Izvinjavam se Tesli !

alfalogo

Elita
Poruka
16.409
Pa da, moram Nikoli Tesli da sročim jedno iskreno izvinjenje zato što sam ga ignorisao u mojim dosadašnjim "izlaganjima" i što sam ga držao za bezpredmetnog pronalazača, pa možda i po malo nasumičnog, ono, da ne kažem da je bio proizvoljan i u nekim fiks idejama teoretski jalov. Mada je, izgleda, svoju pronalazačku nastrojenost platio ogromnom duhovnom cenom tako što jedno od najvećih dostignuća ljudskog uma nije mogao da materijalizuje što ga je dakle u pojmu i ugledu ojadilo. Činjenica je i da on nije živeo akademski život sa udobnom stolicom na nekom univerzitetu već je morao da prati neka investiciona dešavanja koja čoveka bez materijalizacije odmah gurnu u ponor tako da jedno od apsolutnih dostignuća ljudskog uma nije doživelo da bude razjašnjeno i da mu se dodeli akademski status kao što je to slučaj sa čuvenim Ajnštajnovim ekvivalentom (e=mc^). S tim što ova formula u nekim krajnjim dubiozama više nema funkciju, pa samim tim je to onda samo propratno tačno.
I kao što Tesla i nije preterano fakultativno zastupljen ja shodno tome nisam ni pravio neke uvide u njegova teoretisanja, mada toga nešto preterano ni nema, čovek je bio praktičarski orjentisan. Pa tako da sam igrom slučaja na internetu naišao na jedan članak gde se između ostalih razmatranja umova našlo i njegovo, po definiciji u par reči. Reč je bila o vrtlozima, što ovim, što onim, ali Teslin vrtlog je između ostalih bio najtemeljniji. Nešto na osnovu čega bi se moglo zaključiti da je on išao do najveće dubioze funkcionisanja svega. Dakle, veće dubioze od ostalih teoretičara pre, za vreme i posle njega. Dakle definicija da je masa "rezultat vrtloga energije" je dubioznost dubioze i mogao bih na osnovu toga poverovati da je on isto tako bio blizu razjašnjenja gravitacije!
I naravno ovu definiciju kad poklopim sa mojom prizmom razmatranja, pa mogu reći da je podudarnost poprilična, samo eto, što sam ja to, možda, sa malo više živaca istančao.
Dakle, kod mene je u pitanju vrtlog težine prostora koji daje konstantu kinetičke vrednosti. Težina i masa su kod mog modela dve odvojene fijoke. Mislim, ako je Ajnštajn mogao da bude toliko rigorozan da gravitaciji oduzme status sile, pa mogu onda i ja masi da oduzmem težinu! A izgleda da je to bilo nešto što je i Tesla zaključio, samo što je on baratao sa nezahvalnim pojmom energije, pa možda i sa nezahvalnim pojmom mase. Direktnije bi bilo dakle upotrebiti težinu prostora i materiju zato što je posle Velikog Praska težina prostora prvo oformila lakšu materiju, pa onda masivniju i masivniju.
Pa kao što sam mislio da je Ajnštajn bi blizu totalne dubioze, tako sam njemu posvetio jedan naslov na ovom.pdf-u, i tu se može više pročitati o tome koji vrtlog vrti, a ovde ipak samo izvinjenje čoveku koji je takođe bio prilično teoretski aktivan, samo što je on bio teran iluzijom ispunjavanja želja i obećanja pa je ovaj filozofski aspekt zanemario, ali on je dakle umno bio definitivno na dobrom, pa možda i najboljem putu za objašnjenje svega i njegova definicija opšte energije je fundamentalniji pojam od (e=mc^). Pošto energija, to jest', vrtloženje težine prostora, (po Tesli vrtlog energije), opšte prisutno i neizmenično daje kinetičku indukciju. Dakle sve u prostoru ne nosi sa sobom svoju energiju. Već je ta energija stalno nova u svakom milimetru prostora. Što će reći, da ako bi sa materija ili masa našle u nekom beztežinskom prostoru, prostoru bez indukcije, da bi se ona tu jednostavno raspiljila. Elektroni bi odlutali, jezgra se razložila itd, znači masa bez prostorne indukcije ne bi ni imala energiju i naboj. A težina našeg prostora je izgleda ogromna, samo što zbog sveopšte kinetičke vrednosti mi to osećamo u fragmentima gravitacije, pa i inertno, kretanje zaustavljanje.
Sve u svemu Teslina dubioza je dakle išla preko (e=mc^) i on je tu ogromnu indukciju hteo da konvecionalizuje, samo što to nije preterano srodna priča sa strujnom indukcijom, čemu se on verovatno nadao, ali ovo prvo je pod konstantom i zbog toga je propratni faktor (e=mc^) teško zaobići. Dobro, tada se sa kosmičkim konstantama nije ni baratalo, a prostorna indukcija bi dakle bila jedna od tih i to jednostavno sa antenama koje su isto rezultat toga ne može da se preindukuje.
Mislim, nije mu bilo potrebno tako nešto da obećava niti tome da se nada, mada jeste malo deprimirajuće kada otkriješ toliku energiju a ne možeš da je realizuješ, jer u suprotnom ti se otkriće ne važi, tada ne, možda danas!?

Tesla prihvata izvinjenje. :per:

Kada se sledeci put masis tastature da kazes sta nije tezina, sta nije masa, sta nije energija ili sta nije gravitacija,
za dobrobit nauke
napisi sta jeste.
Ne mora sve, bilo sta od nabrojanih pojmova. Nobel ce ti biti zahvalan.
Sto godina od teslinih pronalazaka koji rade, "naucnici" jos uvek ne mogu da se dogovore da li je foton materija ili energija.
Da li masa stvara gravitaciju ili obrnuto. Da li je elektron talas.
Nemaju pojma. Niti se pitaju, nego naucno smisljaju odgovore, metodom corave koke.
Zato se ne moras vise izvinjavati. Svaka tvoja rec je jednako naucna kao i bilo koja rec savremene nauke.
Teslu i Ajnstajna treba izdvojiti iz nabrajanja jer su oni zasluzni sto su postavljali pametna pitanja, a ne zato sto su davali pametne odgovore.

Poslednja izmena:
Nije o Tesli , ali jedna priča ,onako , početnička , kao bajka , bio jedan čoek , da ne ide sad u blog .
Sastavila dva kralja dve grupe mudraca .Prvi kralj im obećao slavu i stavio ih u pustinju , da ne mogu da pobegnu dok se ne dogovore i pronađu šta je to emc. Drugi kralj , drugu grupu zarobio u pećinu , i naredio da pronađu šta je to emc. Prva grupa , s puno entuzijazma i sopstvenog ega , odana samo nauci , nekoliko godina je teoretisala i na kraju stvorila emc , a onda je videla šta je uradila . Druga grupa u pećini , je odavno znala šta je emc , i što to treba drugom kralju , i tako suzbivši sopstveni ego , stalno su se pravili toliko glupi , da ne ispadnu na kraju glupi kao oni prvi . Ovi prvi dobiše slavu a izgubiše čast , dok ovi drugi negde u dubinama alpa , izgubiše slavu a dobiše čast.

Tesla prihvata izvinjenje. :per:

Kada se sledeci put masis tastature da kazes sta nije tezina, sta nije masa, sta nije energija ili sta nije gravitacija,
za dobrobit nauke
napisi sta jeste.
Ne mora sve, bilo sta od nabrojanih pojmova. Nobel ce ti biti zahvalan.
.....

Pa ako bi bio mogao da mi pošalješ neki link ili nešto gde se Tesla izdiže iznad faktora e=mc^ (malo li je), ali ne sa fiks idejom ovom ili onom već sa konkretnim, što bi se reklo, geometriskim modelom koji sam inače dao u tekstovima: "Ajnštajn je izgleda bio opasno blizu kvanta" i "Veliki Prasak u potpunoj tami ?!?". Tako da nema potrebe da to ovde ponovo prepisujem, već samo dajem na uvid da je čovek otišao mnogo daleko u suštinskom shvatanju, a u shvatanje se danas ulažu milijarde, mislim i u shvatanja od kojih nikad ništa nećemo imati. Dakle, bez da se ulazi u polemiku šta je Tesla napravio, šta je hteo i šta je moglo.

Pa ako bi bio mogao da mi pošalješ neki link ili nešto gde se Tesla izdiže iznad faktora e=mc^ (malo li je)

Pokusaj da budes odredjeniji. Nisam shvatio "izdizanje iznad formule".
Razumeo sam da pitas da li je Tesla stvorio nesto vrednije od ajnstajnove formule, i na to odgovorio.
Moram da primetim da je tesko i najcesce subjektivno odredjivanje sta je vredno a sta nije.
Nerazumevanje je nekada uzrok a nekada posledica.

1385072_609472669098595_1121603208_n.jpg

Pokusaj da budes odredjeniji. Nisam shvatio "izdizanje iznad formule"..............
E pa vidiš, ta formula je A i amen u fizici i to se uzima za princip odnosa kao glavni stožer u prostoru i vremenu. E, a Tesla je obrazlagao da je ustvari energija ta koja je prvi faktor u celoj priči i da masa bez toga ne bi bila oformljena. Kako on već reče "da je masa rezultat vrtloga energije" i to je smatrano njegovom fiks idejom, a (e=mc^) ima status fizičkog zakona. S tim što i ja dolazim do zaključka da je energija prvi faktor, doduše ja navodim i koja, i kakva, ali mogu da kažem da se rešenja podudaraju, pa tako uzimam u razradu da Tesla do svog stava nije došao pomoću iluzije ili naprasnosti, već je to ipak temeljno promotreno i da po tome Ajnštajnov ekvivalent nije relevantan. Pa i sam Ajnštajn je smatrao da nešto drastično mora da se ugradi u ceo sistem. Dobro Tesla je bio njegov savremenik, ali on izgleda nije nešto ni mario za objašnjavanjima, što ne znači da misaono nije razrađivao fizičke odnose. Dakle, čisto sumnjam da mu je definicija rezultat lupetenja. Tako se ustvari i ja hrabrim da bi ovo moje moglo da bude tačno, jel ipak, imati Teslu za predhodnicu i nije baš mala stvar.

Novija istrazivanja opisuju atom kao jezgro velicine fudbalske lopte a orbite po kojima se krecu elektroni velicine stadiona.
A izmedju njih prazan prostor.
To znaci da 99,99% materije cini prazan prostor.
Taj prostor nesto drzi na okupu, i odatle dolazi pominjanje energije.

U Cernu su naslutili da prostor nije "nista" koji popunjava "nesto", nego da je postor materija.
Sve sto se nalazi u prostoru nije nikakva strana materija, nego diskontinuitet prostora.

Ovo su za sada nedokazive teorije. Svi su izgledi da ce tako i ostati.
S obzirom da su 2011. godine naucnici postavili kao mejnstrim teoriju ono sto je neko ceo vek ranije predvidjao kao mogucnost se zanemaruje.

Radi se o objašnjenju zbog čega elektron juri okolo i šta ga drži na toj putanji, pa samim tim i svojstvo sjedinjavanja.
Ništa tipa jedan zec dva zeca, već samo objašnjenje onog što vidimo a što opet nije objašnjeno!
Ja se zadržavam na tome i smatram da je Tesla verovatno imao nekakva slična viđenja po tom pitanju, dakle viđenje iznad (e=mc^) u realnom smislu odnosa. Ništa tipa struna i to.

Pa možda samo malo još da pojasnim jedinicu računanja u osnovi. Dakle, ovu energiju oko elektrona što si spomenuo, pa sad šta znam, valjda si upućen u to da ta energija nije definisana, to je ono gde fali objašnjenje za kvantnu gravitaciju i tu smatram da je u pitanju vrtlog težine prostora kao u strukturnom, tako i u opštem spektru, a i težina prostora sama po sebi koja daje zakrivljenost prostora. Po ovom drugom pojmu se u OTR kako tako i barata, ali samo u većim opsezima, a izgleda da bi moglo i u manjim. Samo što treba odrediti (zaključiti) jedinicu stabilnosti, a to nije "da taj prostor nešto drži na okupu, i da odatle dolazi pominjanje energije"! Dakle jedinica težine prostora daje po meni mnogo veći opseg računanja, nego bestežinski prostor gde se onda u obzir uzimaju računice pod širenjem prostora što je opet samo spekulativan način računanja. Recimo to što se galaksije udaljavaju jedna od druge, mada ima i sudaranja, ali one isto tako i pod težinom prostora mogu da budu potiskivane jedna od druge, pa što je veći među prostor time je veća i njegova težina i tako veća brzina udaljavanja. Mada je ipak primećeno i strukturiranje galaksija, što bi sad opet moglo da se odredi pod neko previranje faktora težine prostranstava, a bestežinski prostor ništa od ovog ne može da da.
Pa prostorna težina bi u principu bila i uzrok Velikog Praska gde računam da su težina i masa u potpunosti bili razdvojeni i gde je masa pod težinom kolabrirala. Pa tako računam i da su crne rupe u osnovi bez težine. Da se ustvari kod jedne crne rupe ne bi desilo ono kao na Zemlji ili inače, da ako uđeš sa vagicom ispod površine i staneš na vagu, ova na Zemlji će naravno pokazati težinu, a ona ispod površine crne rupe ne bi, sva težina i kinetička vrednost je izvan nje, mada pritisak je naravno ogroman.
Mislim poimanje mase i suve mase možda nekad izazove zbrku. Tesla je verovatno mislio na materiju i njenu strukturu pa i masu, a suva masa ne bi imala ništa dok ne bi dobila kinetičku vrednost, odnosno taj vrtlog koji smo zaključili, a verujem da je Tesla dobro razmatrao elektron u suštini, ipak je u tome bio potkovaniji od Ajnštajna itd.
Mada bi i neke relativosti mogao da dovodim u pitanje. Recimo da li svetlost pri zakrivljenom prostoru ulazi u liniju manjeg otpora, ili prati zakrivljen prostor i to...
I slažem se da bi ovo sve matematički jednostavnije moglo da se obradi, ali šta je tu je, može malo i na čitanje, a i ja nisam baš nešto zapinjao oko algebre, a i nije uvedeno poimanje težine prostora u konstanti.

Back