- Poruka
- 95.555
"Ja sam genije"verovatno je najčešće izgovorena rečenica u burnom životu umetnika Salvadora Dalija.
Ne samo što je, bez ikakvog stida, to za sebe mislio već je tako naslovio i svoju autobiografiju.
„Ja sam genije“, naziv je autobiografije koja je kod nas objavljena pre petnaestak godina u izdanju „Solarisa“. I dok u tim memoarima jedan od najvećih slikara 20. veka objašnjava svoje životne i umetničke kanone, svoju ekscentričnost i beskrajnu nadrealističku maštu, pred kraj prošle godine izdavačka kuća „Arete“ objavila je još jednu autobiografiju slikara, vajara, pisca, scenografa – „Tajni život Salvadora Dalija“.
Karijera Salvadora Dalija, jedna od najuticajnijih ličnosti moderne umetnosti, trajala je više od šest decenija.
Za života, koji je okončan 23. januara 1989. u 84. godini, ne samo da je napravio najpoznatije nadrealističke slike,
već se bavio i skulpturom, fotografijom, pisanjem, filmom, scenografijom, enterijerima….
Svoju ekscentričnost,
ljubav prema rušenju svih granica, uspone, padove, ljude u svom životu do 30. godine opisuje i u ovoj, ranoj autobiografiji „Tajni život Salvadora Dalija“.
I to na 400 strana.
„Svakoga jutra kada se probudim, osetim neopisivu radost – radost što sam Salvador Dali.
I upitam sebe sa zadovoljstvom: Koje će divne stvari danas uraditi Salvador Dali?“,
Rođen 11. maja 1904. godine u katalonskom mestašcu Figeras, kao sin advokata i bankarskog službenika Salvadora i domaćice Felipe Feres svoje ime, kako je smatrao, nije dobio slučajno. Ne samo što se njegov otac zvao tako, već je to ime nosio i njegov rođeni brat koji je preminuo samo devet meseci pre nego što se umetnik rodio. Kao petogodišnjaka, roditelji su ga odveli na bratovljev grob i rekli mu da je njegova reinkarnacija. I sam Dali je smatrao svog preminulog brata prvom verzijom sebe, a ovaplotio ga je umetnički u delu „Portret mog mrtvog brata“ 1963. godine.
A to ime Salvador dobio je i, kako je pričao, da bi bio spasitelj slikarstva. Što je i postao:
„Od moje šeste godine postalo mi je sasvim jasno da sam genijalan i moram priznati da svest o tome,
koja iz dana u dan biva sve jača, izaziva u meni osećanje, čija mi je postojanost izvanredno prijatna“
Dali u mlađim danima
Najranija Dalijeva slika „Pejzaž Figerasa“ nastala je kada je imao samo šest godina,
a prikazuje bujna zelena brda i planine među kojima je ušuškan njegov rodni gradić.
Sa deset godina počeo je da pohađa časove slikarstva pokazujući ogroman talenat, ali i buntovništvo.
„Iz principa sam bio protiv svega. Još od detinjstva činio sam sve drukčije od ostalih, ali skoro i ne primećujući to.
Kasnije, kao mladić, činio sam to namerno.
Bilo je dovoljno da neko kaže ’crno’ pa da ja odgovorim ’belo’,
bilo je dovoljno da se neko pokloni s poštovanjem pred nečim da bih ja na to pljunuo.
Moja stalna potreba da budem drukčiji terala me je na plač od besa. Stalno sam ponavljao sebi –
Jedini ja! Jedini ja! Jedini ja!“
Dali i Gala
Iz umetničke škole dva puta je izbačen, a Dalijeva majka koja je preminula od raka kada mu je bilo 16. godina, insistirala je da se posveti svom daru.
Bez obzira na sve. I upisao je Likovnu akademiju u Madridu, ali je nikada nije završio.
Tačnije, izbačen je, nakon čega odlazi u Pariz i upoznaje čoveka kome se divio – Pabla Pikasa.
No, škola mu, kako je beležio, zapravo nije ni trebala. Jer shvatio je da je „neprikosnoveni genije“