Japan pred bankrotom: Preti li nova svetska ekonomska kriza?

KianyRiws

Ističe se
Poruka
2.747
Treća najrazvijenija svetska ekonomija doživela je kolaps. Razorni zemljotres oduzeo je Japanu i poslednju nadu da će se izvući iz krize. Recesija više ne može da se spreči, a sada državi preti i bankrot. Da li će doći do nove svetske ekonomske krize?„Ovo je najteži udarac koji je Japan mogao da doživi, a on stiže u najgorem mogućem trenutku”, kaže ugledni američki ekonomista Nurijel Rubini. Još u poslednjem kvartalu prošle godine moglo se naslutiti da će Japan zahvatiti recesija.

Već sada su dugovi zemlje dvostruko veći od godišnjeg ekonomskog učinka.

Deficit iznosi oko 7,7 odsto, dok se u Evropskoj uniji nalazi na nivou od tri odsto. Koecu Aizava, profesor ekonomije na univerzitetu Saitama, očekuje da će za obnovu zemlje nakon zemljotresa i cunamija biti potrebno više desetine milijardi evra, što će Japan odvesti u još veću zaduženost. Da bi sprečila bankrot države, japanska Centralna banka je upumpala ne tržište 157 milijardi evra, kako bi privreda mogla i dalje da funkcioniše......http://www.pregled.com/info_pregled...rotom: Preti li nova svetska ekonomska kriza?

Japan je zasicena ekonomija. Oni su svoj zenit doziveli krajem 80-ih od tada su silne pare upumpali u privredu a vec 20-ak godina stagniraju.
Doduse to je jako stedljiva zemlja, imaju ogromnu privatnu stednju, pa bi na konto toga mogli da isplivaju iz blata.
Kao sto si i sam rekao,imaju ogromnu privatnu stednju i imaju znaci sredstva za ponovna ulaganja.Ovo podrhtavanje tla,te razaranje koje je doneo potres i cunami,izazvace potrebu ljudi za obnovom,kako privrednom tako i na licnom nivou.Obnavljace se poruseno,od kuca do fabrika.Ekonomija ne moze i nece nikada stati.Moze da menja svoj obim i oblik,zahvaljujuci okolnostima u koje je ljudi postave,ali dok je ljudi-ona nece stati i nestati.Za vreme najvecih ljudskih sukoba,bolesti i nesreca,ona je postojala.Ne bas u svom najraskosnijem i najexluzivnijem obliku...ali je postojala.Znaci,dok je ljudi-biti ce i nje.

jel bi neko ko se razume mogao da razloži uticaje koji će nastati kao posledica krize u Japanu
kojim putevima će to uticati
na koji način
:rumenko:
Sada su razrusene mnoge hale u kojima se vodila proizvodnja firmi koja su svoju robu izvozila napolje iz Japana.Takodjer,u japanskoj ekonomiji,kako na berzi (koja je takodjer dozivela potres)sudelovale su i mnoge druge firme iz drugih delova sveta.Proizvodila se i prodavala neka roba.Neke su firme sada dovedene u situaciju da cak i da mogu da proizvedu neku robu,ne mogu da je transportuju dalje od mesta same proizvodnje.Sto se tice nase ekonomije,ona je tu totalno beznacajan japanski partner.Necemo dobiti pomoc po koju je Tadic isao,bez obzira ko sta ovde govorio i predvidjao.Cak i da nam, ponude,velika bi sramota bila da to danas i uzmemo.Zabelezen je pad vrenosti akcija na tokijskoj berzi,sto se i moglo za ocekivati,a to je jedna od najjacih svetskih berzi.Posto je sve postalo ulanceno,veliki ce osetiti vise, a manji kao mi,mnogo manje.

Treća najrazvijenija svetska ekonomija doživela je kolaps. Razorni zemljotres oduzeo je Japanu i poslednju nadu da će se izvući iz krize. Recesija više ne može da se spreči, a sada državi preti i bankrot. Da li će doći do nove svetske ekonomske krize?„Ovo je najteži udarac koji je Japan mogao da doživi, a on stiže u najgorem mogućem trenutku”, kaže ugledni američki ekonomista Nurijel Rubini. Još u poslednjem kvartalu prošle godine moglo se naslutiti da će Japan zahvatiti recesija.

Deficit iznosi oko 7,7 odsto, dok se u Evropskoj uniji nalazi na nivou od tri odsto. Koecu Aizava, profesor ekonomije na univerzitetu Saitama, očekuje da će za obnovu zemlje nakon zemljotresa i cunamija biti potrebno više desetine milijardi evra, što će Japan odvesti u još veću zaduženost. Da bi sprečila bankrot države, japanska Centralna banka je upumpala ne tržište 157 milijardi evra, kako bi privreda mogla i dalje da funkcioniše......http://www.pregled.com/info_pregled...rotom: Preti li nova svetska ekonomska kriza?
Sad će neki japanski Tihomir da odvali da je krivac za kolaps industrije sam japanski car... I premijer i ministri... :lol:

Биће економске кризе, али ће бити ја мислим не приметна
Ja ipak mislim da ce biti itekako primetna mozda i katastrofalna .Situacij u Japanu se ne smiruje,zemljotresi i dalje tresu ,elektrana ne radi ogrmoni troskovi relokacije naselja ..Osigurani jesu ali ce se kriza preneti preko osiguravajucih organizacija na svet. isto kao i "seka" cak su nam govorili da smo u prednosti i da nam to daje sansu a u stvarnosti nikad gore nije bilo u zadnjih 10 god.

Čast je Japancu važnija od života ( ILI MALO O NJIHOVOM VELICANSTVENOM DUHU )!!!
U teškim okolnostima, prvi put suočeni sa restrikcijama i nestašicama, Japanci su pokazali disciplinu građenu u milenijumskoj tradiciji ostrva za koja daju živoZemljotres, cunami, vulkan, eksplozija, radijacija, slika iz „zemlje izlazećeg sunca“ koja preti da preraste u kataklizmični mrak poput biblijskog smaka sveta.„Za zemljotres samo saznali kada je Japanka koja je bila sam nama pozvala koleginicu koja je urlala u slušalicu govoreći da se desio strašan zemljotres u Tokiju. U tom gradu zemljotres je svakodnevna pojava, pa kada se neko tako uzbudi znači da se dogodilo nešto strašno, ali ga mi na 300 km od Tokija uopšte nismo osetili. Naredna dva dana proveli smo u tom regionu gde se život odvijao potpuno normalno. Zanimljivo je da ljudi čak nisu bili zalepljeni za televizore, nije sve stalo zbog toga što je severni deo zemlje bio prilično srušen i doživeo tragediju. Meni je bilo malo čudno kako Japanci prate šta se događa. Sve vreme je na TV-u program o tome, ali život nije stao kao što bi bilo kod nas i ljudima to nije bila glavna tema o kojoj su non-stop pričali“, objašnjava Stanojević mentalitet ovog vrednog naroda.
NJIHANJE OBLAKODERA BEZ RUŠENJA
„Neverovatno je koliko su Japanci bili spremni za zemljotres. Ogromni soliteri su se njihali po nekoliko metara, ali nisu srušeni i vrlo je malo stakala razbijeno. Bio sam kod koleginice u kući koja je izgledala kao da ju je neko okrenuo naopačke i vratio nazad“, objašnjava Stanojević.http://www.akter.co.rs/drutvo/3495-ast-je-japancu-vanija-od-ivota.html

moze da se desi da japanska ekonomija kolabira na kratko, ali samo zbog gluposti vlasti.
prvo, japanska ekonomija ima odlicne fundamente, proizvodnju i stednju, a drugo, japan drzi 900 milijardi americkog duga. i umesto da prodaju americke menice i tu svoju stednju koja je rezultat teskog rada usmere u obnovu zemlje, oni stampaju i zaduzuju se od samih sebe obezvredjujuci svoju valutu (inflacija je taksa na stanovnistvo).

a yebiga, koliko je nezavisnih zemalja ostalo na ovoj planeti?
japan definitivno nije nezavisna zemlja, njen posao je da radi, izvozi i kupuje americki dug.

@znojavi
Nadji nekog Japanca,pa ga pitaj sta misli o Americi i o americkoj upletenosti u zivot Japana...imaces sta da cujes.

ma jasno mi je sta cu da cujem, znam sta cu da cujem i od srba i nemaca recimo, al vlasti su vlasti. privid demokratije itd. niti je japan niti srbija nezavisna drzava.
jer da japan jeste nezavisna drzva on bi prodao americke obveznice i iz te stednje finansirao obnovu zemlje, stednja valjda zato sluzi.
ali ne mogu, ne da vasington pa eto krecu da stampaju i devalviraju svoju valutu.
pa valjda znas u kom svetu zivis yebiga

ma jasno mi je sta cu da cujem, znam sta cu da cujem i od srba i nemaca recimo, al vlasti su vlasti. privid demokratije itd. niti je japan niti srbija nezavisna drzava.
jer da japan jeste nezavisna drzva on bi prodao americke obveznice i iz te stednje finansirao obnovu zemlje, stednja valjda zato sluzi.
ali ne mogu, ne da vasington pa eto krecu da stampaju i devalviraju svoju valutu.
pa valjda znas u kom svetu zivis yebiga
Otici ce Ameri kad-tad,pitanje je samo vremena.Svega je bilo na ovom svetu,padali su i mocniji i pametniji od njih.Inace,ne mogu da prodaju obveznice kad je to stampan papir bez vrednosti.Ko ce to da im konvertuje?Imaju oni u svojim bankama dovoljno stednje da se podignu ponovo.Imaju i znanje i iskustvo,velike su patriote i imaju veoma jako razvijen osecaj za odgovornost.Sve imaju sto mi npr.nemamo niti cemo uskoro imati.

Back