Jedna od najzagadjenijih reka Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
390.100
Topčiderska reka nastaje u Lipovičkoj šumi, na nadmorskoj visini od 192 metra, na severnim padinama planine Kosmaj.Desna je pritoka Save ku koju se uliva u Beopgradu.Protiče kroz opštine Voždovac, Čukarica, Rakovica i Savski venac, i predstavlja jedinu reku, čiji tok počinje i završava se na teritoriji prestonice Srbije. Važi za jednu od najzagađenijih reka u Srbiji.
Plan revitalizacije reke je završen još pre 7 godina, ali za sada još uvek ništa nije urađeno po tom pitanju.
Upravo zbog svoje zagađenosti, ova reka dospe u centar pažnje jedino kada se desi neka veća poplava, što nije retkost.

U gradskom delu, rečno korito je uređeno i betonirano.Topčiderska reka je jedina reka koja izvire i uliva se na području Beograda. Protiče kroz četiri beogradske opštine i uliva se u reku Savu. Ova reka pripada crnomorskom slivu.Topčiderska reka je dugačka 31 kilometar, a površina njenog sliva iznosi 133,25 kilometara kvadratnih. Izvire u Lipovičkoj šumi, na nadmorskoj visini od 193 metara, a uliva se u Savu sa desne strane, na nadmorskoj visini od 69 metara.
https://sh.wikipedia.org/wiki/Topčiderska_reka

Ušce Topciderske reke u reku Savu
Topcider_River_mouth.jpg

Cesto sam u Topcideru pored reke Topciderke ..slikala sam je bezbroj puta i velika je šteta sto je jedina naša Beogradska reka zagadjena..
Ne jednom sam videla gomile otpada koji pluta a mogu da zamislim sta sve istice iz otpadnih kolektora u reku Topciderku koji se ne vide
Zadnji put sam bila pre desetak dana i za divno cudo nije bilo otpada u reci koji ume da se zakaci za šiblčje i rastinje u reci

topciderka2-1024x768.jpg

zagadjenje-topciderska-reka.jpg

images.jpg

32498271_1803970049909981_8191782198718758912_n.jpg

Колико год звучало невероватно, ове слике где се види плутајуће смеће је најмањи проблем. Најгоре је што ова река служи као неформална канализација. Некада је читава раковичка индустрија, без скоро икаквих филтера, испуштала разне одпадне индустријске текућине директно у Топчидерку, а ова даље носила то у Савски рукавац.

Како су те фабрике у Раковици уништене, река више не носи толико индустријског отпада већ фекалија. Раковица је одмах након ДОС-а постала једна од општина где се градило највише нелегалних објеката у Београду. Посебно насеља попут Кијева и Кнежевца. И то не говорим куће, већ су читави стамбени комплекси настајали, где је део канализације директно спровођен у Топчидерку. Тако да она носи те фекалије даље ка Савском рукавцу.

То је још једна заоставштина оних који су некада владали, а данас се један део њих шверцује са овом еколошком причом у склопу еко-џихада који воде.

Ово додатно што се баца, флаше, кесе и друго смеће, то је део нашег српског фолклора који на жалост постоји свуда. Многе загађене реке, када се креће узводно ка извору где нема насељених места изгледају прелепо. Врањска и Собинска река, када сам био у војсци и када смо имали маршеве дуж ње, када се изађе из града и када се напусте насељена места, стварно је прелепа. Али како уђе у Врање, све до Јужне Мораве, то је хорор, шта се све тамо баца. И тамо је спроведено доста канализације, тако да оне флаше, кесе, шкољке аутомобила, делују као ситница у односу на право фекално загађење.

Back