Javni dug Nemačke - zašto je toliko visok?

Пре било каквог "уредног враћања" поставља се питање коме да враћа и зашто? Ово је екстремно важно, јер од тога зависи да ли држава може или не може враћати кредите. А коме је то дужна Немачка?

На овом линку имате структуру немачког јавног дуга по разним основама: инструменти задуживања, ниво државне управе која се задужила (савезни, покрајински, локални), ко је власник дуга (домаћа или страна лица, финансијске или нефинансијске установе), итд: http://www.eds-destatis.de/de/downloads/sif/sf_08_110.pdf

Друго, треба знати да су банке фабрике новца, а Немачка има разгранату мрежу државних банака и штедно-кредитних задруга са збирним учешћем од око 50% укупних пласмана, док су остало приватне и стране банке: http://www.dicf.de/fileadmin/user_upload/vortraege/German_Banking_System.pdf

Такве паре се користе за финансирање и опремање државних предузећа, универзитета, болница, разних института, инфраструктуре и сл, као што можете видети на овом линку:
http://www.bundesbank.de/download/volkswirtschaft/mba/2010/201004mba_en_government.pdf (поглавље: Debt as defined in the government’s financial statistics and under the Maastricht Treaty, страна 21)

То значи да је Немачка у великој мери дужна самој себи, односно такав дуг је последица пуког система књижења по угледу на приватне банке. Зашто би држава радила такву глупост, није јасно ни економистима. Ако ништа друго, камате се враћају у државни буџет, тј. држава плаћа самој себи, што је опет велико олакшање и предност. И што је још важније, може опет емитовати нове кредите (са или без камате) кад год јој треба. А треба стално и то из два разлога: 1. јер се стари кредити враћају, чиме новац напушта оптицај као да никад није ни постојао, па га треба заменити новим и 2. раст привредних активности нужно захтева раст новчане масе, а не само њено одржавање.

Све док је тако, за Немачку нису толики проблем ни дугови страним банкама који чине око 45% јавног дуга, јер су потраживања номинована у еврима. Али да је читава пракса бизарна и суманута, ту нема дилеме. Зашто би немачка држава узимала инокредите и плаћала камату, кад може сама да емитује новца колико јој треба. Исто важи и за Србију када треба да финансира било које динарске трошкове.

Ako kamate idu direkto u drzavni budzet, ja ne znam zasto se vise ljudi foliraju i rade za bilo koje pare, kada drzava moze da nastampa i podeli kintu radnicima i bez ikakvog rada. Mislim, to onda znaci da je ekonomija jedan teska zajebancija.

Пре било каквог "уредног враћања" поставља се питање коме да враћа и зашто? Ово је екстремно важно, јер од тога зависи да ли држава може или не може враћати кредите. А коме је то дужна Немачка?

На овом линку имате структуру немачког јавног дуга по разним основама: инструменти задуживања, ниво државне управе која се задужила (савезни, покрајински, локални), ко је власник дуга (домаћа или страна лица, финансијске или нефинансијске установе), итд: http://www.eds-destatis.de/de/downloads/sif/sf_08_110.pdf

Друго, треба знати да су банке фабрике новца, а Немачка има разгранату мрежу државних банака и штедно-кредитних задруга са збирним учешћем од око 50% укупних пласмана, док су остало приватне и стране банке: http://www.dicf.de/fileadmin/user_upload/vortraege/German_Banking_System.pdf

Такве паре се користе за финансирање и опремање државних предузећа, универзитета, болница, разних института, инфраструктуре и сл, као што можете видети на овом линку:
http://www.bundesbank.de/download/volkswirtschaft/mba/2010/201004mba_en_government.pdf (поглавље: Debt as defined in the government’s financial statistics and under the Maastricht Treaty, страна 21)

То значи да је Немачка у великој мери дужна самој себи, односно такав дуг је последица пуког система књижења по угледу на приватне банке. Зашто би држава радила такву глупост, није јасно ни економистима. Ако ништа друго, камате се враћају у државни буџет, тј. држава плаћа самој себи, што је опет велико олакшање и предност. И што је још важније, може опет емитовати нове кредите (са или без камате) кад год јој треба. А треба стално и то из два разлога: 1. јер се стари кредити враћају, чиме новац напушта оптицај као да никад није ни постојао, па га треба заменити новим и 2. раст привредних активности нужно захтева раст новчане масе, а не само њено одржавање.

Све док је тако, за Немачку нису толики проблем ни дугови страним банкама који чине око 45% јавног дуга, јер су потраживања номинована у еврима. Али да је читава пракса бизарна и суманута, ту нема дилеме. Зашто би немачка држава узимала инокредите и плаћала камату, кад може сама да емитује новца колико јој треба. Исто важи и за Србију када треба да финансира било које динарске трошкове.
Ako je EKONOMIJA jaka onda je i SUFICIT VELIKI. Ako je SUFICIT VELIKI, zašto se zaduživati bilo gde i od bilo koga. Uvek je bolje koristiti onoliko koliko imaš. Neka su dužni strancima i tih 45% što je više od 1100 milijardi evra. Zašto ih ne vrate ako imaju jaku ekonomiju i veliki suvišak:think:
Evo Rusi i Kinezi su vratili skoro sve. Rusija TEK od prošle godine nema deficit u budžetu a Nemačka ga ZVANIČNO nema već 30-40 godina. Izgleda su Rusi iKinezi budale što vraćaju svoje dugove...:think::eek:

Ako je EKONOMIJA jaka onda je i SUFICIT VELIKI. Ako je SUFICIT VELIKI, zašto se zaduživati bilo gde i od bilo koga. Uvek je bolje koristiti onoliko koliko imaš. Neka su dužni strancima i tih 45% što je više od 1100 milijardi evra. Zašto ih ne vrate ako imaju jaku ekonomiju i veliki suvišak:think:
Evo Rusi i Kinezi su vratili skoro sve. Rusija TEK od prošle godine nema deficit u budžetu a Nemačka ga ZVANIČNO nema već 30-40 godina. Izgleda su Rusi iKinezi budale što vraćaju svoje dugove...:think::eek:

Zato sto BDP mora da raste da bi komunjare poplacale penzose, pa im je ipak bolje da se zaduzuju kod drzave, jer drzava uvek moze da kaze 'E nema veze sto kasnite sa ratom, samo polako braco Hipici, vraticete kad imate'.

Ako kamate idu direkto u drzavni budzet, ja ne znam zasto se vise ljudi foliraju i rade za bilo koje pare, kada drzava moze da nastampa i podeli kintu radnicima i bez ikakvog rada. Mislim, to onda znaci da je ekonomija jedan teska zajebancija.
Камате су једно, а емитовање новца нешто друго. Ако се већ емитују кредити од стране државе (оправдано или не) и зарачунава камата, ко по теби треба да је покупи, ако не државни буџет?!

Друга ствар, новац је лако емитовати, али да би нешто трошио треба прво да произведеш, зар не? Ако радницима само поделиш паре, шта ће то куповати? То би могло једно време, док не исцрпиш робне фондове и успут не изазовеш хиперинфлацију, али шта после.

То што предлажеш је такође могуће, али захтева другачији тип економије (неку врсту колективизације) уз висок ниво технологије која би заменила људски рад и последично расподелу нове вредности без учешћа новца. Пошто смо ми у Србији далеко од тога, боље да видимо како да овај постојећи новачани систем реформишемо да ради у корист највећег дела друштва, а не само за банкаре и њихове марионете политичаре.

Poslednja izmena:
Камате су једно, а емитовање новца нешто друго. Ако се већ емитују кредити од стране државе (оправдано или не) и зарачунава камата, ко по теби треба да је покупи, ако не државни буџет?!

Друга ствар, новац је лако емитовати, али да би нешто трошио треба прво да произведеш, зар не? Ако радницима само поделиш паре, шта ће то куповати? То би могло једно време, док не исрпиш робне фондове и успут не изазовеш хиперинфлацију, али шта после.

То што предлажеш је такође могуће, али захтева другачији тип економије (неку врсту колективизације) уз висок ниво технологије која би заменила људски рад и последично расподелу нове вредности без учешћа новца. Пошто смо ми у Србији далеко од тога, боље да видимо како да овај постојећи новачани систем реформишемо да ради у корист највећег дела друштва, а не само за банкаре и њихове марионете политичаре.

Ne, ja ne razumem zasto uopste daju kredite, umesto da daju radnicima pare direktno na ruke? Je li da bi se folirali da kobajagi nesto radimo i stvaramo, ili sta? Robu uopste ne moramo da stvaramo, zivecemo kao Gorstaci u planinama. A posto kinta nece imati nikakav znacaj tamo, mozemo da je koristimo umesto toalet papira.

Mislim, tako je postenije, jer je besmisleno da te u skoli uce da si dobio dvojku na kontrolnom jer nisi dobro uradio zadatke. Tu nema izgovora tipa - 'Jao uciteljice, nisam imao vremena da naucim jer sam morao da idem na trening/citam knjigu/otac mi je nasilnik pa je tukao i mene i mamu'. Tu izgovora nema. Ali odjednom, u sferi ekonomije, drzava omogucava vrhunski moguci izgovor, tako da mi je glupo da se foliram kao da nesto radim i rizikujem, hocu samo kes na ruke. To bi narocito vazilo za bitna preduzeca kod kojih drzava nece nikada dozvoliti da propadnu. Znaci, kod inzinjera koji je nesposoban, a radi za to preduzece, apsolutno je nebitno to sto je proizvod koji ce on da naopravi neki tezak skrsh, on ce za taj svoj krsh proizvod vecito da dobija debelu kintu, sa sve blagoslovom drzave.

Naravno, slazem se da je glupo sto u postojecem anglosaksonskom sistemu, taj izgovor je dozvoljne samo bankama. Treba ga dati svim ekonomskim ciniocima.

Poslednja izmena:
Да ли је генијална не знам, али комуњарска сигурно није. Емитовање новца је највиши прерогатив државе и ту су Немци потпуно у праву. Ево пар занимљивих цитата на ову тему:

Nema uspešnog modela autonomnog privrednog razvoja koji su finansirale inostrane banke. Nema ni uspešnog razvojnog modela bez čvrste i stabilne sprege privrede i bankarskog sektora – dakle bez saveza poslovnih elita. Valja podsetiti da ova simbioza nije socijalistički izum. Reč je o finansijskom modelu koji je bio u centru nemačkog i japanskog privrednog „čuda”, a na takvom finansijskom temelju počivao je i razvoj jugoistočne Azije i Kine. Srbija će tek zažaliti što je uništila domaći bankarski sektor – to nije pitanje nostalgije, već ekonomske faktografije.“
http://nkatic.wordpress.com/2008/05/20/nostalgija-i-duznicka-faktografija/

„S druge strane, dobar deo kritike nemačkog modela je bio vezan upravo za finansijski sektor, ali sa drugačijom argumentacijom. Kritičari su napadali „demodirani” finansijski sistem koji, za razliku od anglosaksonskog, ne ume da pravi veliki profit. Još gore, nemačke banke više vode računa o zaštiti i opstanku kompanija-klijenata, nego što brinu o dobrobiti svojih akcionara. Pod stalnim udarom je i konzervativizam nemačkih građana, pogotovo njihova nesklonost da svoju štednju ulažu u berzanske papire. Pritisak je bio permanentan, i poklapao se sa problemima koji su dobrim delom bili vezani za ogromne troškove nemačkog ujedinjenja. Pod teretom ekonomskih nevolja, pod velikim pritiskom agresivne neoliberalne ideologije, socijaldemokratski model se postepeno krunio. Nemačka ideja kapitalizma se povlačila pred anglosaksonskom.“
http://nkatic.wordpress.com/2008/10/07/godine-koje-su-pojeli-skakavci/

Poslednja izmena:
Videcemo sta ce biti kada se broj penzosa bude povecavao gometrijskom progresijom. Koji li ce rast BDP-a drzava morati da odrzava svojim merama da bi ih sve poplacala? Koliki li ce otpisi dugova tu biti potrebni? To sto kamata posebnih pravnih lica, kao sto su drzavne banke, sluzi za krpljenje budzeta je u potpunosti komunjarska mera.

I naravno da je mera komunjarska, kao sto su i Japan i Nemacka komunjarske drzave. Doduse, komunjarska mera je i upumpati kintu u privatne banke kroz primarnu emisiju, ali to samo znaci da je ovaj svet skupina lajt *********, hard *********, super-hard *********, i ********* koji ne poznaju granicu tipa Rusija i S. Koreja. Sad, to sto hard Komunjare poput Nemaca tromije reaguju na finansijkom trzistu od lajt ********* tipa Amera, su konkretne stvari i tehnike, koje su i logicne, i sve zajedno vode svet u propast, gde niko nece biti odgovoran za bilo sta. Moda je tako i najpostenije, posto su vecina ljudi na svetu skupina glupaka i nesposobnjakovica koji misle samo na sebe, i zasluzuju takvu sudbinu.

Možda sam preterao, ali Nemci znaju šta rade. Bolje da duguju sebi koliko mogu nego da budu u dužničkom ropstvu...Takođe, imaju kontrolu nad svojom monetarnom ekonomijom. S druge strane, šta reći o Srbiji a ne zaplakati...

Srbija nema veze sa liberalnim kapitalizmom. Za dokaz je potrebno otici u lokalno javno preduzece i uveriti se u isto. Banke su ovde jedino bitne kada treba musti privatni sektor. Drzavi, koja je i dalje ubedljivo najbitnija, one ne mogu nista. Zato mi je i ta sve povika na banke u Srbiji smesna. Mozda ce u buducnosti sa dodatnom privatizacijom biti drugacije, ali trenutno je to sve smesno. Javna preduzeca u Srbiji su i dalje najbitnija, i svete su krave. Cak i posle 10 godina. Da bi mi dostigli neki nivo anglosaksonaca u nemesanju drzave, potrebno je da prodje jos 30 godina. Zato mi je uvek smesno kada dezurni ekonomski dusebriznici pocnu da dele lekcije o istocnoj evropi. Ja bre zivim u Srbiji, SVAKOG DANA vidjam ljude koji ovde zive i rade u javnom sektoru. ZNAM koliko su oni bitni u drustvu. I kada neko pocne da mi prodaje pricu da ovde vlada neka anglosaksonka ekonomska anarhija, pocnem da se smejem. Ovde Banke ne mogu da nateraju guvernera da im smanji obaveznu rezervu, ali zato su najbitni cinioci u drustvu. 'Smejurija. Afera 'Koferce' je bio napad privatnih banaka na NBS, i to se zavrsilo tako sto su cinovnici NBS-a oslobodjeni svih optuzbi, a jevrejski kapital, koji je proizveo tu aferu, je u potpunosti blokiran. Dule Vujosevic iz KK Partizan javno proziva posle utakmice privatnu banku, posto ih ista tera da vrate kredit, i to se sve zavrsava dogovorom drzave sa tom istom bankom o reprogramiranju duga, posto je Partizan javno dobro koje ne moze da propadne. Uz to, medijski je nanesena ogromna steta banci posto je nacionlana velicina prozvala na nacionalnoj Televiziji. Opasne su te banke po Srbiji, nema sta.

Poslednja izmena:
Možda sam preterao, ali Nemci znaju šta rade. Bolje da duguju sebi koliko mogu nego da budu u dužničkom ropstvu...Takođe, imaju kontrolu nad svojom monetarnom ekonomijom. S druge strane, šta reći o Srbiji a ne zaplakati...
Наравно да не знају као и сви други, уосталом.
Немачка има најгору демографску структуру од све три велике евАрске економије, чак преко 1/4 Шваба старија је од 60 година и тај дуг нема ко да врати.
Додуше ни банака ми није жао.
Њихове су ручице једнако прљаве као и ручице полтичара који су ово замесили.

Back