sam predpostavljao, mozda sam trebao to da prihvatim, nikad nisam radio za drugog, i imam strah:mrgreen:, plasim se da nekada necu moci da dodjem na posao, ili necu moci dobiti odmor, a i gde je kraj tome, kada si vlasnik, telefonom mozes da povlacis konce, bas kao kum jedan dva i tri:hahaha:
ali pitanje nije upuceno meni, sta kaze upitani??

Ja mogu samo da se složim sa tobom kada su u pitanju mladi jer još malo pa neće imati od koga da nauče posao jer svi koji su nešto i bili u svom poslu gledali su da odu u penziju na vreme.Ali kako objašnjavaš to da naši ljudi kad odu u inostranstvo znaju da rade a ovde ne znaju? Malo tu moraš priznati nema logike :aha:

Back