Je li nas velika dostupnost komunikacijskih kanala udaljila od realnih razgovora?

Maeeeestro

Aktivan član
Poruka
1.509
Ja se jucer navecer vraćam s posla, lagano biciklin, i primjerom puno praznih ulica već oko 21:30....ipak kasnije idem u kafe bar koji je prije nekoliko dana bio pun s preko 30ak ljudi, jucer svega sedam osam, malo pikado s frendom...

Uglavnom, zanimljivo je bilo da je jedan čovjek sa strane kasnije gledao i malo se zapričali s njim, oko 45 ili 50 godina... uglavnom

Ja ima 32 godine, i ono što sam primijetio...i takva je situacija kakva je....da još ove generacije od 30 godina mješovito, al ove oko 40 i na višlje imaju nekako bolje razvijene komunikacijske vještine, naravno ima i mladih s ispod 25 , al imam dojam da njih, pa i mene samog možda čak i koči za prevelika komunikacijska internetska dostupnost.

Te fejs, te w up, viber, na Instagram odem dva put dnevno...ti toknse još ne usudim instalirati...ali ja nekako imam dojam da......nešto je čudno u cijelim tim komunikacijskim metodama.

Nejasno mi je i da neki ljudi koji su pet šest minuta ili i manje u ducanu, a imaju potrebu čak i na blagajni telefonirati, i to nešto nevezano za kupovinu.

Što se ustvari događa?

Jesu li ljudi usamljeniji nego priej?

Koliko zapravo imate na tjednoj bazi razgovora uživo?

S druge pak strane naišao sam i na ovaj članak

https://www.google.com/amp/s/net.hr...ji-379b1534-4a00-11ed-98e7-6e6fb22891a7?amp=1

Slično je i općenito u državama južnih od Austrije ....

Što smatrate kvalitetnim druženjem?

I što primjećujete u tim druženjima?

Npr na kavi koja recimo traje dva sata..uz npr. pet šest ljudi, koliko oni često ili rijetko gledaju na mobitel?

Meni ništa ali baš ništa se ne može meriti sa preživljenim trenucima sa osobama.

Bila sam u situaciji da sam bila prinuđena zbog daljine održavati kontakte sa porodicom, prijateljima preko neta, telefona...
Džabe sva priča...posle par godina nestaje ta bliskost, nismo više deo života nečiji niti oni naši.

Mislim može se donekle održavati ali nije to to...Nije ni približno isti kvalitet...

Mislim da je to poput praznih kalorija i pojačivača ukusa koji nam daju iluziju bliskosti, neku satisfakciju ali pre ili kasnije ostavljaju nas praznima, usamljenijima. Plus ako pričamo o nekim nebitnim kontaktima (sa ljudima koji nam nisu ni bili deo života nikada), onda je u većini slučajeva i izgubljeno vreme koje smo mogli da potrošimo na osobe koje su uz nas i žele biti uz nas, sa nama.

E sada, samo iz mog ugla, bez bilo kakve degradacije u mislima, mislim da ponekim osoba to i odgovara, ti povrsni odnosi, lajkovi, eto imaju nekome nesto da kazu, bilo kome...hrani se ego, pruza neku utehu, itd...

A realni ljudi koji su oko nas, sa nama, pa se hvataju telefona? Da...ima ih...Ne bih znala šta da kažem...Vidim to kao potrebu za dobijanjem zabave, informacija, čega god, umesto življenja u trenutku, fokusa na stvaranje uspomena sada i ovde...

Sa mnogo mlađima se ne družim pa ne znam kakvi su u društvu što se toga tiče, ali primećujem da je uzelo maha u svim generacijama.

Meni ništa ali baš ništa se ne može meriti sa preživljenim trenucima sa osobama.

Bila sam u situaciji da sam bila prinuđena zbog daljine održavati kontakte sa porodicom, prijateljima preko neta, telefona...
Džabe sva priča...posle par godina nestaje ta bliskost, nismo više deo života nečiji niti oni naši.

Mislim može se donekle održavati ali nije to to...Nije ni približno isti kvalitet...

Mislim da je to poput praznih kalorija i pojačivača ukusa koji nam daju iluziju bliskosti, neku satisfakciju ali pre ili kasnije ostavljaju nas praznima, usamljenijima. Plus ako pričamo o nekim nebitnim kontaktima (sa ljudima koji nam nisu ni bili deo života nikada), onda je u većini slučajeva i izgubljeno vreme koje smo mogli da potrošimo na osobe koje su uz nas i žele biti uz nas, sa nama.

E sada, samo iz mog ugla, bez bilo kakve degradacije u mislima, mislim da ponekim osoba to i odgovara, ti povrsni odnosi, lajkovi, eto imaju nekome nesto da kazu, bilo kome...hrani se ego, pruza neku utehu, itd...

A realni ljudi koji su oko nas, sa nama, pa se hvataju telefona? Da...ima ih...Ne bih znala šta da kažem...Vidim to kao potrebu za dobijanjem zabave, informacija, čega god, umesto življenja u trenutku, fokusa na stvaranje uspomena sada i ovde...

Sa mnogo mlađima se ne družim pa ne znam kakvi su u društvu što se toga tiče, ali primećujem da je uzelo maha u svim generacijama.
E da, al čudno je to da ljudi traže takve navike....ovaj svijet je sve više nalik paradi.....neki ljudi biraju takav sadržaj..

Eh kad se sjetim..prije par godina....red od nekih sedam osam cura od oko 18 do oko 25 godina ispred zahoda u klubu, i sve tipkaju

Ko onaj stari vic

Bakin album

Maturalac - 2 slike
Vjenčanje - 3 slike

Majčin album

Maturalac - 6 slika
Vjenčanje - 10 slika

Kćer/unuka

Osmi razred - 49 fotografija
18. rođendan - 99 fotografija

Odlazak na zahod - 999 Gigabajta

A da, nekako...to je kao neka silna želja da se pokaže nešto...kao neki bijeg o d nekog neuspjeha

Rekao bih da nas mediji generalno (stampa, radio, TV, Internet) udaljavaju od kvalitetnih odnosa sa realnim ljudima i dresiraju nas da slusamo sve sto veliki brat kaze.
Moguće i to, plus što je veća mogućnost za veću količinu nepotrebnih svađa, večernja u krug

Oni koji su pismeni imaju prednosti što mogu doći do boljih ideja za rad na sebi

Oni koji nisu pismeni..

21. je stoljeće, red bi bio da probaju postati pismeni

Moze i preko Interneta da se odrzava bliskost -- ako imate o cemu da pricate. Naravno, bolje je uzivo. S nekim ljudima je, na drugu stranu, ipak bolje da neka distanca neko vreme postoji. Sva ta tehnologija moze da bude korisna ALI u isto vreme moze da bude korisna, mnogo vise korisna, i onima koji nisu na tvojoj strani.

Moze i preko Interneta da se odrzava bliskost -- ako imate o cemu da pricate. Naravno, bolje je uzivo. S nekim ljudima je, na drugu stranu, ipak bolje da neka distanca neko vreme postoji. Sva ta tehnologija moze da bude korisna ALI u isto vreme moze da bude korisna, mnogo vise korisna, i onima koji nisu na tvojoj strani.
moze...ali...prica je prica...
zavrsis je i odes sam da se setas...legnes sam u krevet...ustanes sam...sam si u nekim sitnim malim trenucima zivota koja radost znace...a sam si i kada si tuzan...
prica je to...prica...na primer od mog brata cerka zivi u Austriji sa majkom...vidjaju se povremeno...ali nije to to...
prosto ne moze ama bas nista da kompenzuje fizicku prisutnost u necijem zivotu...ne stvaraju se uspomene pricanjem, vec delanjem...

moze...ali...prica je prica...
zavrsis je i odes sam da se setas...legnes sam u krevet...ustanes sam...sam si u nekim sitnim malim trenucima zivota koja radost znace...a sam si i kada si tuzan...
prica je to...prica...na primer od mog brata cerka zivi u Austriji sa majkom...vidjaju se povremeno...ali nije to to...
prosto ne moze ama bas nista da kompenzuje fizicku prisutnost u necijem zivotu...ne stvaraju se uspomene pricanjem, vec delanjem...
Nije sve stvar fizike, ima nesto i u umu. Zapravo je um ono sto razlikuje coveka od zivotinje. Ali problem je kad se umovi ne trude da istraze jedni druge nego se, naprimer, bespotrebno takmice oko drustvenog statusa (ko ima skuplji auto, ko izgleda bolje, ko je koga bolje ponizio, itd) ili se prosto ignorisu. Fizicka bliskost jeste jako vazna, i treba stremiti ka njoj, ali ima mnogo toga i u psihickoj.

Da ali možda je sporo u poređenju s tehnologijama 2030-ih
Hm, moj je dojam da tehnologija teško da može ubrzati na neku prebrzu razinu

Ako je npr 2000. brzina i dostupnost interneta u ovim dijelovima Europe bila za npr. ocjenu 2,5, a recimo 2005. za 3,3

2010. recimo 5,8

2015. recimo na 7
2018 slično kao i sad recimo od 7,5 do 7,8

Onda 2030 bi moglo bit oko 8,3 do 8,5 recimo

Dakle, najveće su razlike od oko 2005. do 2015.

Ovo su moje ocjene od oka....al ono..ja ne znam na koje načine bi tehnologija mogla bit još jača?

Dapače, kod mobitela je nezgodno što Viber, Wh up i slični usporavaju mob, na novom mobu ih nemam i točno se vidi da je osjetno brže

A, da, ko će znat

Uglavnom, još neke vrlo bitne činjenice, u pismenoj komunikaciji se zbog brisanja sadržaja može previše manipulirati, druge zbuniti, a usmeno je to ipak drugačije

Kad je čovjek usmeno dobre volje, to se jače osjeti nego na pismenoj dobroj volji, slično i za ljutnju

Hm, moj je dojam da tehnologija teško da može ubrzati na neku prebrzu razinu

Ako je npr 2000. brzina i dostupnost interneta u ovim dijelovima Europe bila za npr. ocjenu 2,5, a recimo 2005. za 3,3

2010. recimo 5,8

2015. recimo na 7
2018 slično kao i sad recimo od 7,5 do 7,8

Onda 2030 bi moglo bit oko 8,3 do 8,5 recimo

Dakle, najveće su razlike od oko 2005. do 2015.

Ovo su moje ocjene od oka....al ono..ja ne znam na koje načine bi tehnologija mogla bit još jača?

Dapače, kod mobitela je nezgodno što Viber, Wh up i slični usporavaju mob, na novom mobu ih nemam i točno se vidi da je osjetno brže

A, da, ko će znat

Uglavnom, još neke vrlo bitne činjenice, u pismenoj komunikaciji se zbog brisanja sadržaja može previše manipulirati, druge zbuniti, a usmeno je to ipak drugačije

Kad je čovjek usmeno dobre volje, to se jače osjeti nego na pismenoj dobroj volji, slično i za ljutnju
Pazi, postoji fenomen koji moj profesor zove B.R.A.D.

Bit rate annual doubling, znači da internet ubrzava 2 puta svake godine u proseku

To znači da će za 30 godina biti trilionima puta brži nego sad

Pazi, postoji fenomen koji moj profesor zove B.R.A.D.

Bit rate annual doubling, znači da internet ubrzava 2 puta svake godine u proseku

To znači da će za 30 godina biti trilionima puta brži nego sad
Da, ali kako prosječni čovjek onda može ubrzati komunikaciju?

Jedino kad bi se glasovne poruke ekstra brzo pretvorile u pisani sadržaj

Back