Tvoje osnovne ideje su nejasne od pocetka teme. Ali pokusacu da ti pojasnim.
Sasvim je prirodno da se jezik menja.
Ti zivis u ovom vremenu, a ne u srednjem veku kad su se pojavile neke od reci koje nepravilno upotrebljavas.
Posto zivis u ovom vremenu moras komunicirati jezikom ovog vremena ako zelis da budes jasan sagovornicima. Prema tome danas kada upotrebis rec gentleman govoris o muskarcu koji se trudi da svojim ponasanjem pokaze kako je uvek uctiv i fini, narocito prema zenama.
Ako medjutim govoris o nekom proslom znacenju te reci, onda mozes govoriti samo o plemstvu. Da li ti to lamentiras nad nestankom plemstva? Ja ne kazem da li je to dobro ili lose ali ako ti je to bila poenta onda izvoli izrazi se jasno i reci: meni je zao sto nema vise plemstva ili ga ima sve manje. Jer to ti je izvorno znacenje te reci. Ne mozes ti bezveze izmisljati definiciju reci.
Inace kad tvrdis da ta rec dolazi od Latinske reci koja oznacava rod, zeznuo si se, jer si ocigledno pogledao Wiktionary, dakle prvi link koji si izguglao.

Rec gentleman je slozenica koja je nastala tek u 13. ili mozda cak 12. veku i
oznacavala je pre svega plemstvo ili bogatase. Njeno znacenje nije govorilo nista o karakteru ljudi, vec samo o njihovom poreklu i bogatstvu. A ta rec gentle u slozenici dosla je iz Francuskog gde joj je znacenje vec bilo izmenjeno u odnosu na izvorno Latinsko pa je znacila noble i koristila se u vezi sa plemstvom.
Za kraj da sumiram, rec dzentlemen danas je covek koji se trudi manirima da izgleda fini. Ista ta rec nekada oznacavala je plemstvo.
Da si hteo da budes jasan, ili da si mogao da budes jasan, ti bi istakao u prvom postu da se ne radi o jednakosti polova i ne bi uplitao zene u pricu i njihovu sposobnost da zaradjuju i brinu se o sebi, nego bi rekao da se tema tice poretka u drustvu i da ti je zao sto vise nema aristokratije i feudalnog sistema. Sad sam razjasnio ono sto sam nisi umeo da kazes pa ti porici kako ti to nije bila namera.
Ostalim forumasima koji ne vole lingvistiku i etimologiju se izvinjavam zbog razglabanja.