Sa Ibanez gitarama iz 80-tih i delimicno 70-tih sam veoma upoznat. Kada bih mogao, voleo bih da imam neki Ibanez Artist iz 80-tih. Nisam nikada svirao ni jedan ali bih uzeo bez i da probam. Ibanezi iz tog vremena su mnogo lepe i kvalitetne gitare. Edwards i Greco nisam nikada video. Probao sam par Tokai, Burny i samo jedan Fernandes. Svi oni su najbolje gitare imali tokom 80-tih. Fernandes-a nema, mislim novih, ali Burny Les Paul ima, i to novih. Mada mislim da nisu vise Made in Japan, vec Koreja ili Tajvan. Te is 80-tih su bile najbolje i najkvalitetnije. Izmedju ostalog lakirani finis bio isti kao i kod Gibson Les Paul. Cena tim iz 80`tih je danas priblizno ista kao i novim Burny, tu negde oko 1.000CAD i ima ih, nisu retke. Cudno da si ovo postavio jer vec neko vreme planiram da kupim Burny Les Paul. Ima ih u "honey" i "lemon" burst, kao i "goldtop", cak i sa P90, ali zelim specificno RLG 55JP "Trans Blackburst".
Ne znam da li je Burny bolji i kvalitetniji od Tokai, ne bih rekao, ali vise mi se svideo. RLG su u osnovi Les Paul Standard, mada im vrat nije kompletno identican kao kod Gibson LP 50`s. Dosta su laksi od Gibsona. Naravno, ni te iz 80`tih nisu u klasi Gibson gitara. Detalji u kvalitetu su vidljivi i nije potrebno da se udubis u zagledanje da bi video. Ali opet, kada pogledas ko je sve svirao Fernandez gitare, pogotovu iz tog vremena kada ih je Gibson tuzio, od Fripa pa do Pejdza, tesko je zamisliti da su bile mnogo losije od GIbsona ako su ih oni svirali. Naravno, Fripov Fernandes je modifikovan i specijalno izradjen za njega sa susteiner, midi , i ko zna sta jos, ali opet. U sustini, kod nekih Fernandeza, sustein je bio standardni deo. Na kraju, bilo koje japanske gitare iz 80-tih i ranije, ne bih ignorisao.
Na slici dole Burny JP.......... Sad ocekujem da napises IMAM.
Pogledajte prilog 1688540