Jedan divan primer tolerancije u Vojvodini.

Tebi su gusle odvratan instrument? Ako naš narod ima neku kulturu u 5 vekova turskog ropstva to su upravo naše narodne pesme ispevane na guslama.Jedan Gete se divio srpskoj guslarskoj muzici, dok je Puškin preveo neke pesme iz francuskog dela La Guzla a ti je smatraš odvratnom?

Reč nisam reko o narodnoj poeziji koja je blistava. Gusle imaju užasan zvuk. Skrnav instrument i to je to. Znam ja da je narod bio sirotinja i da je to bilo jedino što su imali, ali ostaje činjenica da je jedini zvuk gusle zvuče ko crknuta mačka. I tačka :)

Reč nisam reko o narodnoj poeziji koja je blistava. Gusle imaju užasan zvuk. Skrnav instrument i to je to. Znam ja da je narod bio sirotinja i da je to bilo jedino što su imali, ali ostaje činjenica da je jedini zvuk gusle zvuče ko crknuta mačka. I tačka :)

Ukusi se razlikuju, ja već neko vreme gledam da kupim neke gusle po povoljnioj ceni od ovih drkadž...kvazitradicionalista koj valjaju gusle ko heroin ili ih sam napravim, imam zlatne ruke.Ipak da nije bilo gusala ne bi bilo ni epskih pesama.Tek kad strune zabruje oseti se sva snaga poeme, literarni oblik je tek bledi eho stvarne snage te poezije.:mrgreen:

Reći ću nešto za deo Novog Sada koji se zove Novo Naselje. Tu ima dosta kriminalaca i često se naselje spominje u negativnom kontestu na tv-u. Mislim da bi rešenje bilo da se napravi policiska stanica, a ne da kad neko učini nešto protiv zakona, da policiji treba sat i više vremena da dodje sa Detelinare na mesto dogadjaja

Океј, гусле нису нешто, таман за слепца да овлада инструментом (једна жица!) али ови унцути нису нападали деду шчеред еуфоније него зато што им гусле и он са шајкачом сметају као симболи неке њима стране Србије.

Reći ću nešto za deo Novog Sada koji se zove Novo Naselje. Tu ima dosta kriminalaca i često se naselje spominje u negativnom kontestu na tv-u. Mislim da bi rešenje bilo da se napravi policiska stanica, a ne da kad neko učini nešto protiv zakona, da policiji treba sat i više vremena da dodje sa Detelinare na mesto dogadjaja

N.Naselje je geto.Džungla.Pazi koliko je sati kada to za Naselje kažu ljudi sa Detelinare.No to nema veze sa temom.Dekicu sigurno nisu napale dileje sa naselja.Krivce bih pre potražio na Grbavici npr.Tamo ima nekoliko čovekolikih bića koja se diče "plavom vojvođanskom krvlju",a njihov tata npr. nije znao da nađe Vojvodinu ni na karti...Možda su dedicu napali oni iz unije albanskih pekara Vojvodine :lol:
Likovi poput kolege plarforme :lol:

Deda je i večeras bio na ulici , doduše pomerio se par desetina metara dublje u Dunavsku , prema Evropi , e da i duvao je u frulu ,a ne u te gusle .

Ma kontam da je montirana vest sa ciljem da se dignu nacionalističke tenzije na relaciji Vojvodina - Južna Srbija što je apsurd. Tih teških autonomaša ima taman koliko i ultranacionalista. Po 3-4%... Realno 95% stanovništva vojvodine zabole baš i za vojvodinu i čanka i starešinu Boška i šešelja i ostale živopisne likove srpskog političkog taloga.

Nisam viđao tog deku da svira gusle.Uglavnom je svirao frulu.Stoji tamo na uglu Dunavske i Zmaj Jovine.Ko zna ko su ti šabani koji su ga maltretirali.Vest mi zvuči nevrovatno.

U subotu sam pitao cicu ko ga je napadao.kaze ona dvojica sto pored njega sviraju gitare.generalno su mu uzeli "lokaciju" ...dva matora romale koji dosta fino sviraju ali im mali repertoar.e sad,za njih znam da umeju da budu bezobrazni cak i prema prolaznicima,neku zenu su terali svojevremeno u pm.. U pitanju je znaci borba za dobro mesto cim se iz Z.Jovine skrene desno u dunavsku.Ranije je deda tu svirao,a sada ova dvojica a deda je kod dvora.

Back