Jedan frojdovski san

gost 305033

Ističe se
Poruka
2.156
Želim da znam šta znači jedan moj san koji sanjam sa vremena na vreme, ne tako često, ali ipak koliko ja mogu da se setim, počeo je da mi se javlja još davno. Od psihijatara najviše cenim Frojda i želim da neko od vas koji dobro poznaje njegov rad pokuša objasniti ovaj san. Molim razne "šaljivdžije" da ne smaraju pošto neću da čitam njihove gluposti. Taj san sadrži sledeće, sanjam da mi je penis presečen, ne mogu da se setim da li ga sam odsečem ili mi ga neko drugi odseče, ili se sam od sebe prekine, negde otprilike na polovini. Posle toga nosim onu odsečenu polovinu i pokušavam nekako da ga ponovo sastavim ili da ga zalepim ili zašijem, tako nešto.
Molim vas, samo ozbiljne odgovore, mislim da se san može pomoću Frojda objasniti, on je pisao o tumačenju snova, o strahu od kastracije i slično. Mnogo me zanima šta znači taj san, čekam ozbiljne odgovore, pozdrav

Ne mozes ti bas na Frojda da se oslonis i njegovo tumacenje snova jer recimo i Jung ima druga tumacenja koja se bas ne slazu sa Frojdovim. Istina je negde izmedju.

Anializa sna se radi pomocu slobodnih asocijacija, idi kroz san i deo po deo izdvajaj i kakve asocijacije imas.

Najbolje je ako radis sam, da na papir napises ceo san deo po deo, e onda ides redom i pored tih delova zapisujes svoje asocijacije kakve ti padaju na pamet, naravno da ce ti se deseiti da iz jedne asocijacije stvori druga, treca itd... koje te mogu odvesti do zakljucka.

Mi ne mozemo ovako tvoj san analizirati preko neta ali zapamti jedno ti si tvorac tog svog sna glavni scenarista, mogu povrsno reci da se radi o kastraciji, odnosno o konfliktu jer u tom snu ti si svoj penis odsekao ali zelis da ga ponovo spojis (konflikt).

Krivica i strah dominiraju u tvom snu. Malo se pozabavi edipovim kompleksom.

Pitam Miju: a kad sanjam zmiju?
pa me zmija po cjelu noć vija,
a zmija je žensko kao i ja!

E, kad zmija curu u san juri,
to muškarac nedostaje curi!!!

Tome Miji stvarno svašta basta,
odvede me iza jednog plata,
tu što bješe pored nas bblizu
na plastičnu psihoanalizu!
:rotf:

Pa sad... Generalno se slabo sećam detinjstva, verovatno imam neko potiskivanje, ne volim da se prisećam detinjstva. Što se tiče trauma, imam toga dosta, ali mi je teško da pišem o takvim stvarima.

Pa da ako ti je tesko da pises o tome to znaci da je taj dogadjaj imao veliki uticaj na tebe
a takvi snovi su verovatno posledica svega toga
ipak nemoj ozbiljno da me shvatis jer ja nisam strucnjak ali sam nacuo nesto tu i tamo na ovakvu temu

Po Frojdu, tvoj san nema seksualno znacenje.Zato sto se vraca i znaci da se radi o traumi.Da je seksualnost u pitanju ti bi sanjao ispadanje zuba ili odsecanje nosa ( po Frojdu da se razumemo)

Psiha svakog coveka nema lice.Ona je sa tobom, nevidljiva.U mnogim snovima se pokazuje kao maskirano bice ili nejasno lice.
Negde je neko pametan rekao, taj nije bio Frojd, kako snovi koji ostaju neprotumaceni su zapravo neprocitana pisma i pozivi u pomoc.

Znaci tvoja psiha, koja je sakrivena u tvom snu- jer kako sam kazes ne znas ko je tebi to uradio, pokusava da ti posalje poruku da si je kompromitovao.Po Frojdu - penis je kreativnost i kreativna sila koja je u tebi kompromitovana i Psiha ti govori da nadjes nacin kako da vratis tu kreativnost.Mada bi stari cika Frojd rekao , da trauma, neki neprijatan skorasnji, nedavni dogadjaj je izazvala u tebi strah i gubitak kreativne sile.Prilikom tog dogadjaja ili traume, ti si sam sebi oduzeo tu snagu da bi dobio nesto drugo.Sta je to i cija su to pravila igre bila gde si ti osecao potrebu da zrtvujes deo svoje psihe za nekog drugog.Ko je ta osoba?Tvoja majka?Vrlo vazna i jaka zenska figura? Neke zene imaju probleme sa muskom kreativnoscu.Jer je npr: " penis" ili muska kreativnost, greska njenog zivota.I Medjutim posle nekog vremena dete( govorim dete iako se radi o odrasloj osobi, zato sto su to secanja tvoje psihe koja te progone a probude se, ponavljajuci se uvek kada das nesto od svoje kreativnosti u bescenje sada u ovom vremenu) se prilagodi zivljenju da bi spasilo barem nesto od sebe i secanja na sebe.Ali psiha salje detetu poruku da mora da opet bude "ceo" -svoj..etc.A to je vrlo tesko ako si sam dao svoju kreativnost, muskost, karater, ego , libido- od sebe da bi udovoljio "autoritativnoj , kontrolirajucoj zeni" ili zenskom autoritetu.Verujem da ta osoba zna sve tvoju dugmice i kada da ih pritisne i kako i da sama nije svesna zrtve tvoje ljubavi.

Psiha ti kaze da bi opet zacelio svoju kreativnost potrebno je boriti se sa demonima iz proslosti.Jer oduzeta kreativnost jednog coveka ( ili zene) je kastracija Psihe..

Pisi dnevnik samo za sebe, secanja, sve sto ti padne na pamet i samo misli da je to ono sto te je formiralo do sada ali ne znaci da je tvoj put odrastanja i razvijanja Psihe zavrsen..
Nema ti druge moras u bitku!Ili ces izgubiti glavu.. tj neces preneti svojoj deci Moc Cele Psihe- prostim recima Oduzimas im unapred pravo na srecan ISPUNJEN zivot- kao sto su to tebi uradili...

Sa srecom

p.s

npr: Blag slucaj

decaci i devojcice na koje se emocinalno i telesno izivljava u kuci ili bilo gde drugde upravo u njihovim trenutcima kretivnosti- kao crtanje, pisanje po zidovima,igra, skakanje po namestaju, kreativni trenutci cak i pevanja, bivaju nagradjeni sa :
Daj majmune, prestani stoko, ****** te tako glupog etc... sve do fizickih kazni -to je- oduzimanje kreativnosti i kastracije psihe- sve te kazne nase telo , jezik, psiha pamte.. i potrebno je samo doci u situaciju sa osobom koja cak lici na nekoga ko nas je maltretirao da se instatno osecamo "korigovani".I tada se vracaju snovi- psiha trazi da bude zaceljena.

Poslednja izmena:
Želim da znam šta znači jedan moj san koji sanjam sa vremena na vreme, ne tako često, ali ipak koliko ja mogu da se setim, počeo je da mi se javlja još davno. Od psihijatara najviše cenim Frojda i želim da neko od vas koji dobro poznaje njegov rad pokuša objasniti ovaj san. Molim razne "šaljivdžije" da ne smaraju pošto neću da čitam njihove gluposti. Taj san sadrži sledeće, sanjam da mi je penis presečen, ne mogu da se setim da li ga sam odsečem ili mi ga neko drugi odseče, ili se sam od sebe prekine, negde otprilike na polovini. Posle toga nosim onu odsečenu polovinu i pokušavam nekako da ga ponovo sastavim ili da ga zalepim ili zašijem, tako nešto.
Molim vas, samo ozbiljne odgovore, mislim da se san može pomoću Frojda objasniti, on je pisao o tumačenju snova, o strahu od kastracije i slično. Mnogo me zanima šta znači taj san, čekam ozbiljne odgovore, pozdrav

hahahahhahahahaahhahahhahahhahahahahahahahhahahahah zašto imam utisak da nas zajebavaš? :)

Back