Jedna viršla može da vam skrati život za 36 minuta a ova hrana može da ga produži!

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.939
Istraživači sa Univerziteta u Mičigenu otkrili su da vam jedenje jednog hot doga može oduzeti 36 minuta života.

Studija, objavljena u časopisu Nature Food, razmatrala je više od 5.800 namirnica uobičajenih u ishrani SAD i količinu zdravog života stečenog ili izgubljenog nakon što ih jedete.

Oni su koristili prethodnu studiju pod nazivom Globalni teret bolesti, koja meri stope smrtnosti na osnovu izbora hrane, da kreiraju indeks koji određuje kako određena hrana dodaje ili oduzima minute života.

„Na primer, gubi se 0,45 minuta po gramu prerađenog mesa, ili se dobije 0,1 minut po gramu voća. Zatim pogledamo sastav svake namirnice i onda pomnožimo ovaj broj odgovarajućim profilima hrane koje smo prethodno razvili.

082821-hot-dog-healthy.2e16d0ba.fill-735x490.jpg

Kada su istraživači izmerili uticaj standardnog hot dog goveđeg mesa u lepinji, to je rezultiralo gubitkom od 27 minuta zdravog života. Ali sa sastojcima kao što su natrijum i transmasne kiseline, koje se obično nalaze u američkim hot-dogovima, koje su izračunate, povećalo se na 36 minuta.

Ostala hrana poput orašastih plodova, mahunarki, morskih plodova i voća dodala je nekoliko minuta očekivanom životnom veku.

Koja je to "ova" hrana koja ga produžava? Voće? I što reče forumaš iznad, besmislica. Dobro, ovo je kao neki prosek, ali opet nema puno smisla.

A drugo, ne znam za druge, ali mene lično jako nerviraju izrazi tipa "ova hrana" i slično u nazivima tema; kad ih ljudi prenose, mislim da nije teško pogledati članak, videti koja je to "ova hrana" i izmeniti naslov, jer ovako smrdi na jeftin klikbejt.

Šta ulazi u sastav viršli, pa ih čini tako opasnim?

MESO
Tradicionalne viršle se sastoje od svinjskih otpadaka – delova koji ostanu nakon što se izdvoji meso za kotlete, slaninu i šunku – u mešavini sa pilećim ili ćurećim ostacima. Meso se zatim izmelje u pastu i pomeša sa vodom, konzervansima, poboljšivačima ukusa i bojama.

VODA
Voda se dodaje u meso kako bi mu se poboljšala konzistentnost, pa se onda smesa pod pritiskom pakuje u tube i kuva. U meso se zarad boljeg dodaje i skrob, najčešće krompirov, koju hot dogu daje bolji volumen.

SO
Viršle sadrže oko dva odsto soli, dakle, spadaju u visoko-slanu hranu, koja povećava krvni pritisak, opasnost od moždanog i srčanog udara. Deca od četiri do šest godina ne smeju uzeti više od tri grama soli dnevno, a mlađoj od tri je dozvoljeno maksimalno dva grama. Jedna viršla sadrži i do 0,6 grama soli.

MLEČNI PROTEIN
Mlečni proteini u prahu dodaju se u meso da bi smesa bila bolje povezana. Nisu opasni po zdravlje.

E250 – SODIJUM-NITRIT
Dodaje se viršlama da ne bi menjale boju. Izuzetno povećava rizik za dobijanje raka creva i stomaka.

AROME
Za poboljšanje ukusa se u proizvodnji viršli koriste razni začini. Kompanije nisu dužne da javnosti objave koje tačno arome koriste.

E451 – POTASIJUM I SODIJUM TRIFOSFAT
Ovo su veštačke bezbojne soli koje služe kao stabilizatori i emulzije. One viršlama daju postojanu teksturu i omogućavaju lako mešanje ulja i masti sa vodom. Nije poznato izazivaju li efekte štetne po zdravlje.

E452 – POLIFOSFATI
Čest aditiv u hrani. Takođe služi kao stabilizator i emulzija i nije štetan po zdravlje.

E301 – SODIJUM ASKORBAT
Vrsta vitamina C, antioksidant, pomaže mesu da zadrži crvenu boju. U niskim dozama, ne izaziva probleme, ali kada se prekomereno uzima, izaziva iritacije na
koži.

E120 – KARMIN
Karmin je drugi naziv za crvenu boju koja se koristi pri pravljenju viršli. Nije štetan po zdravlje. Pravi se od insekata – oklopi malih buba se kuvaju u amonijaku ili sodijum karbonatu i tako se izdvaja boja.

E160c – EKSTRAKT PAPRIKE
Prirodna boja koja se korisi. Dodaje se i u sireve, sok od pomorandže, soseve, slatkiše...

E160c – EKSTRAKT PAPRIKE
Prirodna boja koja se korisi. Dodaje se i u sireve, sok od pomorandže, soseve, slatkiše...

Koja je to "ova" hrana koja ga produžava? Voće? I što reče forumaš iznad, besmislica. Dobro, ovo je kao neki prosek, ali opet nema puno smisla.

A drugo, ne znam za druge, ali mene lično jako nerviraju izrazi tipa "ova hrana" i slično u nazivima tema; kad ih ljudi prenose, mislim da nije teško pogledati članak, videti koja je to "ova hrana" i izmeniti naslov, jer ovako smrdi na jeftin klikbejt.
ne može da se izlista sve u naslovu a ja nisam stigao da dopunim da se radi i o koštunjavoim voću tipa badema i slično

Јела је ВИРШЛЕ сваки ДАН
НЕЋЕТЕ ВЕРОВАТИ шта јој се ДОГОДИЛО
(фото/видео)
ima ona što je samo jela mekdonalds "čiken nagets" dvadeset godina i svi joj organi pootkazivali...

statistika je jasna i katastrofalna što se bolesti tiče od kada se preradjena hrana masovno konzumira
Pojedincu statistika ne znači mnogo.
To je kao ono: Pušio ceo život i doživeo 98god., a neki pušio dve godine i dobio cancer negde.
Kao, neće to mene.
Post je ''majka'' otvaranja očiju po pitanju hrane, tipa ovaj Vaskršnji.
Dešavalo mi se nekad da nakon, tipa, mesec dana uzdržavanja od masne i mesne hrane, na prvi zalogaj ''dobrog'' mesa kao pršute, osećam ukus krvi i smuči mi se do pozelenjavanja i grljenja WC šolje.
Pitanje je kako je spremljeno, pitanje je da li je zaista ispoštovan postupak...
a kad spremaš detetu sendvič sa salamčinom, paštetom ili viršlom, boli te uvo kako je to napravljeno.

Јела је ВИРШЛЕ сваки ДАН
НЕЋЕТЕ ВЕРОВАТИ шта јој се ДОГОДИЛО
(фото/видео)
Taj rad. :mrgreen:

Zdravi ljudi jedu OVIH pet namirnica često, a ona broj TRI će vas posebno iznenaditi! :roll:

Srećom 90% hrane uzgajam sam. Prednost sela. Na prerađevine ne pomišljam.
Ni to nije u potpunosti zdravo u nekim aspektima ali ne treba ići u krajnost.
Ništa nije 100% bezbedno za konzumaciju ali može se održavati neki razuman nivo.
Mene je zapanjio podatak da su ostaci pesticida koji se koriste u zaštiti bilja pronađeni u jajima pingvina.

Back