Jednostavna rešenja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
383.580
Mensa je međunarodna organizacija u San Francisku za inteligentne ljude sa koeficijentom inteligencije od 140 ili više.

Jednog dana, članovi „Mense“ su izašli na ručak u restoran.
I kada su seli, neko je otkrio da u bočici soli ima bibera, i da je u bočici bibera bilo soli
Pa su došli do pitanja-Kako mogu da zamene sadržaj dve bočice, a da se ništa ne prospe, koristeći samo alate na stolu..

Jednostavno rečeno, rešavanje ovog problema bio je posao za umove članova Mense.
Grupa je razgovarala o problemu i nudila ideje, i na kraju su došli do odličnog rešenja koje je uključivalo salvetu, slamku i prazan tanjir.

Zatim su pozvali konobaricu da je impresioniraju svojim rešenjem.
Rekli su: „Gospođo, primetili smo da bibernica sadrži so, a sonica sadrži biber.“

Pre nego što su mogli da završe, konobarica je rekla: „Žao mi je zbog toga.“
Zatim je uzela obe boce, otvorila poklopce, od kojih je na jednom pisalo so, a na drugom biber, i zamenila ih ..stavljajuci ih na odgovarajucu bocicu.
Za stolom inteligentnih članova Mense vladala je smrtna tišina.

Za većinu problema u našim životima postoje jednostavna rešenja.
Niti ti je potrebna potvrda Mense ako si inteligentna i racionalna osoba koja razmišlja
Ali naši divni umovi sve jednostavno komplikuju.

To je problem sa ljudima koji obične probleme zakomplikuju. Kada sam rešavao trigonometrijske zadatke, često sam preterivao sa upotrebom različitih identiteta da bi se na kraju ispostavilo kako sam radio dužim putem, a moglo je to daleko brže.
Umisli čovek da je problem veći nego inače, a zaboravi (nije glup) da potraži prvo laganija rešenja.

Back