Manga Hilux
Stara legenda
- Poruka
- 84.400
Japanac uzgojio detelinu sa 63 lista!
Zanimljivosti dana
Jedan Japanac uspeo je da obori Ginisov i svetski rekord jer je uzgojio detelinu od 63 lista.! Prema sujeveru, detelina sa 5 lista ili više donosi sreću nalazniku nego detelina sa 4 lista. …
Po ovoj logici, rekordna detelina sa 63 lista koju je uzgajao Jošiharu Vatanabe čini ga najsrećnijim čovekom na svetu.! 45-godišnni Jošiharu unakrsno oprašuje detelinu (Trifolium repens L.) u svojoj bašti kod kuće u Nasušiobari u Japanu od 2012. godine.
Za Ginisovu knjigu on je izjavio: “Pošto se broj listova povećavao iz godine u godinu, od tada težim tituli Ginisove knjige rekorda.
Prethodni rekord za najviše listova na detelini postavio je 2009. drugi Japanac, Šigeo Obara iz Hanamaki Sitija, koji je uzgajio detelinu od 56 listova.
Yohshiharu ima nekoliko malih zasada deteline razasutih po svojoj bašti. Opisujući kako je počeo da ih razvija: “Detelina je uobičajena biljka koja se nalazi svuda, pa kad god sam video detelinu sa četiri, pet ili sedam listova u blizini polja ili parkova, poneo sam je kući.
“Kao biljka je prilično jaka i ne morate ništa da uradite sa njom, pa sam ih jednostavno ostavio, a onda su samo napredovale.
Nakon što je posle nekoliko godina u svojoj bašti pronašao detelinu od 20 listova, pala mu je na pamet mogućnost da postigne svetski rekord.
“Morao sam da utrostručim broj listova da bih pokušao da ga pobedim“, priseća se Jošiharu.”Nije izgledalo tako lako, ali listovi su rasli u brojevima; Mislio sam da bih na kraju mogao da ga oborim rekord”
Odatle, osim što je pustio deteline da prirodno oprašuju na otvorenom, on je ručno oprašio one sa najviše listova. Do 2020. uspeo je da uzgoji jedan sa 49 listova, a 2021. bio je izuzetno blizu da izjednači svetski rekord sa detelinom od 55 listova.
https://zanimljivostidana.com/zanimljivosti/naucnici-u-laboratoriji-stvorili-zombi-celije.html

Međutim, stvari kasnije nisu išle po planu, jer Jošiharu kaže da “nije mogao dalje da povećava broj listova“.
“Ponekad broj listova može da se smanji, ili ponekad završite sa normalnom detelinom sa tri lista .Znamo da je genetika uključena u veći broj listova, ali ne znamo tačno kako to funkcioniše.” objasnio je on.
Jošiharu je procenio da njegova sada rekordna detelina ima 56 listova kada ju je prvi put primetio, pa je bio prijatno iznenađen kada je video da prelazi 60 listova odnosno tačno 63 lista deteline kada ih je prebrojao piše sajt Ginisove knjige rekorda.
Yoshiharu kaže da je jako srećan što je konačno zaradio ovaj svetski rekord.
I na kraju dodaje: “Ljudi kažu da vam detelina sa četiri lista donosi sreću, pa bi bilo sjajno kada bi ova detelina sa 63 lista donela iznenađenje i zadovoljstvo ljudima.”
Izvor: Zanimljivostidana.com