Jahve i Hrist

gost 349237

Iskusan
Poruka
6.633
Ja znam da se starozavetna imena Gospoda mogu izreći i sa Jahve i sa Jehova i na još načina.Međutim zapanjujuće veliki broj ljudi, uključujući i mene radije koristi ime Jahve, jer je ime Jehova mnogim ljudima, upućenim ili laicima postalo vrlo odbojno zbog delovanja verske organizacije Jehovinih svedoka.Rezultat je zaista loš.Ljudi počinju da osećaju odbojnost prema Gospodnjem imenu.

Ime Jehova sam prvi put cuo gledajuci ovaj film:

http://www.imdb.com/title/tt0097576/

Za Jehovine svedoke sam cuo nekoliko godina kasnije.

Film je odličan, gotovo na nivou prvog dela.Dvojka je najgora.

Gospodnje ime i u starozavetnom dobu a i danas je nešto toliko sveto, da se ne sme koristiti ni u običnim razgovorima, a kamoli ga uzeti za ime svoje verske organizacije.Jevrejski narod ne koristi božije ime nikad u svakodnevnom životu.Isključivo u verskim ceremonijama i molitvama.

- - - - - - - - - -

Koje veze ima naslov sa temom?

Razmisli Cvrle, razmisli....

- - - - - - - - - -

Napisao sam u drugom postu, uzmeš ime nekog boga kao brend.Zaštitnu marku itd.

Poenta teme je zapravo da i religiozni ljudi počinju osećati odbojnost prema nečemu što je njima sveto, zbog možda, ali samo možda navalentnog delovanja neke organizacije.
Možda grešim, ko će znati.

Film je odličan, gotovo na nivou prvog dela.Dvojka je najgora.

Gospodnje ime i u starozavetnom dobu a i danas je nešto toliko sveto, da se ne sme koristiti ni u običnim razgovorima, a kamoli ga uzeti za ime svoje verske organizacije.Jevrejski narod ne koristi božije ime nikad u svakodnevnom životu.Isključivo u verskim ceremonijama i molitvama.

Tesna trka izmedju parnih delova koji je gori.
Ali nisu filmovi tema vec nesto drugo.

Mislim da je bolje pitanje zasto ostali hriscani ne koriste to ime prilikom sluzbe?
Nije provokacija vec mi nije jasno.

Tesna trka izmedju parnih delova koji je gori.
Ali nisu filmovi tema vec nesto drugo.

Mislim da je bolje pitanje zasto ostali hriscani ne koriste to ime prilikom sluzbe?
Nije provokacija vec mi nije jasno.

Zato što je Gospod od večnosti postao Bogočovek Isus Hrist, a njegovo prvo ime Jahve simbol za njegovu Božansku prirodu iz koje se iznedrila i njegova Božanska ljudska priroda.

Hvala na pitanju, zaista zašto mi Hrišćani Boga nazivamo Hristom, a ne Jahveom?

Ja koliko shvatih iz jevandjelja Hrist je Boziji sin a ne Bog.

Zato što je Gospod od večnosti postao Bogočovek Isus Hrist, a njegovo prvo ime Jahve simbol za njegovu Božansku prirodu iz koje se iznedrila i njegova Božanska ljudska priroda.

Ovo mi nije nista pojasnilo vec me je zbunilo.

Interesuje me i vidjenje ostalih hriscanskih vernika na ovu problematiku.

Ja znam da se starozavetna imena Gospoda mogu izreći i sa Jahve i sa Jehova i na još načina.Međutim zapanjujuće veliki broj ljudi, uključujući i mene radije koristi ime Jahve, jer je ime Jehova mnogim ljudima, upućenim ili laicima postalo vrlo odbojno zbog delovanja verske organizacije Jehovinih svedoka.Rezultat je zaista loš.Ljudi počinju da osećaju odbojnost prema Gospodnjem imenu.

Na ovako ''naivan'' nacin oces da nam poturis da se Bog zove Jehova...Dekriptovao sam te...

Poslednja izmena od moderatora:
Pa Isus Hrist znači Spasitelj Kralj, tako da možda On zaista jeste Onaj koji jeste.

Isus je i govorio za sebe da je Onaj koji jeste (to sto neki ignorisu te stihove, to je njihov problem)... u Novom Zvaetu vidimo da su se neznabosci klanjali samim apostolima, dok su im apostoli govorili da samo Bogu treba da se klanjaju

takodje u Novom Zavetu citamo da su se sami apostoli klanjali Isusu, pa je prost zakljucak da je 1+1=2, odnosno da Isus jesti zivi Bog

Ljudi osecaju odbojnost prema Bozjem imenu jer su se odaljili od Boga

i jer ga ne zele

Jer zive suprotno Bozjim nacelima

pa ih Bozjeime suocava sa tom istinom i zato beze od Boga tj njegovog Imena

Koga zanima istina i Bog on ce morati prihvatiti Bozje ime JHVH Jehova.

Ne morati zelece da ga prihvati...

jer je to put do njega

- - - - - - - - - -

a ljudi koji odbacuju Boga odbacuju njegovo ime.

a verska organizacija Jehovinih svedoka je Bozja organizacija.

Pa Jehovini svedoci obozavaju Boga Jehovu i oni su njegovi vernici :) Sta je tu cudno i odbojno ?

Nece valjda budisti da slave Jehovu ? :lol:

Djelo,Bozije ime je jedno, kao sto je i on Jedan: Jod-He-Vav-He.

И то је сад најбитније:roll:
Иначе је однос ове двојице, Оца и Сина, сасвим јасан, син Јахвеа је рекли бисмо ивер који није пао далеко од кладе, ничег ту нема контрадикторног :lol:
Кад смо код брендинга и рибрендинга, и језуити су ти нечији име претворили у бренд, само што се на српском то баш не осећа... Но, ако бисмо их звали како их зову бивша браћа, на рвацком... ;)

Back