Ja nemam pravo nad svojim telom...

• Začetnik teme Začetnik teme DUH
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

DUH

Iskusan
Banovan
Poruka
5.887
Kao što većina zna, imam 44 godine, nisam pre pisala o ovome, mada sam negde pominjala...
Ko me prati, od 2005. zna da imam problem sa tim što sam žensko, odnosno ne identifikujem se sa polom, već mi smeta što "živim u ženskom telu".
Pre nekoliko godina tražila sam da mi uklone matericu (histerektomija), po mogućnostu i jajnike, ali dobro, makar matericu.
Nije potpuno neosnovan HIR, mada donekle i jeste, sve žene ćute i trpe, samo ja zahtevam to, ali od kada znam za sebe imam jako bolne cikluse. Dijagnostikovana dismenoreja. Plus ne želim decu. Znači šta će mi?
Plus: migrene 2 dana PRED ciklus, migrene 2 dana pretposlednji i poslednji dan ciklusa, dijareja 2. i 3. dan. Kao što vidite, meni menstruacija bukvalno uništava kvalitet života. Nekoliko dana ja uopšte ne mogu da funkcionišem.
Zato sam tražila odstranjivanje materice, ali nemam pravo?!
Da li bi pomoglo da unajmim advokata?
Ne trolujem, života mi.

P.S. došla sam nezvanično do jedne informacije: kaže doktor da se histerektomija nekada ne radi ni ako žena ima tumore na materici, već joj odstrane tumor, a matericu ostave.
To je strašno, jer se rak često vraća, pa mora ponovo da prolazi kroz taj pakao. Zašto? Zato što se čitava anatomija menja vađenjem materice, i može da se desi da bešika počne da se spušta kroz vaginalni kanal i bukvalno da "ispada"; u tom slučaju mora da se radi plastična operacija koja ne spada pod zdravstveno osiguranje, što me zaustavilo u nameri da tražim advokata.

ne razumem se puno u to, zar ne postoje lekovi koji mogu da ti pomognu,
ovo sto to hoces deluje kao malo ekstreman cin
Postoje, naravno. Nisu ni strašni, kad je migrena malo slabija običan "Brufen" od 600mg + "Diklofenak" na svakih otprilike 3 sata.
Za grčeve u materici sama sebi evo više od 10 godina dajem injekcije "Diklofenaka", pre je bio aktuelan "Baralgin".
Nije to strašno jednom ili dvaput, ali kada je iz meseca u mesec...živim sa spricevima i iglama, a čemu?

Eto...ja pre neki dan rekao da moju sestru svakog meseca puštaju kući sa posla jer bukvalno nije u stanju da funkcioniše, da je nekoliko puta Hitna pomoć odvozila jer nisu mogli da zaustave krvarenje, napadoše me, kaže par njih "dokle je došla ženska histerija".
Ja te razumem, samo stvarno ne znam šta bih ti rekao.
Čak i da ste stvarno histerične, a niste, ja da živim tako iz meseca u mesec ne da bih bio hebeno histeričan, ja bih do 40-te nekoga ubio.
Nadam se da ćeš naći neko rešenje :(

@Antihejter hvala ti puno :heart2: Ako ništa drugo, zbog ovoga o "histeriji"...sto puta sam pomislila to isto, ali znaš kako je, kada žena nešto kaže, uglavnom je niko ne "šljivi", sad kad je muškarac rekao, već je druga priča.
Žalosno je samo što vi malobrojni muškarci ne verujete ako niste lično videli (ti npr kod sestre).

Samo se pitam DOKLE VIŠE, mojoj majci i tetki i većini prestala ta prokletinja sa 38 godina, ja imam 44 i po, strašno. I koliko vidim da sam te sreće da ću imati i sa 54. Pre ću umreti nego doživeti prestanak menzisa. :(

Istina je da lekari nemaju pojma, a da im je najjace oruzje potreba ljudi. Zato je na svako pitanje prvi odgovor " ne " dok ih lepo ne zamolis nekim ubedjivanjem.
Dakle, mozes ti to da uradis, ali je drugo pitanje koliko to ima smisla pred menopauzu.Pred menopuzu jajnici su ti vrlo potrebni ili bi radije da ti neki dunster prepisuje losu hormonsku terapiju i jos vise te ubedaci, a i svaki zahvat je problematican, pa dok resavas jedan prirodan problem, mozes da stvoris drugi gori. Da si to radila u 35 imalo bi smisla ovako je neopravdano, ali je tvoje pravo da uradis kako mislis da ti je bolje. Da bi to postigla potrebno je da nadjes ginekologa koji zeli da te saslusa i da podrzi tvoj stav, da vise i ne mozes da radjas, ali da ti stvara velike zivotne probleme visednevna nesposobnost za normalno funkcionisanje. Inace, cesto zene ubede da treba da se rese materice, a idu i dotle da im povade jajnike jos pre 40te....ako imaju decu....tako da taj sto ti je rekao da ne vade matericu ima samo u vidu da nemas dece, ali ne i tvoje godine.
Kada je rec o zenskoj histeriji i to ima smisla, jer zena misli na decu tek kada nadje odgovarajuceg oca, a do tada ne misle da radjaju, pa zamisli da sretnes nekoga ko bi ti odgovarao, a ti vise nisi sposobna?

• Tužan
Reactions: DUH
@Metronomy skroz si u pravu, jedino mi nije jasno kad će ta menopauza, ovde na forumu ima žena koje još imaju cikluse i sa 50.
Što se predomisljanja tiče, sad sve i da nađem muškarca koga bih toliko volela, ne bih Ipak imala decu, dete zaslužuje pažnju a ja nemam energije ni strpljenja.
Sa 35 to nisam mogla da uradim, odnosno ja o tome mislim od kad imam bolove, ja sam u srednjoj školi plakala u wc- u i nekoliko puta je i mene Hitna pomoć odvozila (inače za prestanak krvarenja u ekstremnim slučajevima tipa posle porođaja, posle abortusa i nama kojima menzis neće da stane se koristi "Metil ergometril") ali znaš kako, kad imaš 14 godina pa i 24 (pa i 34!) svi su u fazonu "Ako se predomisliš?" Evo čak si i ti uzeo to kao opciju u moje 44 (i po).
Što se tiče svega što si nabrojao (naročito o hormonima) potpuno si u pravu i ispade da je najbolje da sad nista ne radim (kad nisam do sad) i da se nadam da će trajati još 3-4 godine a ne još 10....
Hvala...

Kao što većina zna, imam 44 godine, nisam pre pisala o ovome, mada sam negde pominjala...
Ko me prati, od 2005. zna da imam problem sa tim što sam žensko, odnosno ne identifikujem se sa polom, već mi smeta što "živim u ženskom telu".
Pre nekoliko godina tražila sam da mi uklone matericu (histerektomija), po mogućnostu i jajnike, ali dobro, makar matericu.
Nije potpuno neosnovan HIR, mada donekle i jeste, sve žene ćute i trpe, samo ja zahtevam to, ali od kada znam za sebe imam jako bolne cikluse. Dijagnostikovana dismenoreja. Plus ne želim decu. Znači šta će mi?
Plus: migrene 2 dana PRED ciklus, migrene 2 dana pretposlednji i poslednji dan ciklusa, dijareja 2. i 3. dan. Kao što vidite, meni menstruacija bukvalno uništava kvalitet života. Nekoliko dana ja uopšte ne mogu da funkcionišem.
Zato sam tražila odstranjivanje materice, ali nemam pravo?!
Da li bi pomoglo da unajmim advokata?
Ne trolujem, života mi.
Naravno da nemas pravo ..Zasto bi ti ijedan ginekolog-akušer odstranjivao zdravu matericu bez zdravstvene dijagnoze?

Naravno da nemas pravo ..Zasto bi ti ijedan ginekolog-akušer odstranjivao zdravu matericu bez zdravstvene dijagnoze?
Ti to ozbiljno?!
A da prodam bubreg, to imam pravo...Da ugrađujem silikone, to imam pravo? Da menjam pol, i to imam pravo, a nemam pravo na odstranjivanje organa sa dijagnozom dismenoreja?
Nebitno, baš ti hvala onako kao žena ženi!

Ma i da mi nije dijagnoza "dismenoreja" praćena migrenama prosto neću decu i ne vidim poentu, eto dunulo mi da ne moram da tempiram datum kad ću na more....moje telo, moja stvar.
Anđelina Džoli ispade HEROJ što je izvadila jajnike, ZDRAVE, razlog: preventivno, ali ne daj bože da ja ili bilo koja obična smrtnica pomislimo na isto...

Poslednja izmena od moderatora:
Ma i da mi nije dijagnoza "dismenoreja" praćena migrenama prosto neću decu i ne vidim poentu, eto dunulo mi da ne moram da tempiram datum kad ću na more....moje telo, moja stvar.
Anđelina Džoli ispade HEROJ što je izvadila jajnike, ZDRAVE, razlog: preventivno, ali ne daj bože da ja ili bilo koja obična smrtnica pomislimo na isto...
Anđelina je prvo proverila koje su joj genetske predispozicije za kancer, bile su veeelike, zato ih je odstranila

Poslednja izmena od moderatora:
  • Podržavam
Anđelina je prvo proverila koje su joj genetske predispozicije za kancer, bile su veeelike, zato ih je odstranila
Jbg, to je tačno. Znam da je proverila. Ali ne shvatam zašto to ne bih mogla da uradim, jednostavno me nervira što nemam prava nad sopstvenim telom. I patim se ovako svaki mesec...nego ti si medicinski radnik, hajde molim te ako ti nije teško pročitaj ovo što sam napisala, nema možda 1 mesec u godini da prođem bez injekcija, a svaki avgust (e sad što nije jul kad je podjednako vrućina, ne znam) 12 dana traje i na kraju mi daju "Metil ergometrin"...ja mislim da ispunjavam i medicinske uslove, zavisi kako posmatraš. Sa druge strane, kažu da mi materica zdrava.
Da nemaš neki savet, ovako nešto da nabavim, samo nemoj reći da idem kod doktora...

Jbg, to je tačno. Znam da je proverila. Ali ne shvatam zašto to ne bih mogla da uradim, jednostavno me nervira što nemam prava nad sopstvenim telom. I patim se ovako svaki mesec...nego ti si medicinski radnik, hajde molim te ako ti nije teško pročitaj ovo što sam napisala, nema možda 1 mesec u godini da prođem bez injekcija, a svaki avgust (e sad što nije jul kad je podjednako vrućina, ne znam) 12 dana traje i na kraju mi daju "Metil ergometrin"...ja mislim da ispunjavam i medicinske uslove, zavisi kako posmatraš. Sa druge strane, kažu da mi materica zdrava.
Da nemaš neki savet, ovako nešto da nabavim, samo nemoj reći da idem kod doktora...
Ja bre više ne mislim da rađam decu, ne pada mi napamet. Imam migrene koje me teraju da pomislim na samoubistvo. Po tvom ni meni materica ne treba, a to nije tačno.
Da ti ne objašnjavam mehanizam po kom funkcionišu hormoni, dovoljno je da ti kažem da je sve povezano, lančana reakcija. Nisu samo jajnici u pitanju, nego i hipofiza i štitna žlezda.
Nađi ovde na forumu temu klimaks i čitaj muke žena kojima su jajnici potpuno izgubili funkciju. A ti svoje oćeš pre vremena da ubiješ.

Teško lažirati au.
Drugo, M4j4 imam ideju: možeš da slazeš. Reci hoćeš da promeniš pol, prvo što će ti uraditi je da ti povade ta gowna, kad izvade ti reci da si se predomislila i rešen problem.
(Izvini što se zaiebavam na ovako nešto, ali neverovatno mi je da neko još očekuje nešto "fer" u ovom svetu...Koja pravda, Majoooo?!
Imaš €€€€€, no problem, nemaš- možeš da kukas po forumu.)

• Haha
Teško lažirati au.
Drugo, M4j4 imam ideju: možeš da slazeš. Reci hoćeš da promeniš pol, prvo što će ti uraditi je da ti povade ta gowna, kad izvade ti reci da si se predomislila i rešen problem.
(Izvini što se zaiebavam na ovako nešto, ali neverovatno mi je da neko još očekuje nešto "fer" u ovom svetu...Koja pravda, Majoooo?!
Imaš €€€€€, no problem, nemaš- možeš da kukas po forumu.)
Nije to zezanje, postoje razlozi za koje ti treba neko znanje da razumeš. Kao što te recimo boli zub i pravi ti probleme, oćeš da ga izvadiš I staviš veštaka, a zubar ti ga spašava dokle može. Sve dok imaš I jedan jedini tvoj zub, spašavaće ga.
Tako ti i jajnici trebaju, hormoni se luče koji ti trebaju, utiču na rad drugih žlezda, sve dok rade dobro je

dismenoreja je pojava kod vecine zena i bolne menstruacije nisu razlog da se hiruski odstranjuje materica i hirusko lecenje se primenjuje veoma retko..za dismenoreju treba da se obratis lekaru ginekologu koji treba da utvrdi da li je ona posledice nekog organskog oboljenja..i da ti prepise odgovarajuce lekove

Nije to zezanje, postoje razlozi za koje ti treba neko znanje da razumeš. Kao što te recimo boli zub i pravi ti probleme, oćeš da ga izvadiš I staviš veštaka, a zubar ti ga spašava dokle može. Sve dok imaš I jedan jedini tvoj zub, spašavaće ga.
Tako ti i jajnici trebaju, hormoni se luče koji ti trebaju, utiču na rad drugih žlezda, sve dok rade dobro je
Ovde se i radi o zubu koji pravi problem. Problemi najcesce nisu bolovi, vec psiholoski status.

Ovde se i radi o zubu koji pravi problem. Problemi najcesce nisu bolovi, vec psiholoski status.
Znaš šta, uvek sam više rešavala stvari "po kratkom postupku", znači zubarka me 3 meseca mucila, da spasavamo zub...lek, pa ispadne, pa dođi za 15 dana...
Sve iz brige i knjige
Zato odem kod muškaraca, kažem da me sad bole 3 zuba, i da veze nemam koji.
Ishod je bio: "Ja mogu i 5 da ti izvadim, samo potpiši na svoju odgovornost".
To, care!
Vadi prvi- greška. Nema veze, aj' dalje- drugi- e, to je taj, super, extra! Da napomenem da je dotični lečeni zub na kraju ionako morao "napolje", al' ne možeš ti to objasniti ženskoj glavi koja se slepo drži onoga što je naučila.
Dobro, u mom slučaju su doktori muškarci, pa mi ni oni neće "po kratkom postupku", a trebalo bi da bude "Potpiši...ako ovo, ako ono".
Eto, od čega pocesmo a stigosmo do nemanja prava ni zub da izvadiš kad ti hoćeš.

dismenoreja je pojava kod vecine zena i bolne menstruacije nisu razlog da se hiruski odstranjuje materica i hirusko lecenje se primenjuje veoma retko..za dismenoreju treba da se obratis lekaru ginekologu koji treba da utvrdi da li je ona posledice nekog organskog oboljenja..i da ti prepise odgovarajuce lekove
Sve sam napisala, injekcije "Diklofenaka" su mi prepisane, više od 10 godina ih sama sebi dajem.

Sve sam napisala, injekcije "Diklofenaka" su mi prepisane, više od 10 godina ih sama sebi dajem.
Ne ulazim u tvoj problem,ali zasto moras injekcije Diklofenaka,kada imaju tablete Diklofenak Duo,koje su veoma efikasne.Mnogo je to injekcija.Doduse i ja sam ih primio mnogo,bar jedno dve cisterne za vodu za 18 godina,ali to nije stalno.Imam lekove koji mi pomazu,a medju njima i Diklofenak Duo,kao dodatak trodonu,jer sam trodon,vec slabo deluje za moje probleme.Veruj mi kazem zeni da je se ona porodila 2x,a ja se poradjam 18 godina,jer me toliko bole karlice i lumbalni i vratni deo kicme.I to kostantno.Samo sto je bol nekada blazi,a nekada nepodnosljiv.

Žao mi je što čujem da koristiš Trodon.
Kako da ti objasnim... pošto znaš šta je "Trodon", razumeceš zašto injekcije.
Snifanje heroina (kroz nos) je jedno 40 puta slabiji od intravenskog davanja.
Čak tablete "Diklofenak", "Diklofen Duo", koje imaju 100 ml slabije deluju od "Diklofenaka" u ampuli koji ima 15 ml MANJE (75 ml)
Direktno ubrizgavanje i kod žena i kod auta hahaha
Malo se salim, brže i jače dejstvo.

Back