Jedna od velikih misterija:KAKO SU NASTALE PIRAMIDE?

Изградили их Египћани
222px-PyramidDatePalms.JPG

Изградња

Верује се да су се технике које су коришћене за изградњу египатских пирамида првобитно развијале кроз велики број покушаја и учења на грешкама и касније прилагођаване економским искуствима и људским ресурсима у преко хиљаду година дугом периоду изградње пирамиде.

Недавно откривени гробови радника показали су како су пирамиде грађене и колико су радници били важни: радници на пирамидама су били плаћене занатлије, а не робоци, и имали су свој град у Гизи..

У најранијем периоду, за време Треће и Четврте династије, пирамиде су грађене само од камена. За време Пете династије величина пирамида је прилично смањена, а кречњак лошег квалитета замењен је гранитом као основним грађевинским материјалом. По први пут за попуњавање унутрашњости коришћен је шљунак, што је омогућило да се пирамиде граде с мање средстава и за краће време..

За време Средњег царства грађевинске технике изградње пирамида поново су се промениле. Вечина пирамида из из тог времена биле су тек планине од земљаних опека обложене слојем исполираног кречњака. У неиким случајевима, касније пирамиде грађене су на врху природних брда да би се додатно смањила количина материјала потребног за изградњу.

Парадоксално, материјали и методи изградње коришћени у најранијим пирамидама омогућили су њихов опстанак у много бољем стању очуваности него што је то случај с пирамидама каснијих фараона.

Bravo, šta reći više.
Najstarije piramide bile su stepenaste, pa su tek kasnije, sticanjem iskustva, dobile glatke strane.
Ono što je meni zanimljivo je način na koji su proveravali da li je kamen dobro izglačan- sipali su vodu na površinu, pa ako negde pravi baricu znači da je tu udubljenje, pa glačaj dok sva voda ne sklizne.

jedna od najvecih zabluda istorije jeste ta da su egipcani napravoli piramide,postoji mnostvo dokaza da su piramide starije od 10 000 godina,bar one u Gizi. a sama sfinga cak i starija. cak ni danas nije moguce napraviti savrsenu kopiju,uz sav napredak nauke i tehnologije. kako bi egipcani mogli to da urade pre cetiri hiljade godina sa stapom i kanapom??

snezni:
jedna od najvecih zabluda istorije jeste ta da su egipcani napravoli piramide,postoji mnostvo dokaza da su piramide starije od 10 000 godina,bar one u Gizi. a sama sfinga cak i starija. cak ni danas nije moguce napraviti savrsenu kopiju,uz sav napredak nauke i tehnologije. kako bi egipcani mogli to da urade pre cetiri hiljade godina sa stapom i kanapom??

Tacno, iskreno, siguran sam da piramide nisu napravljene "normalno" dakle Egipcani vukli kamenje pa dizali. Naucno je dokazano da su kameni blokovi od kojih su pravljene piramide tacni u milimetar, i niko nije mogao toliko dobro da ih napravi bez kalupa. To sam negde procitao, da su topili neke materijale i sipali ih u te kalupe, ali opet.... ostaje misterija ;)

To je svakako misterija , npr. francuski matematicar Edme-Fransoa Zomar smatrao je da piramida u kamenu ovekovecuje prastari,misteriozni merni sastav koji nije ovozemaljski. Pazi sad ovo ( neki naucnici misle da je to bilo moguce(pomerati kamene mase za piramide) usled levitacije,odnosno lebdenja,paranormalnog fenomena pri cemu se predmeti uz pomoc duhovnih sila oslobadjeju silu teze) mislim da li je to moguce sad mi je malo smesno , ali opet kad pogledas nikad se nezna!!! Reci mo da je to jedino (ne)realno objasnjenje , mislim ne verujem da su oni mogli na visinu od 50 metara da nose ne znam ni ja koliko tona teske kamene blokove.

Ista prica je i sa Stounhendz-om, kameni krug koji je merenjem radiokarbonskom metodom podignut negde oko 1860 godine pre n.e. cime se iskljucuju Rimljani i Kelti kao graditelji jer su oni tamo dosli tek u 6 veku pre n.e.! Znaci ko je prenosio kamene gigante od 4,5 tone tkz plave stene? I kako se Veliko kamenje prevozilo na gradiliste sa 200km udaljenih brda Preskel u Velsu odakle potice kamenje Stounhendza???

E pa sad ako vam je toliko dosadno , vi lupajte glavu o ovim i jos milion tema koje do dana danasnjeg nisu razjasnjene!!!!

uff...
dizanje kamena na 50 metara u visinu...
pa nisu oni kamen dizali pod uglom od 90 stepeni, nego pod mnogo mnogo manjim, sto znacajno smanjuje utrosenu silu....inace, sastav piramida je itekako zemaljski, a ne ne znam sta...i nije piramida U kamenu, vec piramida OD kamena, a bogami i od betona (primitivnog)

inace, ja se nesto ne secam da su se rimljani spominjali kao graditelji stonehengea...(kako li se vec pise)

Kad smo vec kod podizanja kamenja na visinu od 50 metara.

Nedavno je na discovery kanalu bila emisija o gradnji najvece katedrale u Francuskoj.

Ukratko angažovali su 2-3 inženjera i 30setak radnika sa berze da naprave uz pomoc materijala dostupnih ljudima koji su ziveli u srednjem veku naprave neku konstrukciju kojom bi podizali ogromno kamenje na veliku visinu.

U stvari po nekim zapisima tadashni graditelji su imali takvu konstrukciju, a ovi sa discoveryja su zeleli da provere da li je tako neshto stvarno moguce.

Elem, da skratim pricu, napravishe ljudi uz pomoc drveta, uzadi, i slicnih stvari konstrukciju za par dana bez problema.

Obersturmfuehrer:
inace, ja se nesto ne secam da su se rimljani spominjali kao graditelji stonehengea...(kako li se vec pise)

dotična grđevina je tu još od vremena prije druida...strašno me zanimaju takve stvari...

A piramide koje su pravili američki indijanci ?
Da li su orginalne ili su egipćani imali veze sa njima i obratno ?
ili je nešto treće imalo vezu sa oboje ?

Nemojte pogresno da me shvatite...vec ima identicna tema na kultnim stvarima...nesto kao:"Tajne piramida-piramida kao simbol"......ja sam tamo izneo sve sto mislim o izgradnji piramida,mrzi me ponovo da pisem isto.....nisam ja sad za zatvaranje ove teme nego ako nekog bas interesuje tematika moze da procita....po meni ima mnogo gluposti ali i nekih interesantnih stvari(ne govorim ovo zbog mojih postova,nego jer je tema opsirna i dosta se ljudi javiljalo svojevremeno na njoj).
Pozz.

Unsaie a Wandering Fairy:
dotična grđevina je tu još od vremena prije druida...strašno me zanimaju takve stvari...

A piramide koje su pravili američki indijanci ?
Da li su orginalne ili su egipćani imali veze sa njima i obratno ?
ili je nešto treće imalo vezu sa oboje ?

ne znam kakvu vezu imaju ali su pre par gonina nucnici radili radili hemisku analizu neke mumije iz egipta i nasli su tragove kokaina u kosi ne secam se da li je bilo i u kostima

kao sto znmo koka je autohtona biljka i juzne amerike

Ne bih da tvrdim da nema mnogo misterioznih pojava na ovom svetu, ali piramide su mnogo vise naduvana misterija nego sto to stvarno jesu.

Kako je vec prethodno napomenuto gradili su ih desetine hiljada radnika u periodu od desetina godina, u stvari cim bi neki faraon dosao na vlast on bi poceo da gradi svoju piramidu.
Zato oni koji su bili kratko na vlasti nisu ni imali piramide vec su sahranjeni u zemljanim kriptama u Dolini kraljeva kao Tutankamon.

Sto se tice tehnologije gradnje ogromna ljudska snagu uz upotrebu pescanih rampi koje su se dizale uporedo sa gradnjom, koriscenje valjaka i primitivnih dizalica bilo je sasvim dovoljno.
Gledao sam emisiju o jednom eksperimentu gde su uspesno ponovili dizanje i uklapanje takvih kamenih blokova do visine od nekih 20-30 metara koristeci pretpostavljene tehnike.
U osnovi piramida je pri kraju bila skoro potpuno pokrivena peskom po kojem su se prenosili blokovi, a zatim su te rampe uklanjali.
Ne treba da zaboraviti da su imali hiljade godina na raspolaganju za usavrsavanje tehnike i da su one cetiri veliki piramide kod Gize samo vrhunac izgradnje nakon desetina mozda i stotina drugih manjih.

Takodje bih da napomenem malo poznatu cinjenicu da u gradnji piramida nisu ucestvovali robovi vec iskljucivo slobodni ljudi kojima je za to isplacivana zarada, jer su iz religijskih razloga smatrali da ce im ucesce u tome omoguciti bolje mesto u egipatskom zagrobnom zivotu.
Izgradnja piramida je za Stari Egipat bila citava privredna grana koja je omogucavala posao i zaradu ogromnom broju ljudi.

Kako se niko ne zapita kako je izgradjen Veliki Kineski zid koji je najveci gradjevinski poduhvat ikada ?
Jer postoje zapisi i pisana dokumenta o tome, sa piramidama je isti slucaj samo nema dovoljno zapisanih dokumenata pa ostaju obavijene nekom misterijom?

Ima i znatno misterioznih graditeljskih cuda kao sto su zidovi grada Saksahuamana u Peruu, u koji su ugradjeni kamenovi tezine 250 tona savrseno uklopljeni i to na planinskom podrucju ili temelji zidina Balbeka u Libanu u kojima su upotrebljeni najveci ikada gradjevinski elementi, blokovi tezine 2000 tona.

Samo jedna dopuna: piramide nisu uspele da sačuvaju shranjene faraone od ondašnjih lopova, pa je odlučeno da se faraoni čije piramide još nisu bile opljačkane premeste ne neko tajno mesto.Izabrana je skrovita dolina danas poznata kao Dolina kraljeva.Kasniji faraoni su nastavili da sebi prave grobnice na istom području.
Da li će i koliku piramidu neki faraon napraviti zavisilo je od ekonomske moći Egipta u to vreme.Nema ničeg misterioznog u tome.

Jako zanimljive stvari, te piramide sirom sveta i sva ostala arhitektonska cuda ondasnjeg ( i sadasnjek doba ). Mislim da mi za naseg veka necemo doznati nista novo o tim stvarima...Mozda ako neko napravi ne bas vremeplov, ono barem neki ' prozor ' u proslost...Imam bas lepu zamisao za taj ' prozor koncept ', pa ako nekog zanima, nek' pita, ne bi da laprdam svoje kvaziteorije iz postovanja prema ovoj temi.

Back