Jadni ljudi

zaobiđem
jer im ne verujem
na žalost,prosjačenje je danas postalo biznis
i ja naprosto ne verujem da oni zaista nemaju i da im je to jedini način da zarade novac
možda i grešim, ali jednosatvno nemam ni ja, i ja svaki, ali svaki dinar pazim na šta ću da potrošim, tako da žao mi je...nemam

Nekad dam, nekad ne.

Malim cigancicima je bolje kupiti nesto za pojesti, pre nego sto te pare zavrse u rukama kriminalaca.

Apsolutno! Ranije, dok sam studirala, pa kroz prolaz na Z. Vencu išla svaki dan, i preko Knez-MIhajlove, umela sam, pogotovo kada je hladno i kiša i tako neko loše vreme, da izvadim sendvič koji sam ponela sebi za užinu, voćku, šta imam u rancu, i da dam detetu. Ciganče ili ne, meni je žao deteta, ne radi ono to što hoće, nego što mora. A kada vidim malecko, onako pokislo i promrzlo, a okice tamne, krupne, pa me gleda kao mali andjeo.... dodje mi da vrištim, do Boga da se čuje. Pa to je samo malo dete, mater vam vašu neosetljivu... uuuuh, eto, hvata me bes i tuga...
Inače, jednom sam, takodje u podzemnom prolazu na Zelenom Vencu, videla jednog deku, starog deku, sa štapom... sav se tresao, valjda od starosti, bolesti... i nekako mi se nije tu uklapao, ma zaklela bih se da nije deo te prosjačke mafije. Ko zna kakva je tuga i nemaština naterala starog čoveka da izadje i prosi. I njemu sam dala sendvič, sećam se baš, odfikarila sam krajku hleba, pa presekla, namazala margarin, stavila neku šunku, šta znam šta, pa paradajz, pa krastavac i pokrila drugom polovinom krajke koju sam namazala majonezom. A krajka - pola hleba. I jabuku sam imala tad. I dam mu, a on... oči mu zasijale, pa vidim kao da će da zaplače... gurnem ruku u džep, bilo tipa 100-nak današnjih dinara... i nije mi teško palo što sam bila gladna od 8 do 7 uveče... ma nisam glad ni osetila... A i sad se sećam tog deke, iako sam ga samo tada videla i nikada više, valjda su ga oterali oni drugi, oni profi-prosjaci. E, a tim profi-prosjacima, inače, ne dajem. Eto, ne dajem ni dinar, jer to nisu gladni ljudi, nego mafija.

po čemu ih razlikuješ?
profi-mafiju od pravih prosjaka, onih koji nemaju drugi izbor?

Vidi se, Ved, jednostavno se vidi. Kada prolaziš istim putem svakog dana, i tako 5 godina, a oni uvek na svom radnom mestu, sa istim izrazima lica i istim iznosom dinarčića u onoj konzervi... Svadjaju se izmedju sebe, grde onu musavu sirotu decu... bahato ti skaču u oči da im daš... ne umem da objasnim, ali vidi se... A tog sam deku samo tad videla i nikada više... i izgledao je drugačije i... ne znam, možda sam se i prevarila, ali ne žalim ni za jotu... One vlažne oči i onaj pogled... ne verujem da su lagali...

Evo sad pročitah da ta prosjačka mafija dnevno zaradi 1000 evra....de mi živimo čoveče....
Mnogo je kume, mnogo je!
Aj smanji malo!
Inače, kupim nešto da dam. Keš ne dam jer ode na alkohol ili otmu starija braća i roditellji. Nekoliko puta sam kupio mleko ili čokoladu klincima koji prose. Stariji su mahom alkoholičari.

Kod Gancija u Podgorici je to organizovani biznis. Na svakom semaforu vas salete kao komarci.
Neko je gore fino rekao: Dajte mu sendvič. Pare nikako jer će im uzeti šef koji je tu blizu.

Druga priča:
Dok sam živeo u Prištini, pošto sam puno radio svi prijatelji su znali da subotom i nedeljom
do podne ne otvaram ni policiji.
Medjutim, jednom, da mi se ne bi pokvario zvono otvorin. Ciganka sa malim detetom prosi.
Ja udsečem pola hleba, u njega stavim suhomesnato što jede moj sin (inače prestolonaslednik
i zlato majkino), a ona mi kaže: Neću to, imaš li pare.
Dobro je prošla kad je nisam išutirao

Poslednja izmena:
Atakualpa. ti si dobra duša i Bog će ti vratiti, ali pažljivije pročitaj forum.
Poenta je da su oni eksploatisani od svojih.
Daj im sendvić ili bilo šta da pojedu, pare ne jer će im uzeti šefovi.

Kada vidite čoveka na ulci kako prosi,da li ćete mu udeliti koji dinar ili ga ignorisati?Šta mistite o tim ljudima?

Ово ти је већ која тема у којој питаш:''Шта мислите о таквим људима?''

Ни о једном човеку не можемо донети мишљење само на основу једног податка!z:(

Ако питаш шта мислимо о одређениј појави....онда можемо да причамо.z;)

U Americi ima jako puno ljudi na ulicama koji prose, mladi zdravi i jaki, a prose. Za razliku od Srbije, u Americi ti ljudi sto prose mogu odmah da nadju posao sa kojim mogu da prezive i da se sklone sa ulice. Koja je to grupa ljudi u Srbiji sto prosi ? Koliko se ja secam to su bili pripadnici romskog naroda.

U Americi ima jako puno ljudi na ulicama koji prose, mladi zdravi i jaki, a prose. Za razliku od Srbije, u Americi ti ljudi sto prose mogu odmah da nadju posao sa kojim mogu da prezive i da se sklone sa ulice. Koja je to grupa ljudi u Srbiji sto prosi ? Koliko se ja secam to su bili pripadnici romskog naroda.

NIje to bas tako jednostavno u Americi.

Beskucnike niko skoro nece da zaposli.
Ima i onih koji prose a imaju adresu (zive u stanovima/kucama/hotelima/hostelima), verovatno tako vise zarade, ili jednostavno ne uspevaju da nadju posao, ili kombinuju...
Ima i pijanica, narkomana i sl...
Nekad je dovoljno samo da se covek razboli i da sve podje naopako ako nema osiguranje (a ogroman broj ljudi nema).

Back