Javni dug?

gost 159032

Veoma poznat
Poruka
12.404
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:433480-Smanjen-javni-dug

Ministarstvo finansija i privrede saopštava da je javni dug Srbije u aprilu smanjen za 309 miliona evra, čime je njegovo učešće u bruto domaćem proizvodu palo na 56,1 odsto

Srbija se u aprilu razdužila prvenstveno zahvaljujući prevremenoj otplati polovine duga prema Londonskom klubu poverilaca, čime je izvršena jedna od najboljih operacija restrukturiranja državnog duga još od 2006. godine, kada je, takođe, na inicijativu ministra Mlađana Dinkića, prevremeno otplaćen veliki deo duga prema Svetskoj banci.

Jupiiii :vatromet:

http://www.novimagazin.rs/ekonomija/srbiji-preti-veci-budzetski-deficit

I pored toga što Ministarstvo finansija najavljuje da će budžetski deficit umesto planiranih 3,6 dostići 4,5 odsto BDP-a, budžetska rupa bi mogla biti dodatno produbljena, pogotovo ako ne bude aranžmana sa MMF-om, ocenio je Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta.

Srbija će se u tom slučaju, kako on tvrdi, i skuplje zaduživati jer su Svetska banka i Rusija svoju kreditnu podršku budžetu uslovile sklapanjem aranžmana, prenosi Blic.

"Bez tih para mi ostajemo bez kreditnih sredstava pod povoljnim kamatnim stopama. Morali bismo da se zadužimo pod nepovoljnijim uslovima. U ovom trenutku izgleda da nije problem zadužiti se, mada je neizvesno do kada će ta plima da traje", rekao je Vučković, i dodao da najavljeno povećanje deficita znači korak unazad u odnosu na fiskalnu konsolidaciju koja je bila planirana.

On je dodao da su se javni rashodi odvijali na liniji planiranih.

"Problem je što su prihodi bili manji od predviđenih i što će ta tendencija da se zadrži do kraja godine. Da ne bi bilo zabune, povećanje stope PDV-a i akciza daju svoje rezultate jer prihodi nisu manji u odnosu na lane, ali je preambiciozno procenjen efekat njihovog povećanja. Inflacija je niža u ovoj godini, što je dobro, ali ona sa sobom nosi i manje prihoda u budžetu", naveo je Vučković.

:( Sta je sad ovo, dug raste ili opada?

Ne znam sta je gore, da li to sto daju konfliktne vesti, da li to sto ne mogu da procene efekte svojih mera ni par meseci unared, da li to sto se ovaj uzda u vecu inflaciju, da li to sto ni povecanje akciza vise ne daje rezultate?

Akcize su zanimljive, ako ljudi prestaju da trose proizvode na koje se stavljaju akcize, onda to znaci da su dosli skoro do limita povecanja nameta.
Od sad mogu da dizu poreze, ali ukupna suma skupljena ce biti sve manja i moci ce da raste samo kroz inflaciju, ali ne i realnu vrednost.

Jedini nacin da sada uvecaju poreze, je da ziasta povecaju obim nase privrede.

Naravno da prestaju da troše, tj. sve manje troše akcizne proizvode jer su oni luksuz. Izmedju hrane i goriva ili cigareta biraš da ideš peške punog stomaka i da ne čuriš usput :lol:

Privredu mogu samo da povećaju stranci kojima je rasprodata zajedno sa teritorijom. Oni će uposliti malo naše radne snage za male pare.
Onda će da se naša ministrstva busaju u prsa kako su mnogo dobro uradili, dali sve od sebe (što im verujem :lol:) te smo izašli iz krize po ko zna koji put.
Stomaci i novčanici će još dugo, dugo biti prazni....

@panda
Kako ne razumes?
Mi jesmo vratili neke pare, ali ne virtuelne kakve smo uzeli,
i posto smo vratili pare
nas dug jeste porastao, ali manje nego sto su nasi ekonomski stratezi ocekivali.

:sad2:

Poslednja izmena:
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/Ekonomija/1322884/Pijačne+cene+podigle+inflaciju.html

Pijačne cene podigle inflaciju

Mimo očekivanja Narodne banke, cene u aprilu su povećane za 0,8 odsto i 11,4 odsto su više nego pre godinu dana. Rast mesečne inflacije, gotovo u potpunosti, vođen je rastom cena povrća, navode u NBS-u i dodaju da je to privremenog karaktera.

Ono što uveliko osećamo po svojim novčanicima registrovala je i statistika. U aprilu cene su, mimo očekivanja Narodne banke, povećane za 0,8 odsto i 11,4 odsto su više nego pre godinu dana. Prema zvaničnoj statistici najviše su poskupeli hrana i bezalkoholna pića, zatim rekreacija i kultura, porasle su i cene u restoranima i hotelima, zdravstvu, a malo su poskupeli i odeća i obuća.

A onaj se zalio da mu je inflacija mala. :confused:

Za koga smrtna? Za dinar ili inflaciju?
Inflacija je smrt za svaku monetu,bilo gde na svetu pa tako i za srpski dinar.Kako se privredne aktivnosti naplacuju kod nas dinarom,to automatski znaci da to platezno sredstvo,,nije zdravo",tj.da je pod lupom objektivnosti njegova realna vrednost.Ako valuta sa kojom se vrsi trgovina nema realnu vrednost,nego je unistavaju inflacija ili deflacija,to znaci da se proizvodnja i prodaja ne mogu odvijati slobodno,a kada se ne mogu odvijati slobodno tada iz onih ind.grana koje trpe direktno i najvise(zbog specificne traznje ili nabavke resursa za daljnju proizvodnju) prve stradaju na trzistu tj.prve su dovedene u situaciju da otpustaju svoju radnu snagu kako bi sveli troskove na minimum ,ne bi li tako kojim slucajem pokusale se spasti i ostati takmac na trzistu.Ta radna snaga koja je otpustena zbog smanjenog obima proizvodnje,postaje slabo platezne moci,pa porodice tih radnika pocinju manje trositi novca na trzistu u kojem zivotno egzistiraju.Smanjena potrosnja sanjihove strane dovesti ce i druge ind.grane u situaciju da smanje proizvodnju,da pokrenu proces otpustanja svega sto im se ucini nepotrebnim i suvisnim,te ce vrlo brzo doci na trzistu do situacije da trgovci po trgovinama imaju ogranicene kolicine robe za prodaju.Usporena prodaja ce jos vise usporiti proizvodnju,a cene ce podleci cenovnoj inflaciji,koja dolazi direktno iz monetarne inflacije.Svaki,od pomenutih trgovaca,gledace da zastiti sebe i tako stiteci sebe koliko-toliko ce stiti one proizvodjace ciju robu prodaju na svojim rafovima.Dizace cene svakih malo-malo vremena,jer znaju da ce drzava krenuti da se brani ili novim zaduzivanjem spolja ili stampanjem novih novcanica.Kada se drzava ne bi branila,tada bi i ona pocela sa otpustanjima svojih radnika,ali se tada namece vlastima pitanje,,Ko ce da glasa za nas opstanak na vlasti,ako sada otpustimo nase biracko telo,koje smo i zaposlili da zadrzimo zauvek vlast???"Znaci,novac kojim placamo potrebne nam robe i usluge nema realnu vrednost nego je stvoren iz nicega.Mladjan Dinkic,kao i oni politicari koji podrzavaju partokratiju i drzavni intervencionizam,pojma nemaju o ovome jer jednostavno nikada se u zivotu nisu susreli sa situacijom da moraju razmisljati kako da zarade za tekuci mesec i porodicne troskove,te kako uopste da opstanu.Da su se ikada nasli u takvoj situaciji,tada bi znali sta sve treba uraditi da ne dodju u situaciju u koju su doveli malo po malo srpsku privredu i sve nas,kao njene direktne aktere.Radili bi sve suprotno od onog sto rade.

Не видим колико милијарди евра држава Србија тренутно дугује иностранству?
Trenutni javni spoljni dug Srbije je zaokruzeno 13,482,500,000 evra, dug privatnog sektora 13,239,900,000 evra, UKUPAN spoljni dug tacno: 26,722,416,394.67evra ( dvadesetšestmilijardisedamstotinadvadesetdvamilionačetiristotinešesnaesthiljadatristotinedevedesetčetiri evra, i 67 evro centi :) )
po podacima od 31.03. 2013.
http://www.nbs.rs/export/sites/default/internet/latinica/80/ino_ekonomski_odnosi/SEOI_spoljni_dug.xls

Slusajte vi cika Dragasa:
- Brojke najbolje govore o tragičnom stanju naše ekonomije.Zvanično stanje se ,naravno, falsifikuje kako bi nesposobna i korumpirana vlast pokazala neke svoje uspehe.Realna situacija je sledeća : BDP realno iznosi 15 milijardi evra,dok se on zvanično prikazuje 32 milijarde evra.Radi se namerno pogrešan obračun u tekućim cenama,koje su naduvane usled inflacije, tako da dobijamo takav nerealan BDP. To svi ekonomisti znaju,ali niko,osim nas nekoliko, ne sme o tome da govori.Taj lažan podatak bitno menja čitavu ekonomsku sliku naše propasti.Ukupni dugovi u Srbiji su narasli na 41,2 milijardi evra.Građani su dužni 6,2 milijarde evra,privreda 20 milijardi evra i država 15 milijardi evra.Dug od 41,2 milijardi evra uništava Srbiju i propala privreda i osiromašeni i nezaposleni građani to ne mogu da vrate.U 2012 dospeva na naplatu 5,1 milijardi evra.Srbija taj novac nema.Mi smo, dakle,bankrotirali i ja sam jedini ekonomista koji se zalaže još od 2008,kada je zvanično izbila finansijska kriza u razvijenom svetu, da Srbija proglasi bankrot,da se podvuče crta i uvedu privremene mere na godinu dana u privredu i državnu upravu.Zvanični podaci da Srbija nije upala u dužničko ropstvo i da smo zaduženi svega 45% BDP sui lažni, državni dug je 100% BDP i to je dovoljno da se proglasi bankrot
I ovo je bilo za 2012....

Ne,ja sam shef Tamne Strane Mjeseca; Gospodar muha, ljubavnik kurvi i kraljica. Na mojoj vatri pohuju ratove, pikantne jeze za boje i krstove ...

E moj stranče,
kod nas je zacarila naopakost.

Evo neću pljuvati po drugima
reći ću svoj preobražaj,
a ti mi reci
ima li leka ?!

Ja sam nekada voleo stabilan kurs,
stabilnu državu,
vojsku,
pesmu "Ostajte ovdje .."

Ja danas iskusno kažem:

Dajte inflaciju da mogu da švercujem,
podmićujem poreznika jer mi se to isplati,
podmićujem saobraćajca jer je to jeftinija kazna,
ne volim vojsku jer košta,
a mladima savetujem Be'žte odavde !!!

Ti ćeš reći
- lek je pobiti takve kao ti !

Ehehehe,
ali onda ćeš morati da pobiješ celu Srbiju !!!

Napomena
Hvala Krstarici što postoji
to je još jedino mesto gde sam ja pozitivan, onaj stari ..

E moj stranče,
kod nas je zacarila naopakost.

Evo neću pljuvati po drugima
reći ću svoj preobražaj,
a ti mi reci
ima li leka ?!

Ja sam nekada voleo stabilan kurs,
stabilnu državu,
vojsku,
pesmu "Ostajte ovdje .."

Ja danas iskusno kažem:

Dajte inflaciju da mogu da švercujem,
podmićujem poreznika jer mi se to isplati,
podmićujem saobraćajca jer je to jeftinija kazna,
ne volim vojsku jer košta,
a mladima savetujem Be'žte odavde !!!

Ti ćeš reći
- lek je pobiti takve kao ti !

Ehehehe,
ali onda ćeš morati da pobiješ celu Srbiju !!!

Napomena
Hvala Krstarici što postoji
to je još jedino mesto gde sam ja pozitivan, onaj stari ..
Necu reci da je ,,lek pobiti takve kao sto si ti' nego cu reci da se svako od nas mora maximalno posvetiti svom poslu i svojoj porodici.Vremenom ce doci do kriticne mase koja ce iznedriti resenje,a ono mora doci sa vrha intelektualne lestvice zemlje Srbije.Ti ljudi moraju dati javnosti jasan plan preobrazaja,a narod to mora i sprovesti u praksi.Do toga,na zalost,jos nije doslo i zato nema promena niti pomaka na bolje.Na sceni su kod nas danas trecerazredni glumci koji izvode trecerazrednu predstavu;pola publike je vec napustilo dvoranu,neki spavaju,neki pricaju samo svoje price,a neki bi da ih gadjaju konzervama Coca-Cole. Sve skupa,nedovoljno za prekid predstave i pocetak neke nove sa boljim glumcima.

Forumi su samo jedno od mesta gde se vidi na kojem je stepenu ravijeno neko drustvo,koliko mu je znanje i kako razmislja,sta smera i za sta je uopste sposobno.

Back