Izvodite li prehlađenu decu napolje i šta vaš pedijatar misli o tome?

zeeakawanted

Početnik
Poruka
4
Drage mame,

moja sestra je nedavno promenila pedijatra i on joj je decidirano savetovao da decu "po ovakvom vremenu" (ona, inače, živi u Beogradu) nikako ne izvodi napolje. Meni je to malo (malo više, zapravo) nelogično, budući da i vrapci na granama znaju da se deca razboljevaju od virusa (koji prosto bujaju u zatvorenim i suvim prostorijama!), a NE od hladnog vazduha, pa me zanimaju vaša mišljenja i iskustva sa ovim konkretnim problemom.

(Inače, informišući se malo na domaćim forumima, shvatila sam da srpski pedijatri imaju tendenciju da roditeljima savetuju potpuno različite, nekada čak i dijametralno suprotne stvari, što kod novih i mladih majki može izazvati samo dodatnu konfuziju i očaj... :sad2:)

HVALA unapred na svim odgovorima! :zpozdrav:

..mislim da je dr govorio o zagadjenju u bg, tokom ovakve zime bez padavina i vetra..
..ako je dete prehladjeno, kako naslov kaze, bolje da ne provocira pluca smogom, dimom, cadji i ostalim radostima gradskih ulica..

..ne verujem da je dr mislio na hladnocu, prosto poshto u bg-u hladnoce nema, napolju je aprilsko vreme shto se temperature tiche..

Drag-a/i november child,

interesantno gledište, s tim da taj isti vazduh koji je napolju - mi udišemo i unutra; nije baš da prosečno srpsko domaćinstvo može sebi da priušti boga pitaj koliko skupe filtracione sisteme za prečišćavanje vazduha...

Drzati nekoga kao "pod staklenim zvonom"-isuvise voditi racuna o nekome,narocito o deci,recimo kada majke brane deci da izlaze napolje,da se na isprljaju,padnu,da se ne udare,da se ne prehlade...:)

Znam sta je htela da kaze, samo je na nju rec "stakleno" ocigledno uticala tako da pomesa to sto misli sa jednim mnogo znacajnijim prirodnim fenomenom...

Ja u kući nemam TV (svesna odluka) i tek danas videh ovu (naravno, sada već bajatu) vest na internetu: http://www.pressonline.rs/info/drus...djenje-vazduha-deca-i-stari-da-ne-izlaze.html.

Moje pitanje i dalje stoji i zaista bih bila više nego zahvalna ukoliko bi neko umeo da mi objasni po čemu je to spoljni vazduh zagađeniji od unutrašnjeg, kada je opšte poznato da u Srbiji 99% stanovništva na svojim stambenim objektima nema ugrađene filtracione sisteme?

Ja u kući nemam TV (svesna odluka) i tek danas videh ovu (naravno, sada već bajatu) vest na internetu: http://www.pressonline.rs/info/drus...djenje-vazduha-deca-i-stari-da-ne-izlaze.html.

Moje pitanje i dalje stoji i zaista bih bila više nego zahvalna ukoliko bi neko umeo da mi objasni po čemu je to spoljni vazduh zagađeniji od unutrašnjeg, kada je opšte poznato da u Srbiji 99% stanovništva na svojim stambenim objektima nema ugrađene filtracione sisteme?

Sama ste vec dali odgovor,to sto Vam je receno je besmislica,i ne bi trebalo da se toliko obazirete na to.

Ama ljudi treba čim više izlaziti vani na čist vazduh a nikako čučati u zatvorenim prostorima gdje je koncentracia bacila, virusa, bakterija ... najveća..
To valjda svako zna
Naravno morate paziti da se ne prehladite.

Čovjek najlakše in najbrže ozdravi ako odma posle kiše, kad ogrije sunce, izađe vani na zrak.
Tada je u zraku najviše OZONA O3, koji uništava bacile i čovjek se za tren oka preporodi i postane zdrav.

To da je doktor rekao da se ne izlazi vani ja ne vjerujem.
Možda se niste dobro razumjeli pa je rekao, pazite se kad izlazite vani da se ne prehladite ili slično.

Kad mi je sin bio beba ziveli smo godinu dana u Nemackoj. Tamo su doktori savetovali da svaka beba ( i dete naravno ) minimum sat vremena dnevno mora da bude nepolju . Bez obzira kakvo je vreme i da li je zdravo ili prehladjeno. Pa se secam svoje gazdarice, bebica oko godinu dana, prehladjena, napolju kisa, vetar zavija, kod mene u selu bi rekli " ni psa da isteras napolje" - a ona bebu u kolica i seta je oko kuce. I dete brzo ozdravi
Moj sin ( tad je imao oko 3-4 meseca) prehladjen, nosic pun, mi ga odveli u setnju po sumici borova ( sneg, mislim da je bio kraj oktobra, pocetak novembra) - kad smo dosli kuci on prodisao na nos. Naravno on dobro obucen u skafander , ususkan u kolica koja su imala dzakcic pa je bio i pokriven
Od onda znam da od svezeg vazduha detetu nece biti nista z:lol:

Ama ljudi treba čim više izlaziti vani na čist vazduh a nikako čučati u zatvorenim prostorima gdje je koncentracia bacila, virusa, bakterija ... najveća..
To valjda svako zna
Naravno morate paziti da se ne prehladite.

Čovjek najlakše in najbrže ozdravi ako odma posle kiše, kad ogrije sunce, izađe vani na zrak.
Tada je u zraku najviše OZONA O3, koji uništava bacile i čovjek se za tren oka preporodi i postane zdrav.

To da je doktor rekao da se ne izlazi vani ja ne vjerujem.
Možda se niste dobro razumjeli pa je rekao, pazite se kad izlazite vani da se ne prehladite ili slično.

Bacili su bakterije.

nema losheg vremena ali postoji losha garderoba:)

ja sam svoju djecu svaki dan izvodila napolje na kishi, vjetru, suncu i hladnotji. Na taj nachin se jacha imunitet, djeca se kretju na vazduhu, lepo su jeli i spavali, rumeni i jedri

djeca nisu za kucu ili cetiri zida tu se dobrovoljno moraju zadrzhavati jedino ukoliko imaju temperaturu ali tad ih svakako svali u krevet

nema losheg vremena ali postoji losha garderoba:)

ja sam svoju djecu svaki dan izvodila napolje na kishi, vjetru, suncu i hladnotji. Na taj nachin se jacha imunitet, djeca se kretju na vazduhu, lepo su jeli i spavali, rumeni i jedri

djeca nisu za kucu ili cetiri zida tu se dobrovoljno moraju zadrzhavati jedino ukoliko imaju temperaturu ali tad ih svakako svali u krevet

Da to kaže praksa a nauka kaže da treba ići vani najviše zbog ozona O3 koji je čistač prirode i čuva organizam od virusa i bakterija.
Njega najviše ima odma posle kiše kad ogrije sunce.
Ako si prehlađen i po takvom vremenu izađeš vani 1 sat, odma si zdrav.

Back