Je li akademska zajednica po prirodi prozapadna i drugosrbijanska?

Vaše mišljenje?

• Akademska zajednica je geopolitički neutralna

glasova: 0 0,0%
  • Akademska zajednica bi mogla da bude i za Kinu/Rusiju/Srbiju po potrebi

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    2
У ствари, није.

Великој већини нас који јесмо студирали је јако добро познато и ко су тада били професори, и на који начин се постаје професор.

У свега 10-ак % су у питању прави научни радници, углавном на природним и техничким факултетима.

Ово остало, преко веза, што политичких, што рођачких, преко родитеља, Службе.

Тако рецимо, само тотална будала може да верује да је један Динко Грухоњић постао професор, а да није сарадник Службе.

Добро, доста је то тешко објаснити СНС гласачком телу у Србији (њихови ботови то знају одлично) јер нису студирали, а што је најгоре, немају много капацитета да схвате.

Ne sviđa mi se ovo "apsolutno". Deluje mi jako radikalno (ili radikalski). Nisam glasao.
E to sam hteo da kažem
Sve teme, sva mišljenja, pitanja..i slično, su u fazonu "jel soba lepa ili ružna?"
Jel ovaj čovek dobar ili loš?
Jel ova žena zgodna ili gaborka?

Brate i eurokrem ima dve boje a kamoli čovek pojedinačno ili neka zajednica

Akademska zajednica su pre svega ljudi koji razmišljaju svojom glavom i barataju činjenicama, a ne mitovima i propagandom. Sasvim je logično da većina njih gleda ka zapadu jer tu pripadamo i geografski i kulturno i ekonomski. Naše najveće trgovinske i investicione veze su sa zapadnim državama, tamo živi ogromna većina srpske dijaspore, i odatle dolazi znanje, tehnologija i standard kome težimo.

Zato akademci nisu "prozapadni" iz neke ideološke slepoće, nego zato što racionalno sagledavaju realnost i zaključuju gde je budućnost Srbije. To je ogromna razlika u odnosu na sendvičarsku propagandu i rusofilske mantre, koje funkcionišu na principu dogmatskih verovanja i papagajskog ponavljanja, a ne na osnovu znanja i kritičkog mišljenja.

Drugim rečima, akademska zajednica nije "drugosrbijanska" iz hira, već zato što zna da alternativa "proistočno i patriotsko" zapravo znači izolacija, siromaštvo i zavisnost od jedne autoritarne sile (po pravilu korupcionaške). A to je već izbor koji može da prija samo botovima i onima koji računaju na tuđe neznanje.

Pa sad šta je akademska zajednica je isto već relativan i rastegljiv pojam, ali ajde recimo ako akademskom zajednicom smatramo recimo pripadnike SANU-a , neke uspešne glumce, režisere tipa Bjela, Kojo, Laza Ristovski i slični , generalno često im se stavovi dosta razlikuju ali oni su generalno manje-više apolitični, jer u principu politika je sirotinjska zabava za raju i što Rambo Amadeus reče politika je tema onima što imaju platu do 500 evra, a ti neki pripadnici SANU-a, uspešni glumci, režiseri i šta ja znam su uglavnom ljudi koji su se ušemili i možda nisu prebogati ali su uglavnom fino situirani (pogotovo za neke naše prilike) i uglavnom ne moraju da misle kako će da se prehrane, kako će da izguraju do sledećeg meseca, kako će da plate ovaj ili onaj račun, kako detetu da kupe ovo ili ono, itd kao što mora da misli 80-90% ljudi kod nas pa stoga oni se uglavnom bave nekim lepšim stvarima, tipa putuju, idu na filmske i pozorišne premijere, predstave, prijeme, idu na ručkove i večere, bave se sređivanjem kuće, restauracijom starog stilskog nameštaja, skupljanjem antikviteta, itd i njih takve stvari interesuju, zabole ih baš za politiku (osim ako ne mogu tako dodatno da avanzuju) a pogotovo ne znam za Ruse, Amere, Kineze ili da sad robuju nekakvoj ideologiji.

Back