Једна пара, пет пара,десет пара, двадесет пара, педесет пара- зашто немамо те апоене?

Софија

Legenda
Poruka
54.594
Ми немамо мањи апоен од 1 динар!
Неприметна пљачка која континуирано траје.:confused:

Подстакла ме је данашња ситуација кад жена која пазари у Максију, а рођена и живи у Немачкој почиње на каси да прави проблем због дуга Максија од 0,40 динара тј. 40 пара.

Управу је жена!
Четрдесет пара је ништа, али четрдесет по четрдесет па пута сви који у том дану прођу кроз било коју продавницу...колико ли је то новца узетог од грађана?

Нису продавачице криве.
Већ држава тј. они који у овој држави о томе одлучују.

Имамо апоене кованог новца:
- 1 динар
- 2 динара
- 5 динара
- 10 динара
- 20 динара

http://www.nbs.rs/internet/latinica/75/75_1/75_1_2.html

Одлично се сећам да су раније постојали апоени мањи од 1 динара.
На сајту НБС једини линк који имају ка старом кованом новцу је овај:
http://www.nbs.rs/internet/latinica/75/75_4/75_4_2.html

На њему се јасно види да је 15.12. 2000. године издат апоен 50 пара.
Да би био повучен 2008. године.

Постоји ли на сајту објава да смо пре 2000. године имали мање апоене и од 50 пара? Јер ја га нисам нашла.

Још једно питање, чему кованих 10 и 20 динара кад постоје и у папирној форми?

Ко је тачно одговоран за ово?
Именом и презименом, зна ли се ?

Ма Пајо пусти ти те приче!

Ја редовно на каси оставим новца јер касирка нема да ми врати кад је дуг мањи од динар.

Па није продавница кафић па да дам келнерици бакшиш !

Суштина је да се то свакодневно дешава великом броју људи, а ко убира те вишкове?

Где то има осим у Србији?

Нигде у свету ми нико никад није остао дужан ни цент!

mislis ni paru :)

objektivno a kad ti racun bude 200,40? jel ti ostaju duzni? ili oni tebi daju baksis ;)

Није то поента.

Узгред, ја ником не остајем дужна.

Питање је зашто немамо апоене који су мањи од динар?

Чист рачун дуга љубав.
Само, изгледа се неком допада да убира вишак.

Cene u nepostojećim apoenima

Izvor: B92

16.09.2007 | 10:15

Beograd -- I posle sedam godina, kada su iz opticaja povučene kovanice od jedne, pet i deset para, na cenama ti apoeni i dalje stoje.

Tada je nestalo i skoro 15 miliona dinara jer kovani novac nikada nije vraćen. Narodna banka Srbije razmišlja o tome da povuče iz opticaja i kovanice od 50 para, koje su prestale da se kuju od 2001. godine. Do tada cene se zaokružuju, a nemar građana za sitan novac je sve veći.

Cene proizvoda u dosta prodavnica su izražene u nepostojećim apoenima. Sitne pare, pojavljuju se čak i na visokim cenama televizora. Kuda sva ta sitnina ide uglavnom ne interesuje građane, koji su navikli da cene zaokružuju.

Nepostojeće pare se pojavljuju i na računima za infostan, telefon, i u ceni kilolovata struje. Sve je to moguće jer dinar, kao zakonsko sredstvo palaćanja u Srbiji još vredi 100 para.

Iako se otvara sumnja da neko nekog potkrada, u Narodnoj banci Srbije kažu da sistem zaokruživanja to sprečava. Tako se od nula do 25 para, zaokružuje na nula dinara, od 26 do 75 na 50 para, a od 76 do 99 na jedan dinar.

Nikola Reljić, direktor Odeljenja za izdavanje gotovog novca kaže da u takvim slučajevima, u principu, nema viška novca.

"U jednom slučaju gde je zaokruženje na nula dinara, faktički građani će biti na dobitku, to su uslovno rečeno minimalni dobici, a s druge strane imate (zaokruživanje) na dinar i tu dolazi do prelivanja", kaže Reljić.

"Negde građanin dobije negde izgubi, a u principu to je neutralni efekat", objašnjava Reljić.

Iako imaju apoene i od jednog centa u Americi zaokruživanje predlažu kao način štednje.

"Bank of Amerika" omogućuje svojim klijentima da se prijave na uslugu "Zadrži kusur". To znači da ako kupe sendvič od četiri i po dolara, banci su dali nalog da preostalih 50 centi do pet dolara stave na štedni račun.

Mnogi Amerikanci su zadovljni kada posle godinu dana na svom računu zateknu najmanje 180 dolara.

U Srbiji se sitnina ne štedi već se najčešće baca. Nemar prema novcu koji ima malu kupovnu moć je doveo do situacije da izgubimo hiljade evra.

Naime, kada je 2000. godine iz opticaja povučen novac u apoenima od jedne pare, pet i 10 para, od 15 miliona dinara vraćeno je samo 150 000. Grubo možemo reći da je Srbija izgubila 250 000 evra.

Istovremeno je bačeno više od hiljadu tona metala, bakra, cinka, nikla, umesto da se ti novčići iskoriste za kovanje novih i tako uštedi novac u budžetu.

Nikola Reljić predlaže da se koriste pomoćne kase, koje postoje u poštama i bankama, gde može da se odloži sitan novac koji se prosleđuje onima kojima je najpotrebniji. "Crveni krst, humanitarne organiazcije.... To će se kanalisati kroz platni promet, da onaj kome ta pomoć može da koristi da je i dobije, a građanin će se osloboditi balsata", kaže on.

U opticaju su još 23 miliona novčića od 50 para, mada je većina njih bačena. U Narodnoj banci Srbije kažu da bi svaki građanin sada u kući trebalo da ima najmanje 20 kovanica u različitim apoenima. Ostaje samo pitanje da li znate gde ste ih stavili.

Није то поента.

Узгред, ја ником не остајем дужна.

Питање је зашто немамо апоене који су мањи од динар?

Чист рачун дуга љубав.
Само, изгледа се неком допада да убира вишак.

a, ne.

ti nikome ne ostajes duzna pa kategoricki tvrdis da onda ta druga strana sto naplacuje ima uvek visak?

danas u tom maksiju je bilo 1000 kupaca. nisu svi kao ti.

otprilike svi su imali racun koji ima zarez nesto...ako je polovini bilo do 0,49 a drugoj polovini od 0,50 onda bi trebalo da su jednak broj zakinuli i jednak broj castili za tih pola dinara...

a nemamo apoene jer je neko procenio da se ne koriste, ne vrede, nisu prakticni itd...

Употреба кованог новца у Србији и заокруживање цена
Одлуком Народне банке Србије из 2007. године о повлачењу из оптицаја кованог новца у апоену од 50 пара (од 1. јануара 2008. године ова кованица није више законско средство плаћања), у готовински платни промет у Србији је уведена категорија заокруживања цена. Од 1. новембра 2007. године, према тој одлуци НБС, рачуни у готовинском платном промету заокружују се на следећи начин: од 1 паре до 50 пара - на 0 пара (динара), а од 51 паре до 99 пара - на 1 динар. Примера ради, износ рачуна од 144, 34 динара се заокружује на износ од 144 динара, а рачун који износи 144,73 динара заокружује се на износ од 145 динара. Разлог за повлачење из оптицаја кованица вредности мање од једног динара је тај што су трошкови израде тих кованица већи од вредности коју те кованице представљају. Другим речима, у питању су безвредне кованице. У међувремену, динар је наставио да се обезвређује, па је и ковање кованице апоена од 1 динара постало прескупо. С друге стране, употреба кованог новца је исплативија од употребе папирног новца. Иако је сама израда (ковање) кованица скупља од израде папирног новца, животни век кованог новца је практично неограничен, док је просечни век једне папирне новчанице 17 месеци. Код нас, међутим, ковани новац није баш популаран, не само у народу, већ и у Народној банци. За разлику од већине националних банака, које из напред поменутог разлога преферирају за апоене мање вредности ковани у односу на папирни новац, наша Народна банка и даље преферира израду папирних новчаница за апоене вредности од 10 и од 20 динара, док кованице у тим апоенима израђује у минималним (неопходним) количинама, првенствено због коришћења разних аутомата који прихватају те кованице. НБС то оправдава чињеницом да је од почетка 2006. године дошло до великог пораста цена метала на светским берзама, што је утицало на значајно повећање трошкова израде кованог новца, па је однос цена израде кованог и папирног новца сада приближно 1:5. Такође, у НБС сматрају да је манипулација папирним новцем (бројање, транспорт итд.) лакша и ефикаснија и да је, све у свему, за државу исплативије да штампа уместо да кује новац у тим апоенима. (извор: http://www.kamatica.com/cesta-pitanja/novac-novcanice) Зато се, вероватно, и не размишља о замени папирних новчаница апоена 50, 100 и 200 динара кованицама исте вредности. У централној банци суседне нам Мађарске, међутим, не деле исту економску логику као стручњаци НБС. Код њих се, примера ради, у оптицају налазе кованице од 100 и 200 форинти, при чему 1 евро вреди приближно 260 форинти.
Лично мислим да би, поред потпуне замене папирног новца апоена мањих од 100 динара кованицама, требало размислити и о деноминацији динара, сада када је курс динара дефинитивно и неповратно прекорачио границу од 100 динара за 1 евро. Брисањем две нуле, 100 динара би постало 1 динар, а 50 динара би постало 50 пара.Самим тим, садашњи 1 динар би представљао најмањи апоен; то би била, у ствари, 1 пара. Тиме би се истовремено извршило и заокруживање цена изражених са две децимале на цео број, што се у готовинском платном промету и сада чини при плаћању на каси, а према поменутој одлуци НБС из 2007. године. Иако је за очекивати да се готово све цене заокруже навише, утицај на инфлацију би био занемарљив, јер је у питању повећање цена које се мери промилима. У међувремену је било више иницијатива да се заокруживање изврши и у безготовинском платном промету, то јест, да се најмањим апоеном домаће валуте прогласи један динар и да се све цене изражавају као цео број динара. У НБС кажу да они за то нису надлежни већ влада, којој опет нико није упутио званичан предлог у вези са тим, па се то питање никада није разматрало.
И тако, док се извршна и монетарна власт баве неким другим проблемима, неко ипак плаћа цену нужности заокруживања цена при готовинском плаћању. Да ли подједнако продавци и потрошачи (што би било логично ако претпоставимо да се сви малопродавци при свакој наплати рачуна придржавају одлуке НБС о начину заокруживања цена) или, ипак, углавном потрошачи? Неко озбиљније истраживање овог проблема није рађено, па се не може са сигурношћу тврдити ни једно ни друго, али разне анкете показују да се потрошачи у Србији много не обазиру на то да ли ће бити "закинути" за динар или два (иако су платежно много мање способни од потрошача у земљама западне Европе, који су много "осетљивији" на прецизност продаваца при враћању кусура), као и то да продавци, ипак, радије заокруже навише него наниже крајњи износ рачуна, не марећи много за то да ли рачун износи, на пример, 243,22 динара или 243, 82 динара. Врло често, касирке и касири немају у каси довољно кованица од једног и два динара, па заокруживање буде и веће, на шта се већина наших потрошача, такође, не обазире превише. Неретко се то заокруживање врши без икаквог објашњења муштерији, а камоли извињења. Једноставно врате за динар, два мањи кусур него што би требало. И већина муштерија ни на то не реагује. Рекао бих да у нашем менталитету има нешто интересантно због чега је већину нас готово срамота да питамо продавца зашто нам не врати још један динар кусура који нам дугује, односно зашто не уме барем да каже да му је жао, али да тренутно нема у каси ситнине. Ми просто не волимо да пред другима испаднемо ситничави; често ћемо радије да прећутимо кад нам продавац без речи закине пар динара кусура, него да тражимо тих својих пар динара, само да не испаднемо ситничави. Мислим да је често коришћена фраза "Па нећу црћи за пар динара!" наша оригинална народна умотворина. Међутим, то неситничарење кошта потрошаче у Србији и до 15 милиона евра на годишњем нивоу (према: http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...17102-Zaokruzivanje-cena-vodi-ka-poskupljenju). Квака је у томе што никога од нас појединачно то не кошта много - у просеку, до двеста динара годишње, па пошто то никога превише не "жуља", нема ни неког масовнијег негодовања у вези са тим. С друге стране, тај износ по једном продавцу (било да се под тим подразумева продавница или радник на каси) није баш тако занемарљив. Логично, јер је продаваца на мало много мање од потрошача као физичких лица. Већина ће се, ипак, сложити да је већи проблем у том осећају покрадености и неуважавања као муштерије него у самом износу који је продавац "закинуо" при враћању кусура. Ти проблеми и неразумевања на релацији продавац-муштерија узроковани нужношћу заокруживања цена могу се решити само одлуком о заокруживању цена у безготовинском платном промету, односно проглашењу апоена од 1 динара за најмањи апоен домаће валуте, или, пак, деноминацијом динара.
На крају, морам да додам још и то да, без обзира на све, не постоји никакво оправдање за продавце на мало и НБС да у касама малопродајних објеката нема у сваком тренутку довољна количина ситног кованог новца за тачно и поштено враћање кусура муштеријама.

Izvolte.:cool:

Осврнућемо се на неке банкноте пре и после демократских промена

85650127.jpg

75831123.jpg

Мислим да је из горњег јасно да је стабилност наступила тек након што је обустављена про-руска политика.

Ако већ немамо апоене мање од једног динара (а немамо), и малопродајне цене морају бити округле.
Како је могуће да се цене (посебно у Идеи) завршавају са - 99 пара ?
Код њих сваки артикал кошта толико и толико динара и 99 пара
Код сваког продатог артикла остаје им 1 пара.
Колико имају објеката у Србији, колики промет дневно па пута 30 дана па пута 365 дана па пута ....

:lol: Имаш неки доказ за то?
Да, моја малопређашња процена је чак била сувише мала:

82220162.jpg

Овде каже да је инфлација достизала и 5.000.000.000.000.000%

у време про-руског режима који је Софија подржавала.

Ма Пајо пусти ти те приче!

Ја редовно на каси оставим новца јер касирка нема да ми врати кад је дуг мањи од динар.

Па није продавница кафић па да дам келнерици бакшиш !

Суштина је да се то свакодневно дешава великом броју људи, а ко убира те вишкове?

ma jasno je o cem pricas...ja samo dodajem da se sve cene ako si primetila zaokruzuju na 99...tacno smisljeno da se zaokruzuje ... valjda je to dodatak na minimalac prodavacicama ako i to gazda ne uzme...

Kamikaza je fino postavio odluku NBS u kome piše da se cijene moraju zaokruživati, ako nema u opticaju sitnijih apoena od 1 dinar.

Onda nema problema, što se tiče maloprodaje.

Ali i Sofija je u pravu, jer se recimo cijene goriva formiraju čak na 3 decimale (svugdje u svijetu, pa onda valjda i u Srbiji) jer se zbog velikog prometa tu skupljaju ogromne pare upravo na tim zaokruživanjima.

Rješenje bi bila denominacija dinara i uvođenje para.

Да, моја малопређашња процена је чак била сувише мала:

82220162.jpg

Овде каже да је инфлација достизала и 5.000.000.000.000.000%

у време про-руског режима који је Софија подржавала.

Ево шта се дешава кад се води про-западна политика. Без ратова и инфлације.

thumb.php

strajk.jpg

srb-STRAJK-ekser.jpg

srbija-samo-reforme-zaustavljaju-strajkove-slika-8410.jpg

Studenti-tv.jpg

Мени је помак напред то што је раније у време про-руске власти била инфлација 300.000.000% а сада је 12%

Obrati se tadicevim koalicionim partnerima Mrkonjicu, Dacicu i Bakiju Andjelkovicu.

Да је тачно,што чини ми се Паја изнесе,ми не знамо да ценимо новац,што ме асоцира на догађај у Цириху на каси. Једна кас у продавници,испред мене жена (рекао бих да није Швајцаркиња)
очекује кусур од 10 рапа,касирка нема,нуди 20,жена не прихвата под изговором неће њено,мени не дозвољава,а журим,да јој заменим паре 2*10,објашњавајући да мора да има ситнину, нашта
касирка затвара касу,иде у другу радњу да замени и да јој врати кусур. Шта на то рећи ?!

Back