Jean-Luc Godard

Truman

Elita
Poruka
23.244
Odgledao do sada Alphaville i Breathless. Oba filma imaju nešto svoje...u prvom mi se više sviđa priča ( apokaliptična ) a u drugom režija ( i zaključak da te žene kad-tad izdaju
icon_cool.gif
).
Inače, ja sam mislio da je Godar davno upokojen jer ga spominju kao klasik, a čovek je '30 godište i još se drži. Mada vidim da su mu noviji filmovi slabo ocenjeni na imdb. Ono što se da primetiti je da je baš mnogo snimao, godišnje po par filmova.
Jeste gledali od njega šta? Utisci?

Pa šta ja znam, ova dva filma koja sam gledao mi nisu smorni. Pogledaj Alfavil. A ovaj Breathless je dosta mladalački - opisuje odnos jednog sociopate i mlade ribe. :)

Gledala sam oba filma, Do poslednjeg daha - spomenula sam ga, samo pod francuskim nazivom = A bout de souffle - je fenomenalan film, Alfavil je dobar, ali nije moja šalica čaja... On je svakako važan režiser, ali neki filmovi, poput Prezira (Le mepris) su mi bili dosadni i čini mi se da su precenjeni (izvini, ne mogu sad da se setim ostalih filmova koji mi se nisu dopali). Kada sam rekla da je 'smoran intelektualac', mislila sam pre svega na njegove tekstove o filmu i politici. Ali možda nije lepo da ga pljujem, jer nisam sve videla... Stvar je u tome što su on i Trifo približno vršnjaci, a ja sam uvek volela Trifoa, on je mnogo živahniji, zabavniji i... nežniji. :)

Poslednja izmena:
Ja bas volim Godara :)
Le mepris mi je odlican, sto ti se nije dopao, Honduras?
A najbolje obozavam do poslednjeg daha, mada sam u nekoj Mominoj knjizi procitala kako je to ekranizovan Vog il tako nesto, sto mi je bilo simpaticno, jer mi se mnogo dopadaju kostimi u tom filmu

Ja bas volim Godara :)
Le mepris mi je odlican, sto ti se nije dopao, Honduras?
A najbolje obozavam do poslednjeg daha, mada sam u nekoj Mominoj knjizi procitala kako je to ekranizovan Vog il tako nesto, sto mi je bilo simpaticno, jer mi se mnogo dopadaju kostimi u tom filmu

I ja obožavam Do poslednjeg daha.
Le mepris... ne znam zašto mi se nije dopao. Ima tu dobrih stvari - Fric Lang :) - volim Pikolija, Bardo... ali nekako mi kroz taj film duva promaja, nema dovoljno ničega. Možda bi trebalo ponovo da ga pogledam, ko zna.

I ja obožavam Do poslednjeg daha.
Le mepris... ne znam zašto mi se nije dopao. Ima tu dobrih stvari - Fric Lang :) - volim Pikolija, Bardo... ali nekako mi kroz taj film duva promaja, nema dovoljno ničega. Možda bi trebalo ponovo da ga pogledam, ko zna.
Mozda i ne trebas mozda jeste bzvz, zato sam te i pitala za misljenje jer ja imam manu da kad nekog volim(BB i Godar) postajem neobjektivna 100%. Ono, Kusta sad da snimi sat i po belog zida meni bi se dopalo :lol: i drugo je to sto volim te filmove u kojima ima svega minimalno. Tipa Dzarmus, moja drugarica ga ne voli, kaze on svega stavi tacno koliko treba, a ja volim da malo nakite filmove(inace gleda dobre filmove)

Mozda i ne trebas mozda jeste bzvz, zato sam te i pitala za misljenje jer ja imam manu da kad nekog volim(BB i Godar) postajem neobjektivna 100%. Ono, Kusta sad da snimi sat i po belog zida meni bi se dopalo :lol: i drugo je to sto volim te filmove u kojima ima svega minimalno. Tipa Dzarmus, moja drugarica ga ne voli, kaze on svega stavi tacno koliko treba, a ja volim da malo nakite filmove(inace gleda dobre filmove)

Da, i ja sam neobjektivna i pristrasna : ) Ali ipak sam primetila da je Džarmuš - koga stvarno volim - snimio dosadan film (Limits of Control). Oko tog filma sam se i potrudila, gledala sam ga 3 puta, i stvarno - ništa! A pun dobrih glumaca i lokacija...

Nisam gledala sve, volim nekoliko njegovih filmova (Une femme est une femme, Vivre Sa Vie, À bout de souffle) a opšti utisak - iz njegovih tekstova čak i više nego iz filmova - je da je on jedan smorni intelektualac : )

Upravo zbog boldiranog mi je Godar pre par nedelja postao jedan od najomiljenijih rezisera, jer licno smatram da filmovi, kao i klasicne knjige, ne treba da predstavljaju niz zabavnih pokretnih slika kojima ljudi prekracuju svoje vreme umesto da lepo mastrubiraju, gledaju televizijske emisije, igraju drustvene i video igre. Grandioznost emocionalnih i/ili filozofskih poruka kojima umetnicko delo zraci neko treba i da zasluzi.

oimdb.jpg

NotreMusiquePoster2.jpg

Izbegavao sam Godara, narocito filmove esejskog tipa, jer su mnogi meni dragi komicari ismejavali njegovu filozofsku pretencioznost. Medjutim... kakva pretencioznost? Covek je genije. Oba filma su neobicno komponovana: hladni i bezlicni na pocetku, relativno teski za pracenje sa mnostvom razlicitih tema i tragicnim zavrsecima, a opet... Ucinili su da se osecam bolje. Njihove teme ce me progoniti dok god sam ziv.

P.S. Oba je snimio sa 70 i kusur godina, a izgledaju kao dela avangardnog reditelja od 30, dve, tri.

Upravo zbog boldiranog mi je Godar pre par nedelja postao jedan od najomiljenijih rezisera, jer licno smatram da filmovi, kao i klasicne knjige, ne treba da predstavljaju niz zabavnih pokretnih slika kojima ljudi prekracuju svoje vreme umesto da lepo mastrubiraju, gledaju televizijske emisije, igraju drustvene i video igre. Grandioznost emocionalnih i/ili filozofskih poruka kojima umetnicko delo zraci neko treba i da zasluzi.

oimdb.jpg

NotreMusiquePoster2.jpg

Izbegavao sam Godara, narocito filmove esejskog tipa, jer su mnogi meni dragi komicari ismejavali njegovu filozofsku pretencioznost. Medjutim... kakva pretencioznost? Covek je genije. Oba filma su neobicno komponovana: hladni i bezlicni na pocetku, relativno teski za pracenje sa mnostvom razlicitih tema i tragicnim zavrsecima, a opet... Ucinili su da se osecam bolje. Njihove teme ce me progoniti dok god sam ziv.

P.S. Oba je snimio sa 70 i kusur godina, a izgledaju kao dela avangardnog reditelja od 30, dve, tri.

Bilo šta da dodam, ponoviću već izrečeno, tj. napisano (ups).

Pogotovu se slažem sa onim što stoji u post skriptumu.

A o tome koliko mi je drag kao režiser, vidi se iz priloženog : na avataru su on i njegova (tadašnja) žena Ana Karina. :)

Poslednja izmena:
nisam student rezije ili struchnjak za istu pa ne mogu da cenim inovacije koje (kazu) je uneo u kinematografiju sa tehnichke strane ali
nikada ga nisam neshto preterano voleo niti cenio
pretenciozni nadobudi francuski pozer (ili shvajcarac kako mu dodje)
raniji filmovi mozda su i imali neku poentu tipa do poslednjeg daha ili ono s anom karinom i belmondom neka vrsta cinichne komedije..ebem ga kako se zove
ali neko vrednovanje njega kao super filmskog intelektualca ili velikog mislioca je totalna glupos sho se mene tiche
lik je pozer,all style no substance(i to dok su mu filmovi josh i nehsto valjali sad je samo editovanje random snimaka kojima se sp[rda sa publikom ako u bezveznim citatima trazi neceg cega nema)...
naravno,ako to kazesh nisi bre ti dovoljno inteligentan da tu nadjesh folozofsku dubinu bla bla bla
on je jednostavno neko,ko jako jako zeli da odrzi imidz politichkog mislioca ali nema fundamentalne intelektualne kapacitete da iskaze bilo kakav kreativan stav po tbilo kom pitanju pa se oduvek krije iza nekog posh kvazi intelektualizma i nadmenosti
pozer fol filmski revolucionar,pozer marxista,pozer maoista,pozer neosocijal cinichar...itd.
da ne spominjemo shto su mu "filmovi" (ako tako josh uvek mogu da se nazovu) bash bash utonuli u stereotip...random cut/paste crni ekran sa besmislenim citatom tipa"konj ima guzicu,violina tatatataaa!"(sto je dublja filozofska poruka u kontekstu nekonformalizma,naravno al svi smo mi glupi a samo godar pametan) i totalno su bezlichni jer sam gledao par koji pojma nemam vishe ni kako se zovu a ni o chemu se radi,naravno da se podrazumeva

Odgovor na deo koji sam pojačala: slažem se sa tobom da film ne treba da bude samo laka zabava, bar ne svaki film, ali složićeš se da između lake zabave i 'smornog intelektualca' postoji još širok dijapazon varijacija - zabavni intelektualci recimo, ili manje pretenciozni potezi : ) Svakako ne nameravam da se svađam - nekoliko filmova koje obožavam je snimio baš Godar, a za ovo ostalo će možda tek doći moje vreme za gledanje, možda samo još nisam spremna. (Sećam se da sam kao tinejdžer mrzela Kubrika, pa su mi se kasnije otvorile oči, i sada sam veliki obožavalac. Ko zna, možda ću na kraju zavoleti i Von Triera!)
Pozdrav

Contempt nije loš. Reč je o ozbiljnoj ljubavnoj drami, ali nekako odiše hladnoćom...

Contempt je genijalan. Radi se o smrti cineme kao umetnosti i ceo film je oda cinemi. Sve stare anticke stvari u filmu (koje su grandioznost davnih umrlih vremena), Fritz Lang (reziser koji glumi, jedan od najboljih nemog filma on je zapoceo zanr o serijskim ubicama sa filmom "M") i ceo svet govori o grandioznosti filmske umetnosti i kraju filma kao umetnosti, jer nema dalje. To je isto kao npr. u umetnosti smrt romantizma gde je Rihard Straus zadnji od zadnjih koji govori ono sto je vec sve davno receno u tom zanru i to ne ide vise nigde, sve vise slojeva zvuka podebljavanje i sl. videlo se da je smrt romantizma i da ce se stvoriti neki novi zanr, pa je dosao A. Shenberg...

Back