Jabuka "Crni dijamant" je skupa ko OTROV i nema da se nadje - a postoji

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.310
Sad naletim na neku sliku, kaže jabuka Crni Dijamant. Mislio sam da je neko zezanje, ali ispostavilo se da stvarno postoji

arkansas-black-apple-QT-1200x800.jpg

Sad kad znam da postoji, hoću je. Muka je što raste samo u nekom zabačenom selu na TIbetu.

Kako da se snađem?

Poslednja izmena:
Ova varijacija jabuke lako se prepoznaje po izrazito tamnoj kožici, koja zapravo nije crna, već tamno ljubičasta.

Tamna boja je zbog dramatičnih temperaturnih promena u klimi tokom rasta.

Jabuke crni dijamant dobijaju velike količine ultraljubičastom svetlu tokom dana, uz ekstremne padove temperature noću. Rezultat? Prelepo voće sa tamnom kožom i svetlo belim mesom.

Ako dobijete priliku da probate ovo voće, videćete da su jabuke Black Diamond slađe od onoga što biste očekivali. Ove specifične jabuke, iako možda ne izgledaju tako, imaju veći nivo organskih šećera poput glukoze, što čini zalogaj nalik nektaru.

il_fullxfull.2142636147_d7hk.jpg

Sad naletim na neku sliku, kaže jabuka Crni Dijamant. Mislio sam da je neko zezanje, ali ispostavilo se da stvarno postoji

arkansas-black-apple-QT-1200x800.jpg

Sad kad znam da postoji, hoću je. Muka je što raste samo u nekojm zabačenom selu na TIbetu.

Kako da se snađem?
ofarbaj običnu jabuku u crno...samo pazi da ti ne kapne farba na pod..

Izgleda da ima u Americi neke "fejk" vrste. Recimo

Crne oksfordske jabuke

Dark-Red-Apples-SS-1467865211.jpg.webp

Crne oksfordske jabuke su nastale u Mejnu oko 1790. Ime su dobile po svojoj državi porekla, okrugu Oksford, koji se nalazi na granici Mejna i Nju Hempšira, oko 75 milja od Atlantskog okeana. Poreklo crnih oksforda je još uvek nejasno, ali njihove sadnice je prvobitno otkrio Nathaniel Haskell, veterinar iz Revolucionarnog rata.

Originalno crno oksfordsko drvo stajalo je do ranih 1900-ih na farmi u vlasništvu Džona Svita, oca kalifornijskog školskog sistema. Još uvek možete pronaći neka od ovih starih stabala kako divlje rastu širom države.

a ima i ova

Crna jabuka iz Arkanzasa

LmpwZw.jpg

Arkanzas crne jabuke nisu namenjene da se jedu direktno sa drveta. U stvari, najbolja stvar koju možete učiniti je da je stavite u frižider i zaboravite do sledeće sezone. Strpljivi berači su nagrađeni slatkim, čvrstim voćem sa ukusima trešnje, cimeta, vanile i korijandera, ali tek nakon što odleže u hladnjači nekoliko meseci.

Uzgajivači su prvi put otkrili i uzgajali ovu rasu 1870. godine, u voćnjaku u sedištu okruga Bentonvil. Arkanzas je uspostavio ekonomiju oko proizvodnje jabuka, a tokom 1920-ih, 15 do 20 procenata prinosa u državi je bila njena istoimena crna sorta, za koju se smatra da je potomak jabuke Vinesap. Ali najezde moljaca koje su zahtevale skupo upravljanje i početak Velike depresije bile su fatalan udarac komercijalnoj proizvodnji.

Back