JEDNE COKULE...

Screenshot_127.png

Davne, davne 1903. godine na severu Vojvodine u blatnjavo banatsko selo stiglo je putujuće pozorište.
Volovi u jarmu su vukli teška volujska kola, čiji su točkovi upadali u rupetine izlokane kišom.
Glumačka trupa, premorena višesatnim putovanjem je mogla da odahne u seoskoj kafani...

Dobošar je ubrzo dobovao i oglašavao po selu vest da su stigli glumci i da će izigravati "Miloš Obilić ubija Murata".
Sjatili se seljaci, seljanke, puno dece ispred "Mamine" kafane da gledaju čudo neviđeno, da vide Miloša Obilića i srpske vojnike,
da pljuju u pravcu cara Murata. Otimale se viđenije gazde koji će od njih da primi Miloša Obilića na konak, hranu i čast, kasnije i
i druge srpske junake... samo cara Murata niko nije hteo u svoju kuću.
DŽaba je glumac govorio da je on samo glumac, da on nije Murat, da on izigrava Murata... seljci su ga ispljuvali i otišli... Prenoćio
je, mučenik, u štali krčmara u čijoj se krčmi izigravala predstava...

To je bilo vreme kada je u kućama od naboja postojao samo jedan par cokula za zimu, bez obzira koliko je bose paščadi bilo u porodici...

94 godine kasnije čuvena venecuelanska telenovela "Kasandra" je prikazivana na našoj televiziji. Sve bi bilo lepo i krasno da naš
nebeski narod nije pisao peticiju da se Kasandra pusti iz zatvora... "Nevina je! Randu garantuje za nju!" pisali su... Čak su pisali i
pismo Kasandri da joj otkriju ko je ubica u seriji... Da nije tragično, bilo bi urnebesno smešno.

118 godina od predstave "Miloš Obilić ubija Murata", pretučen je glumac usred Beograda... samo zato što je u seriji koja je trenutno
na repertoaru televizije tukao prema scenariju nekog drugog baju...

Ovde imamo više problema: koliko je beogradski gledalac serijala normalan? Koliko je isti pomešao seriju sa realom? Da li bi gledalac
"Jegora Buličova" prebio jurodivog na ulici? Da li bi slušalac "Travijate" prebio Alfreda na ulici? Koliko su serije u rangu indijskih
kičeroza iritantne i bliske rijalitima? Koliko serije iz ranga "Ranjeni orao" zaglupljuju ionako IQ problematično društvo? Dokle će kvazi
glumci biti cenjeni i favorizovani kao glumac koji je izigravao Miloša Obilića pre više od 1 veka? Koliko je publika odrasla i stasala za
poslednjih 100 godina? Ko su urednici na televizijama i ko su pisci scenarija koji favorizuju uništavanje ionako dvocifrenog IQ-a prosečnog neobrazovanog, nekultivisanog gledaoca izgubljenog u vremenu i prostoru ove naše domovine u kojoj su kuravčine elita, dok se plete
kolce oko Stefana Nemanje?

Screenshot_114.png

Screenshot_111.png

...//...

Poslednja izmena:
Ммм, дааа, муж и ја смо данас пред дететом, као случајно, разговарали о овоме.
Она је 7. разред, и здравије размишља о томе од већине нације.
Не, није моје дете вундеркинд.
Нација нам је колективно отишла у Хондурас.
Почело је са Касандром, наставило се разном Браћом, Фармама, Паровима, где ће нам бити крај...
Драго ми је да си писала о овоме.

Ne sumnjam da je tvoje dete zdravo i normalno čeljade. Baš zato što je tvoje!
Bogu hvala, ima ih još... Baš zato što imaju odlične roditelje!

Inače, ima na Krstarici nekih koji se javljaju iz Hondurasa, hahahahah...
Nezahvalno je uprti prst u boleštinu koja osvaja našu pamet...
Dobila sam poruku iz Hondurasa da sam ljubomorna na sadašnju elitu...

Meni je drago što si čitala i ostavila poruku...
Hvala...
Grlim...
:vzagrljaj: :heart2:

Draga, :cvet:
''Ranjeni orao'' nije uopšte bila loša serija i nema ništa sa kreiranjem budala ili nesrećnih slučajeva u našem društvu.
Velika većina poštuje od srca lik i delo umetnika-glumaca, svih njih ili nekolicine sa javne scene, i ako se provuče jedan ovakav primerak sasvim retko, to ne govori o društvu u celini.
Mnogima bi bila čast da sretne aktera bilo koje serije koju prati, ali smo čak postali i sofisticiraniji pa npr. ako je glumac došao da kupi nešto u marketu, nećemo ga saletati za autogram i slikanje... mada nekad u sebi izgaramo od želje.
Neki dan ranije idem uporedo sa Milićem Vukašinovićem dobrih 300m, i kao da l'... ma ne... Ma, da l'?
Nećeš, vala, pusti čoveka na miru!
Sad, možda bi mu i bilo drago da sam prišla da mi da autogram i to... ali ne, izdržala sam.

Pojedinačni slučajevi ne govore sveobuhvatno o svima nama, to prosto ne prihvatam.
Stoji neodobravanje, ali i obzir da ima i onih koji nekom nesrećom nisu sposobni da racionalno razmišljaju i u potpunosti odgovaraju za svoje postupke.

Inače, ispustila sam sopstveni telefon ovih dana u krevetu na glavu i baš mi je napravio ovakvu jednu masničicu na oku :zcepanje:

Poslednja izmena:
Draga, :cvet:
''Ranjeni orao'' nije uopšte bila loša serija i nema ništa sa kreiranjem budala ili nesrećnih slučajeva u našem društvu.
Velika većina poštuje od srca lik i delo umetnika-glumaca, svih njih ili nekolicine sa javne scene, i ako se provuče jedan ovakav primerak sasvim retko, to ne govori o društvu u celini.
Mnogima bi bila čast da sretne aktera bilo koje serije koju prati, ali smo čak postali i sofisticiraniji pa npr. ako je glumac došao da kupi nešto u marketu, nećemo ga saletati za autogram i slikanje... mada nekad u sebi izgaramo od želje.
Neki dan ranije idem uporedo sa Milićem Vukašinovićem dobrih 300m, i kao da l'... ma ne... Ma, da l'?
Nećeš, vala, pusti čoveka na miru!
Sad, možda bi mu i bilo drago da sam prišla da mi da autogram i to... ali ne, izdržala sam.

Pojedinačni slučajevi ne govore sveobuhvatno o svima nama, to prosto ne prihvatam.
Stoji neodobravanje, ali i obzir da ima i onih koji nekom nesrećom nisu sposobni da racionalno razmišljaju i u potpunosti odgovaraju za svoje postupke.

Inače, ispustila sam sopstveni telefon ovih dana u krevetu na glavu i baš mi je napravio ovakvu jednu masničicu na oku :zcepanje:
Lepojko moja, nemoj da se uzdržavaš da tražiš autogram i slikanje sa poznatim facama, makar to bio i Milić Vukašinović! Ako te to zadovoljava, samo napred! To ovdašnji glumci obožavaju...

Nameće mi se sećanje na reči moje obožavane svekrve: "Neko voli popa, neko popadiju" A, švedski sto koji Srbija nudi je ogroman!
Za svakog ima po nešto...

Od sladunjavih ljubavnih pričica Mir Jam, za koju su ondašnji kritičari pisali da su "književni plićaci bez imalo duha", časti da se u samoposluzi sretne neki glumac u pokušaju, pa do likova iz Hondurasa koji će nas izudarati na ulici iz samo njemu znanog razloga...
Ima još mnooooogo ponuđenog, a graniči se sa hororom i ugnjetavanjem normalnog mentala... Ipak, mnogi paze čime se hrane, Bogu hvala...

Inače, da pojasnimo: glumci nisu umetnici... oni su izvođači tuđe umetnosti...
To piše u udžbenicima, to se uči na fakultetu...

Inače, da pojasnimo: glumci nisu umetnici... oni su izvođači tuđe umetnosti..
Za mene jesu umetnici, izvini, moraju da imaju umetnost u srcu da bi je reprodukovali, ne može se reprodukovati nešto što se nema!

Od sladunjavih ljubavnih pričica Mir Jam, za koju su ondašnji kritičari pisali da su "književni plićaci bez imalo duha", časti da se u samoposluzi sretne neki glumac u pokušaju, pa do likova iz Hondurasa koji će nas izudarati na ulici iz samo njemu znanog razloga...

Da nije bilo Mirjam u nekom trenutku, ne bih nikada razmišljala da u biblioteci uzmem knjigu po preporuci bibliotekarke, tipa- Danijele Stil, Agate, Šeldona, Poa, Hesea, Rabindranta, i sve tako dalje, pa sve tako u osvajanje većeg i boljeg za mene.
Uostalom, kod Mirjam imaš da pratiš razvoj plemenitih i dubokih sentimenata u likovima, zašto je to izlišno i za pokudu za bilo koga?
Mirjam nije sugerisala nikom da bude divljak, zver, zločinac?

Za mene jesu umetnici, izvini, moraju da imaju umetnost u srcu da bi je reprodukovali, ne može se reprodukovati nešto što se nema!

Da nije bilo Mirjam u nekom trenutku, ne bih nikada razmišljala da u biblioteci uzmem knjigu po preporuci bibliotekarke, tipa- Danijele Stil, Agate, Šeldona, Poa, Hesea, Rabindranta, i sve tako dalje, pa sve tako u osvajanje većeg i boljeg za mene.
Uostalom, kod Mirjam imaš da pratiš razvoj plemenitih i dubokih sentimenata u likovima, zašto je to izlišno i za pokudu za bilo koga?
Mirjam nije sugerisala nikom da bude divljak, zver, zločinac?
Važi... za tebe neka budu umetnici...
Za tebe neka Mir Jam dobije Nobela, najmanje Pulicera...nemam ništa protiv...

U tekstu govorim o kvalitetu, tj. nekvalitetu koji se decenijama nudi srpskom društvu, verujem tendenciozno...
Ovo premlaćivanje glumca je veoma, veoma, veoma zabrinjavajuće... Televizija kao medij najrasprostranjeniji
je glavna alatka i u prošlosti i danas i u buduće i svedoci smo kako ništa dobro ne nudi labilnom, neobrazovanom,
nekulturnom, bolesnom gledaocu...

Tako da, ne radi se da li je Mir Jam sugerisala ili ne nekom da bude divljak, zver, zčočinac...
Najviše volim komunikaciju kada se lepo razumemo...

Hvala na komentarima...

Све се слажем, потпуно је невероватно у ком правцу нација иде а и шире.

Једино морам да реагујем на Мир Јам. Она је кроз сладуњаве љубавне приче(на шта је била приморана као жена, попут Џејн Остин) описала положај жена у друштву.

Нимало није њен опус сладуњав. То што режисери направе сладуњави љубић је друга ствар.

Грли те Ната ❤️🍀

Да ли ми верујете да ја у животу нисам прочитала ниједну њену књигу :rotf:
Колегинице су биле у чуду кад сам им рекла, али тако је, никада ме није привлачило...
Не значи да сам ја од великог укуса, само није мој фах, зато и не могу да коментаришем много.
А наш народ...наш народ од времена дизелаша тоне све дубље, много је простаклука, неписмености, незнања, примитивности...а онда заискри скромност, знање, блистави ум, и помислим - није касно, има наде.

Kao nepopravljivi optimista i tata dve smizle mogu Vam reci da SJAJNE GENERACIJE dolaze. Od osvescenih ljudi koji se ne iznanadjuju na Hvala, Molim lepo, Izvolite, Prijatan dan...nekih reci koje su "pojedinci" zaboravili.
Da smo malo zastranili , jesmo...Vecina roditelja koje poznajemo su ljudi koji se bave decom i vode racuna o njihovom ponasanju. I ima nade :D u smislu da zivimo svoje zivote i uzivamo bez da neko zato pati a takodje i da pocnemo da se.postujemo medjusobno bez obzira na sve razlike koje nas dele.
Pisem univerzalno jer je realnost da je svet zaista "globalno selo" mozemo biti bilo gde za dva minuta.
Samo da ne zaboravimo na HVALA, MOLIM, IZVOLITE, PRIJATNO ....:D

Poslednja izmena:
Ne mislim da se tone sve dublje nego da se ne napreduje. Ne treba idealizovati prošla vremena, bilo je svega, isto kao i sada.
Није стагнација, Ем, свако ко живи овде мало дуже то види.
Да је стагнација, била бих срећна.
Али, што каже колега, стижу нове генерације, можда...

Galopiraju :D i pametniji od nas i neuprljani "politikom" kojom smo Mi trovani od '89 na ovamo ...

Ne znam za sada, samo znam za ranije, uvek je bilo takvih ljudi.

Све се слажем, потпуно је невероватно у ком правцу нација иде а и шире.

Једино морам да реагујем на Мир Јам. Она је кроз сладуњаве љубавне приче(на шта је била приморана као жена, попут Џејн Остин) описала положај жена у друштву.

Нимало није њен опус сладуњав. То што режисери направе сладуњави љубић је друга ствар.

Грли те Ната ❤️🍀
I o tome se radi... Šotra je, pošto ne ume drugačije, ne ume da izađe iz "Obraz uz obraz", napravio slinavu limunadu u kojoj svaka dlaka stoji kako treba, nalakirana, od glumaca se nije tražio kvalitet i gluma, već prisustvo i laka konverzacija, prikazao je starinsku modu, haljine, šešire, starinske frizure i favorizovao je slabu glumicu i osrednjeg glumca da isplivaju na površinu kvazi glumaca... što oni ostadoše i danas... sve to je postavilo i ostavilo seriju na nivo španske i indijske telenovele, da bi kasnije mnogim pričama Mir Jam
dao isti, sladunjavi pečat... ne zna deda Šotra da sladunjavost ne edukuje već needukovanog prosečnog gledaoca...

Kada sam ja bila klinka, sa 15 godina sam već pročitala kompletnu rusku klasičnu književnost, znala sam par opera napamet, nekoliko kompletnih pozorišnih predstava napamet, normalno mi je bilo da kažem "ljubim ruke, hvala, izvolite"...E, da... nisam bila jedina koja je tako vaspitana... generacije su tako vaspitane... ovo napominjem zato što meni "Ranjeni orao" ne može ništa, ne mogu mi ništa ni indijske serije, rijaliti...ali ovom baji od 40 godina koji je prebio glumca - može... on je u vreme sankcija bio gladan, u vreme rata je možda bio snajperista, kasnije je živeo u zemlji kakva je naša... smatram da urednici tv programa i svi mediji u zemlji moraju da paze šta i kakav sadržaj nude ovom jadnom narodu...
To je sve...

cmok, cmok..

Back