Javni izvršitelji u Srbiji dobijaju novu nadležnost?

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
239.253
Javni izvršitelji u Srbiji mogli bi da dobiju novu nadležnost – da sastavljaju zapisnik o konstataciji činjenica. Tim zapisnikom građani i privreda obezbeđivali bi pravne dokaze za sudske sporove. Takvo rešenje postoji u mnogim zemljama.
„Javilo mi se dvoje penzionera telefonom i tražili su da sastavim zapisnik o konstataciji činjenica povodom toga što im se svakog jutra u 4.50 oglašavao petao iz komšijskog dvorišta. Pošto sam u Zakonu videla da to spada u zvučno uznemiravanje, prekršaj, otišla sam da sastavim zapisnik. Zapisnik o konstataciji činjenica je pravna fotografija stvarnosti, koja fiksira određeni trenutak ili određenu situaciju, nosi datum i činjenice i potpisuje je javni izvršitelj“, kaže Fransoaz Andriju, počasna predsednica Međunarodne unije izvršitelja, prenosi RTS.

Kako je rekla, on može da ode i na više mesta i da napiše šta je video i to da ilustruje, ukoliko je potrebno, različitim grafikonima, crtežima, šemama, može da priloži fotografije, video-snimke, informatičke, digitalne dokaze, kako bi potkrepio svoj zapisnik o konstataciji činjenica.

Javni izvršitelj prilikom sastavljanja zapisnika o konstataciji činjenica ne sprovodi istragu, ne iznosi svoje mišljenje i zaključke, i nije isto što i veštak. On samo opisuje ono što je zatekao, objašnjavaju stručnjaci.
https://nova.rs/vesti/hronika/javni-izvrsitelji-u-srbiji-dobijaju-novu-nadleznost/

Šta mislite o proširenju nadležnosti privatnim izvršiteljima?
Kakav je vaš stav o njima uopšte?

Da, neki su i pored sve zaštite koju im je vlast pružala dopali zatvora, dok su vispreniji zdimili u nepoznatom pravcu.

Ti koji su dopali zatvora, to je samo zato što se nisu setili s kim ono beše treba da dele plen.
Neki su ostajali bez stanova na osnovu dokazano lažnih "verodostojnih" isprava.
A ko zna koliko je samo onih kojima su se uselili na bankovni račun, pa oduzimanje pokretne imovine... i ovako odokativno je jezivo koliko su ti smradovi oteli.

Back