Jasenovac gori od Aušvica

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

BGHighlander

Veoma poznat
Banovan
Poruka
13.385

RAZGOVOR NEDELJE: JAŠA ALMULI, novinar

Ni Nemačka nije imala Jasenovac
U Aušvicu i drugim nemačkim logorima ubijanje je obavljano na industrijski način, a Jasenovac je bio divljačka suprotnost svemu tome

f2780l.jpg

U memorijalnom području Jasenovac, na mestu bivšeg ustaškog logora smrti, kod spomenika Kameni cvet, 12. maja bila je održana komemoracija u znak sećanja na proboj poslednjih zatvorenika iz logora 22. aprila 1945. godine, i u znak počasti za sve stradale i preživele logoraše.

Tim povodom razgovaramo sa Jašom Almulijem (rođen 1918), novinarom, svojevremeno predsednikom Jevrejske opštine Beograd, autorom tri knjige u kojima je tokom protekle decenije kroz mnoga svedočanstva prikazao tragediju Jevreja u Drugom svetskom ratu. Knjigu „Jevreji i Srbi u Jasenovcu”, izdanje Službenog glasnika iz Beograda, objavio je 2009. godine.

Kako ocenjujete ovogodišnju komemoraciju u Jasenovcu?

Kada me neko pita za Jasenovac, ja mu prvo kažem da je to bio logor ustaške Nezavisne Države Hrvatske koja je bila jedini saveznik i satelit hitlerovske Nemačke koja je svoje Jevreje ubila svojim rukama na sopstvenom tlu.
Ostali su sledili zahteve Nemačke da im izruči svoje Jevreje radi slanja u logore smrti na istoku Evrope. Svi su ranije ili kasnije udovoljavali zahtevima Nemaca sem Bugarske koja im 50.000 Jevreja sa matične teritorije nije prepustila. Dala im je samo 14.000 Jevreja zatečenih na novopripojenim delovima grčke Trakije, Vardarske Makedonije i dela Srbije (Pirot). Tako je to bilo sa Jevrejima NDH koja je vodila i politiku zatiranja Srba u ime stvaranja katoličke Hrvatske samo za Hrvate.
U takvoj jedinstvenoj Hrvatskoj, Jasenovac je takođe bio jedinstven. Takvog logora nije bilo ni u jednoj državi satelitu Nemačke. Njega nije imala ni sama Nemačka. U njoj je bilo groznih logora. Ali u Aušvicu i drugim logorima u kojima je ubijena većina od šest miliona jevrejskih žrtava Nemačke, ubijanje je obavljano na industrijski način. Do poslednjeg trenutka žrtve su držane u neznanju šta će sa njima biti da ne bi bile uznemirene, pružale otpor i remetile industrijski tempo ubijanja. U hali za presvlačenje pred velikom gasnom komorom stajali su varajući natpisi kao „Zapamtite broj gde ste ostavili svoje stvari da bi ih lako našli.”
Jasenovac je bio divljačka suprotnost svemu tome.

Koji su bili načini ubijanja u Jasenovcu? Koji je bio najgori?

Uništavanje ljudi mahom je vršeno ručno, ručnim alatima, noževima, polugama, maljevima, čekićima. Retko se koristio metak koga žrtve nisu bile zaslužile. Petnaest ljudi koji su preživeli Jasenovac jer su iz njega pobegli govorili su mi o onome što su videli pa vi ocenite koje su smrti bile najstrašnije.
Pukovnik Božo Švarc pričao mi je o boravku u logoru Jadovno pod vedrim nebom na planini Velebit odakle su ustaše odvodili Srbe i Jevreje pred ivice planinskih vrtača, udarali ih maljem po glavi i bacali dole. Njega i devet drugih omladinaca njihov školski drug, šef policije u Gospiću, povukao je tamo da metu ulice. On je zatim poslat u Jasenovac odakle je pobegao i pridružio se partizanima.
Pukovnik Zlatko Vajler, takođe vrlo rano uhapšen pričao je o užasnim uslovima u logoru Slano na Pagu gde je nastradala čitava momčad jevrejskog fudbalskog kluba „Makabi” iz Zagreba. I on je prebačen u Jasenovac gde se jedne olujne noći iskrao iz glavne kapije, preplivao Savu i pridružio se partizanima u Bosni.
General Miša Danon mi je rekao da je trenutno osedeo za vreme jednog nastupa pred Ljubom Milošem koji je naredio da se izdvoji svaki dvadeseti. On je bio sedamnaesti. Isti Miloš je na Božić 1941. naredio nastup tokom koga je 20 do 30 zatočenika pred njima zaklano, vadili su im oči, tekla je krv svuda. Sa tim Ljubom Milošem spavao je u istoj sobi Vlatko Maček vođa Hrvatske seljačke stranke konfiniran u Jasenovcu. Dok su se okolo čuli krici mučenih, Miloš se pred spavanje molio Bogu. Maček ga je pitao kako se to slaže, na šta je Miloš rekao: „Ja znam da ću goreti u paklu ali to će biti za Hrvatsku.” Posle oslobođenja prodro je sa jednom grupom u Jugoslaviju, uhvaćen je i osuđen na smrt.
Aron Ado Kabiljo, takođe iz Bosne, bio je zatočen u logoru Stara Gradiška gde su se nalazile i njegova majka, žena i sinčić nedavno rođen. Jednom su mu rekli da su oni prošle noći odvedeni u Ciglanu u Jasenovcu gde su ustaše bacale žrtve u užarene ciglarske peći. Idućeg dana oni su se pojavili u logoru i rekli da nisu bačeni u peći jer nije bilo dovoljno koksa. Majka je sakrila užas pred Adom koji je znao da ih više nikada neće ponovo videti.
Josif Erlih iz malog sela Koška u Sremu rekao mi je da je u Jasenovcu proklinjao majku što ga je rodila.

Da skratimo malo ove priče užasa…

Mara Vejnović Srpkinja unijatske vere, gledala je kako katoličke sestre truju veliki broj dece u posebnoj prostoriji u logoru Stara Gradiška (Jasenovac 5) i kako ih ustaše dave gasom.
Miloš Despot iz jednog sela u Sremu kao krmanoš na deregliji gledao je kako 160 devojaka dolazi pevajući sa rada na jednom ustaškom imanju i ukrcava se. Sačekala ih je na deregliji Treća hercegovačka ustaška satnija u crnim uniformama i sa noževima zadevenim za sare čizama. Hvatali su ih za kose, klali i bacali u Savu. Jedna mlada muslimanka klicajući Komunističkoj partiji bacila se u reku.
Sava Petrović iz Slavonije opisao je strašnu smrt svoga brata od ujaka koji je bio zatvoren u posebnom delu logora u kome su zatvorenici bili potpuno lišeni hrane i vode sve do svoje smrti. Kada je preminuo ostali zatvorenici su ga pojeli.
Šandor Musafija, posle rata major JNA, rekao mi je da je glad snažnija od smrti. Ispričao je kako je jedan ustaša na ivici puta stavio klip kukuruza i čekao da neki zatočenik to uzme mada je bilo zabranjeno. Ubio ga je iz puške. Ponovo je stavio na isto mesto mamac i ubio još jednog. U to se Musafija zaleteo, oteo klip i na molbu jednog oca dao polovinu njegovom bolesnom sinu. Kazao mi je, jedan klip je doneo smrt dvojci i pomogao dvojici.
Arhitekta Braco Danon mi je pre toga kazao da je glad najviše ubijala ljude u Jasenovcu. Ispričao mi je kako su on i otac došli u Jasenovac iz Tuzle i zatekli tamo njegovog strica Gedalju koji je doveden iz Bjeljine. Kada je došlo vreme ručku, sva trojica su sa nekim posudama seli na jednu kladu. Probao je otac tu tekućinu i nije mogao da je jede, probao i Braco, pa im stric reče: ako vi ne možete dajte meni. Sručio je u sebe obe porcije i rekao – ponovo sam gladan. Nadalje mi je Braca pričao da su jednom nešto radili pa seli na neki panj. I jedan prisni prijatelj ujaka sedeo je pored njega. I jednostavno se spustio. Gledam: mrtav. Pao je sa panja iscrpljen glađu. Prema Braci, ustaše su u Jasenovcu najviše ubijale glađu.
Ja ne iznosim ove stvari radi reklamiranja svoje knjige „Jevreji i Srbi u Jasenovcu” već da bi se znalo kakav je pakao postojao u zemlji koja će pristupiti proslavljenoj Evropskoj uniji.

Oglasila se i ove godine Julija Koš…

Gospođa Julija Koš, koja je ranije radila u jevrejskoj zajednici u Zagrebu i otpuštena iz Upravnog saveta muzeja zbog svojih kritika postavke muzeja, ponovo je i ove godine iznela niz izraza nezadovoljstva onim kako muzej odražava stvarnost Jasenovca. Za prvu postavku 2006. koju su kritikovali predstavnici Srba, Jevreja, Roma i antifašista Hrvatske ona je rekla da bi se i ustašama dopala.
Ove godine Košova je ponovo u pismu ambasadorima i diplomatskim predstavnicima u Hrvatskoj poslala pismo puno zamerki, između ostalih i ove: „Ustaški režim nije jasno obeležen kao pravi organizator i izvršilac zločina u Jasenovcu, sistem rasnih zakona koje su ustaše primenile protiv etničkih grupa (Srba, Jevreja i Roma), i masovno etničko čišćenje tih grupa nije predstavljeno; organizatori i izvršioci su tretirani neutralnim stavom, ako ne čak uz odavanje punog poštovanja.”
Košova je u pismu ambasadorima citirala protestno pismo svojevremenog predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandra Nećaka i zatim dr Ognjena Krausa predsednika jevrejskih opština u Hrvatskoj iz 2007. godine. U stvari dobijam utisak da problem sa muzejom neće biti rešen dok na najvišem izvršnom položaju bude Nataša Jovičić. Ranije je odbijala velike promene navodeći da su protiv toga autori izložbe. Sada prihvata jevrejske kritike iz Zagreba da stalna izložba ima vapijuće praznine u informaciji. Ali predlaže da osoblje muzeja te praznine usmeno dopunjava publici, što Košova smatra neprihvatljivim. Ako praznine popunimo u postavci znamo da je nešto učinjeno, a ne znamo šta će ko reći i dopuniti usmeno. Verujem da bi se uklanjanjem Jovičićeve utro put rešenjima.

Šta kažete o međunarodnom odjeku ovogodišnjih komemoracija u Jasenovcu?

Ona je vidna. Mene posebno raduje zastupljenost američkih Jevreja čiji lideri zbog potčinjenosti politici svojih vlada, često nisu imali pravilna viđenja događaja u Jugoslaviji devedesetih godina. Sada je na komemoraciji u Jasenovcu bio Majkl Berenbaum, profesor na jevrejskim studijama Američkog jevrejskog univerziteta u Los Anđelesu. Što je najvažnije on je bio kod nas kao predstavnik konferencije predsednika najvećih američkih jevrejskih zajednica. Rekao bih da je to najviše zajedničko telo Jevreja Amerike. Profesor Berenbaum je iz Jasenovca poneo jasno saznanje da to „mesto ubijanja Jevreja, Srba i Roma nisu stvorili Nemci već jedan od ovdašnjih naroda” što u meni budi nadu da će njegova konferencija predsednika ubuduće bolje znati ko je u Drugom svetskom ratu bio pored Jevreja žrtva. On je u izjavi za agenciju Srna rekao: „Odlazak u Jasenovac predstavlja snažno i dirljivo iskustvo, a videti ga uživo izaziva poniznost.”

Poslednja izmena od moderatora:
Сви су до сада ЗАТРПАВАЛИ ЈАСЕНОВАЦ КАО ДА НЕ ПОСТОЈИ - почев од комуниста па преко "демократа" ... и сада како је сачињен овај текст испашће ДА СУ И У ЈАСЕНОВЦУ ПРЕ СВЕГА СТРАДАЛИ ЈЕВРЕЈИ ---- А ШТО ЈЕ ВИШЕСТРУКО ВИШЕ СРБА ПОБИЈЕНО------ КО НАС *ЕБЕ......:sad2: живот једног СРбина далеко је јефтинији и од псећег......:rtfm:

A, KAKO SE ZOVE OVO:

Ne gleda mi se sad to, jer to ne mijenja činjenicu koju sam maloprije iznio. Počinjenje zločina zbog drugog zločina isto je zločin, ma kako to nastojali opravdati.

- - - - - - - - - -

Ма збиља? Ја и милиони других не мислимо тако.

Zato takvi koji misle poput tebe robijaju preko 1000 godina u Haagu, a za te ubijene nije bilo krivo 3,5 milijuna Hrvata. A da ti uopće misliš i znaš mislit, ne bi pisala to što pišeš.

Zločini hrvata nad Srbima su svakako najgori i najbrutalniji zločini na svetu i nemaju pandana u svetu. A da cela stvar bude gora, cela Srbija je cmizdrila zobog Bambija, ili zbog Olivera Tvista, al niko suzu nije pustio 60 godina nad hiljadama zaklane srpske dece. To što je tako bilo zbog uticaja komunista, to Srbe ne opravdava.

Poslednja izmena:
Nisi ti sva svoja. Žalosno. :roll: Tobože se gnušaš masovnih zločina, a sutra bi rado to isto sama napravila. Ti si zbilja teži slučaj idiotkinje. Nemam što više s tobom raspravljati. Selim te na ignore listu, čudakinjo. :bye:

A k<ko bi ti nazvao ubijanje dece od strane hrvatskih sveštenika ili masovna trovanja male dece od strane hrvatskih časnih sestara. U ostalom, kako ti ovo nazivaš???

Po hrvatima u jasenovcu je stradalo oko 20 000 srba :lol:

Hrvati su čak i donekle u pravu.

Srbi stalno pričaju 600-700 000 jasenovačkih žrtava, što zaista nije tačno.
Postojali su mnogi drugi logori, gubilišta i jame a većina Srba nije stigla ni do Jasenovca ni bilo kog drugog logora već su ubijani u svojim kućama i poljima. Jasenovac je samo simbol a ispravno bilo reći "žrtve NDH".

Kad se o Hrvatima radi, ne treba ti kristalna kugla. Taj narod zaista nije zdrav "u glavu" i to bukvalno.

Menjaće se načini ispoljavanja ali i dalje će mrzeti Srbe pa i slovo S ( osim ako se ne radi o pločicama SS jedinica ).

Мржња према Србима је нешто што одржава Хрвате, патолошка мрзилачка нација.

Сви су до сада ЗАТРПАВАЛИ ЈАСЕНОВАЦ КАО ДА НЕ ПОСТОЈИ - почев од комуниста па преко "демократа" ... и сада како је сачињен овај текст испашће ДА СУ И У ЈАСЕНОВЦУ ПРЕ СВЕГА СТРАДАЛИ ЈЕВРЕЈИ ---- А ШТО ЈЕ ВИШЕСТРУКО ВИШЕ СРБА ПОБИЈЕНО------ КО НАС *ЕБЕ......:sad2: живот једног СРбина далеко је јефтинији и од псећег......:rtfm:

Фалсификовање историје. Главне жртвеу јасеновцу су били пре свега Срби и српска деца.

- - - - - - - - - -

. . .

Poslednja izmena od moderatora:
Испадоше Срби цемент за разноразне католике који се Хрватима зову.

Čudna je to pojava, kad bolje pogledaš.
Ako pitaš Hrvate, NDH je bila odgovor na "težak život Hrvata u Kraljevini Yu" ali ne kažu zašto se jedini u AU monarhiji nikada nisu bunili protiv Beča iako su živeli mnogo gore od Slovaka, Čeha i Mađara koji su dizali ustanke.

Kažu još "Hrvatska je u WW2 bila antifašistička a ustaše samo neki izuzeci" ali ne objašnjavaju kako to da je u NDH poginulo na stotine hiljada civila a nemačkih vojnika manje nego na letovanju u Španiji?
Šta je onda radila ta "većinska, antifašistička Hrvatska" osim što je brala ruže za doček Nemaca 1941?

Vole i da kažu "Hrvatska je zlom uzvraćala na zlo koje je doživljavala od Srba". Ne kažu koliko je to Hrvata ubijeno u Kraljevini Jugoslaviji pa da u NDH bude ubijeno 600-700 000 ljudi?

Koje zločine je nad Hrvatima u praistoriji počinla Srbija pa da u Prvom ratu Hrvati sprovedu masakr nad Srbima u Pomoravlju i Mačvi? To je i zarobljeni austrougarski maršal Makenzen priznao na suđenju ( zločinci su bili Hrvati , ne austrijski vojnici).

Među najpotresnija italijanska dokumenta o hrvatskom genocidu nad Srbima spada pismo generala Aleksandra Luzana Musoliniju. Evo tog pisma:

"Duče! Moja bezgranična odanost prema Vama mi, nadam se, daje za pravo da, u nečemu, odstupim od strogog vojničkog protokola. Zato i žurim da Vam opišem jedan dogadjaj kojemu sam, unazad tri sedmice, lično prisustvovao.

Obilazeći sreska mesta Stolac, Čapljinu i Ljubinje (izmedju 60 i 130 km severno od Dubrovnika) – saznam od naših obaveštajnih oficira da su Pavelićeve ustaše, prethodnog dana, počinile neki zločin u jednom selu (Prebilovci), i da će, kada se to pročuje, okolni Srbi ponovo da se uznemire.

Nedostaju mi reči da opišem ono što sam tamo zatekao. U velikoj školskoj učionici, zatekao sam zaklanu učiteljicu i 120 njenih učenika! Nijedno dete nije bilo starije od 12 godina! Zločin je neumesna i nevina reč – to je prevazilazilo svako ludilo! Mnogima su odsekli glave i poredjali ih po djačkim klupama. Iz rasporenih utroba ustaše su izvukle creva i, kao novogodišnje vrpce, rastegli ih ispod plafona i ekserima ukucali u zidove! Roj muva i nesnošljiv smrad nisu dozvoljavali da se tu duže zadržimo. Primetio sam načeti džak soli u ćošku i zgranuto ustanovio da su ih klali polako, soleći im vratove! I taman kad smo odlazili, u zadnjoj klupi se začulo dečje krkljanje. Pošaljem dvojicu vojnika da vide šta je. Izneli su jednog djaka, još je bio u životu, disao je sa napola presečenim grkljanom! Svojim kolima odvezem to jadno dete u našu vojnu bolnicu, povratimo ga svesti i od njega saznamo punu istinu o tragediji.
Zločinci su najpre, na smenu, silovali učiteljicu Srpkinju (ime joj je Stana Arnautović) i onda je, pred decom ubili. Silovali su i devojčice od osam godina. Za sve to vreme, pevao je silom dovedeni orkestar cigana i udarao u tambure!

Na večnu sramotu naše, rimske crkve – i jedan božji čovek, jedan župnik, u svemu tome je učestvovao! Dečak koga smo spasili, brzo se oporavio. I čim je rana zarasla, našom nepažnjom pobegao je iz bolnice i otišao u svoje selo, da traži rodbinu. Poslali smo patrolu za njim, ali uzalud; našli su ga na pragu kuće zaklanog! Od hiljadu i nešto duša, u selu više nema nikoga! Istoga dana (to smo otkrili kasnije) kad je izvršen zločin u školi, ustaše su pohvatale još 700 stanovnika sela Prebilovci i sve ih bacili u jamu ili na životinjski način na putu do jame pobili. Spasilo se samo oko 300 muškaraca: jedino je njima uspelo da probiju ustaški obruč oko sela i da pobegnu u planinu! Tih 300 preživelih jače je od najelitnije Pavelićeve divizije. Sve što su imali da izgube, oni su izgubili! Decu, žene, majke, sestre, kuće, imovinu. Čak su i straha od smrti oslobodjeni. Smisao njihovog života je jedino u osveti, u strašnoj osveti njih je, u neku ruku i stid što su preživeli! A takvih sela, kao što su Prebilovci, puna je Hercegovina, Bosna, Lika, Dalmacija.

Pokolji Srba su dostigli takve razmere da su, u tim krajevima, zagadjeni i mnogi vodeni izvori. Iz jednog vrela u Popovom Polju, nedaleko od jame u koju je bačeno 4.000 Srba, izbijala je crvenkasta voda, lično sam se u to uverio! Na savest Italije i naše kulture pašće neizbrisiva mrlja, ako se, dok je vreme, ne distanciramo od ustaša i ne sprečimo da se nama pripiše da podržavamo bezumlje!"

Sam Musolini govorio je o apsurdnoj nameri hrvatske vlade da uništi srpsku manjinu, kao i o tome da je reč o narodu (Srbima) koji vekovima živi na ovim prostorima.

Никад се не зна шта носи будућност. Али ја искрено не би волела да смо МИ ти који би вршили злочине над Хрватима. Један форумаш, не знам који, је рекао, да не мрзи Хрвате али да их сутра нестане милион не би се потресао, није баш дословно али у том смислу, е тако и ја размишљам.

Svaka ti čast!
Po mogućnosti odgoji svoju djecu na isti način.
Uči ih odmalena da su Hrvati niža bića, to je najbolji način da od vlastite djece napraviš kretene kojima ćeš se ponositi.

Svaka ti čast!
Po mogućnosti odgoji svoju djecu na isti način.
Uči ih odmalena da su Hrvati niža bića, to je najbolji način da od vlastite djece napraviš kretene kojima ćeš se ponositi.

Zasto bi to radila? Nisu ni mene moji odgajali ni da vas volim ni da vas mrzim, nego sam ja sama razvila misljenje na osnovu nekih cinjenica, a da se ne lazemo, vi za nas mislite da smo niza bica ne mi za vas.

Čudna je to pojava, kad bolje pogledaš.
Ako pitaš Hrvate, NDH je bila odgovor na "težak život Hrvata u Kraljevini Yu" ali ne kažu zašto se jedini u AU monarhiji nikada nisu bunili protiv Beča iako su živeli mnogo gore od Slovaka, Čeha i Mađara koji su dizali ustanke.

Kažu još "Hrvatska je u WW2 bila antifašistička a ustaše samo neki izuzeci" ali ne objašnjavaju kako to da je u NDH poginulo na stotine hiljada civila a nemačkih vojnika manje nego na letovanju u Španiji?
Šta je onda radila ta "većinska, antifašistička Hrvatska" osim što je brala ruže za doček Nemaca 1941?

Vole i da kažu "Hrvatska je zlom uzvraćala na zlo koje je doživljavala od Srba". Ne kažu koliko je to Hrvata ubijeno u Kraljevini Jugoslaviji pa da u NDH bude ubijeno 600-700 000 ljudi?

Koje zločine je nad Hrvatima u praistoriji počinla Srbija pa da u Prvom ratu Hrvati sprovedu masakr nad Srbima u Pomoravlju i Mačvi? To je i zarobljeni austrougarski maršal Makenzen priznao na suđenju ( zločinci su bili Hrvati , ne austrijski vojnici).

Хрватске звери нису имале ни један једини разлог за злочине који су починили.

Твртко Јаковина, њихов историчар, у емисији "Недељом у два" лепо рече да је Југославија била оптимална опција за Хрвате, такорећи безбедни инкубатор за ницање овог данашњег зла које се хрватском државом зове.

Zasto bi to radila? Nisu ni mene moji odgajali ni da vas volim ni da vas mrzim, nego sam ja sama razvila misljenje na osnovu nekih cinjenica, a da se ne lazemo, vi za nas mislite da smo niza bica ne mi za vas.

Tko to mi? Zašto mi se obraćaš u množini? :dontunderstand:

Ja ne mislim da su Srbi niža bića, niti tako planiram odgajati svoje potomke, za razliku od tebe koja misliš da su Hrvati niža bića.

Capisci
?

Ustaše su činili strašne zločine nad Srbima, Romima, Židovima i ostalima.

Za razliku od nekih novokomponovanih, to nisu zločini nego pravi genocidi.

Pravo je čudo da dans postoje Srbi, a vidim ih i na ovom forumu, koji imaju ustaška razmišljanja, ustaške ideje i ustaški svjetonazor.

Šta bi nam predložio, kao dobronamjerni susjed ?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back