jedna jako teska tema

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
lepo kaze nas narod
raspitas se do sedmog kolena
o familiji.....

jednom sam napisala
i pretrpela kritike
da svaki spontani pobacaj smatram bozijim darom
jer priroda se sama pobrine da nesto sto njie u redu odstrane na vreme
naravno mislim na situacije kada nikakva fizicka ili psihicka trauma nije izazvala takav dogadjaj

i sto se radjanja dece sa teskim ostecenjem tice ne bih imala dilemu
kuluk je to za sve
a nikome nista ne donosi
roditelji i ostala deca u porodici postaju taoci
taoci nekoga kome sva ta briga, zrtvovanje ne znaci nista i ko je najveca zrtva prirode.....

kako to mislis bila rizicna za spontani?
amniocenteza se i radi trudnicama starijim od 35 ali i mladjima koje u porodici imaju neku naslednu bolest pa je rizik za bebu veci, i to od 16 do 19 nedelje trudnoce

sa 31 je insistirala na amniocentezi, tada je amniocenteza bila rizicna da moze izazvati spontani
smatrala je da je stara za dete pa je zelela biti sigurna da je sve u redu

pre par meseci moja poznanica je u sedmom mesecu morala da prekine trudnocu, jer su lekari na kontrolnom pregledu ustanovili da bi se beba rodila sa jako velikim mentalnim ostecenjem zbog nedovoljno razvijenog dela mozga..
ovih dana je svaka od nas iznela svoj stav po pitanju radjanje bebe u tragicnim okolnostima..
moj poznanik je pre nekoliko godina zasnovao porodicu i svesno napravio potomsvo sa zenom koja ima u prvom i drugom kolenu dijagnostikovanu sizofreniju..

sta je ono sto bi vas sprecilo da se ostvarite kao roditelj, sa decom koja imaju genetski kod vas i vaseg partnera?

Postavili ste pretešku temu.
Baš pretešku.
Znam par slučajeva osoba od preko 30 godina,
sa intelektom deteta od 5 godina.

Uostalom sada žene rade genetski pregled koda
(ovde to radi jedna koja prijateljica)
Na kraju, to trudnice treba da odrade,
pa posle neka rade kako misle da je najbolje.

lepo kaze nas narod
raspitas se do sedmog kolena
o familiji.....

jednom sam napisala
i pretrpela kritike
da svaki spontani pobacaj smatram bozijim darom
jer priroda se sama pobrine da nesto sto njie u redu odstrane na vreme
naravno mislim na situacije kada nikakva fizicka ili psihicka trauma nije izazvala takav dogadjaj

i sto se radjanja dece sa teskim ostecenjem tice ne bih imala dilemu
kuluk je to za sve
a nikome nista ne donosi
roditelji i ostala deca u porodici postaju taoci
taoci nekoga kome sva ta briga, zrtvovanje ne znaci nista i ko je najveca zrtva prirode.....

Ovo baš ima logike.

pre par meseci moja poznanica je u sedmom mesecu morala da prekine trudnocu, jer su lekari na kontrolnom pregledu ustanovili da bi se beba rodila sa jako velikim mentalnim ostecenjem zbog nedovoljno razvijenog dela mozga..
ovih dana je svaka od nas iznela svoj stav po pitanju radjanje bebe u tragicnim okolnostima..
moj poznanik je pre nekoliko godina zasnovao porodicu i svesno napravio potomsvo sa zenom koja ima u prvom i drugom kolenu dijagnostikovanu sizofreniju..

sta je ono sto bi vas sprecilo da se ostvarite kao roditelj, sa decom koja imaju genetski kod vas i vaseg partnera?

Bolest i teska neimastina...

Decu sam rodila vrlo mlada i da budem iskrena, nisam baš previše razmišljala o tome da li postoji neka nasledna bolest u porodici, jer za tako nešto jednostavno nisam ni znala. Kada su moji momci imali 10 i 7 godina, saznala sam da imam polusestru (otac se ponovo oženio a da nisam ni znala, cura je već imala 18.g.). Počele smo da se posećujemo i družimo intenzivno. Dečaci su je zaista zavoleli i naprosto obožavali od prvog momenta kada su je upoznali. Veoma inteligentna, elokventna, zabavna, duhovita, simpatična uvek i u svakoj situaciji.
Završila je fax u roku sa najvišim ocenama, dobila zaposlenje u elitnom preduzeću i to je potrajalo nekih četiri pet godina i odjednom kuršluc. Otišla je na letovanje i posle dva-tri dana me zove i pita neke bezvezne stavri, kao: zašto u kutiji od cigareta ima 13kom, zašto je sunce zašlo kada je ona legla da se sunča, zašto je momak sa kojim je tada bila u vezi odjedared počeo da se zanima za njenu gentetiku i tako neke slične stvari. Nisam znala odgovor ni na jedno pitanje, a posle nedelju dana sestru su dovezli u ludačkoj košulji i smestili je na neuropsihijatriju sa dijagnozom F20 iliti shizofrenija.
Evo već 19 godina pokušavam da saznam o čemu se radi kad je njena bolest u pitanju. Napravila sam porodično stablo, kontaktirala neke rođake pet kolena unazad i otkrila da u očevoj porodici postoji podosta sličnih slučajeva.
Kako se desilo da ona oboli a ja ne, kako da budem sigurna da mi sinovi neće oboleti, kako da budem mirna kada su njihovi potomci u pitanju, kako, kako, kako....i šta mogu učiniti??? A da se slučajno nismo upoznale, ja ne bih ni znala da mi je otac bio bolestan od teške mentalne bolesti, ne bih znala ni da u njegovoj porodici ima sijaset sličnih bolesnika, ništa ne bih znala da slučajno ne upoznah polusestru.

Back