JA I JA
Ova moja direktorka je čudo od žene. Ima načisto da mi utepa ovu umetničku dušu…….a duša mi velika k’o ….moje dvorište…..i ušuškana kao isto. To je Maca ušuškao s onim velikim rukama…….a ima ruke dugačke, pa šake velike…..pa kad sednemo za astal negde u gostima, on ispruži ruke……po tri žene sa svakom rukom zagrli….ima golem raspon. Zaneso se….nije Maca tema nego direktorka. Da objasnim, da me ljudi ne shvate pogrešno pa da pomisle kako sam poludela te na Krsti opanjkavam direktorku…..ono jest da je opanjkavam jer mi ne da da pišem, ali to mu dodje kao da sama sebe ogovaram…. Samo ide I viče “Ljiljana rok je, Ljiljana rok je”….i gura mi onaj kalendar pod nos…..svuda redom je okačila kalendare I na svaki sto po jedan stoni…..i iza ledja mi je stavila jedan da me dočeka kad god se okrenem. Opterećena žena ametom (titl: načisto). I samo nešto čita…..ja lepo kažem umilnim glasom “Ljiljka, oćeš da ti pročitam pesmu”……pogleda me tako kao da će da me zadavi…..
Jedino ranom zorom mi dozvoljava da pišem……ustajem pre petlova I ona tada spava te me ne smara. Rasvesti se tek oko 8 kada joj skuvam treću kafu…prva je ona što popijemo zajedno u 4,45……drugu pijem sama kad dodjemo u kancelariju oko 5,30 a treću pijemo skupa oko 8…..i prvo pitanje joj je koji je datum danas.
Mnogo je bre teško sa njom ceo život. Stalno se borimo nas dve, ali se I site izrazgovaramo…..posebno kad legnemo uveče, onako kad san počinje da me hvata I lepe me slike vode, a ona kaže “Kakav nam je plan za sutra”……ebo te plan luda ženo.
I tako……moja dva ja, poslovna ja (direktorka) I spisateljska ja (samo Ljilja) se borimo ….pronašle smo način da savladamo samoću po vasceli dan u kancelariji I da nadjemo nešto lepo…takav je život za sada….dogovor je da pišem u pauzama…ali direktorka odredjuje pauze…..ipak, ako brzo radim I brzo mislim, nasmeši se I kaže “pauza”……mislim, dobra je ona po nekad……neću da je menjam
PS Eto, pojasnih......direktorka i ja smo ista osoba već 18 godina....sama sam sebi gazda i najveći crnac...ni jedan radnik ne može da radi kao ja....a, ne, dosta je bilo za sve ove godine. Ako treba nekog na obučavam onda će to biti moja deca a ne tudja.....tako da...nas dve nastavljamo diskusiju