Izuzetno losa finansijska/zivotna situacija - Savet?

Da ne ispadne da delim ljude prema mestu boravka samo cu reci da se kod nas u "selu" ne moze prdnuti ako to ne aminuje neko od stranackih serifa. Pretpostavljam da je tako i u drugim atarima, ako gresim pripisite to mom neznanju. Ali u nasem Srbistanu se i pored moje neobavestenosti nazire nekoliko puteva koji garantuju egizstenciju, najsigurnije je to politikantsko ushemljivanje, sto u prevodu znaci imati zaledjinu.
Jednostavnije je bilo reci decku da nema nista od sedenja u cetiri zida, i da u u zivotu vise od obrazovanja vrede kontakti, veze sa ljudima od kojih se moze ocekivati podrska i u krajnjoj liniji korist. Mo's ti biti novi Tesla, al' dzaba ti ako si glup za zivot, ako ne znas da se snadjes i postanes prihvacen, ako ne umes da se ulaktas i obezbedis sebi zivotni prostor (sto bi rek'o Svabo) - nadjes sebi neko mesto u drustvu koje ce ti omoguciti opstanak i napredak.

Странке траже готове дипломце и платежне газде. Кикирези (који ни гимназију завршили нису) добро дођу за лепљење плаката и ту би био крај.

Te kategorije sigurno su im osobito drage zato sto od njih najvise mogu kasnije da izvuku na ime reketa, medjutim ni ostali smrtnici nisu manje interesantni. Objasnjavao sam vec kako funkcionise zaposljavanje po privatnim firmama kod mene u "selu", partijsko clanstvo dragi moji nije samo neophodna preporuka za dobijanje radnog mesta u drzavnim preduzecima vec i u privatnim, jer konkurencija je nevidjena, a pri selekciji kandidata za neko radno mesto prvo se saslusa rec partijskih drmatora, pa se tek nakon toga razmatraju kvalifikacije. Znaci ako serif privatniku kaze zaposli mi tog i tog, ovaj ce poslusati, naci ce vec neki interes da poslusa.

Te kategorije sigurno su im osobito drage zato sto od njih najvise mogu kasnije da izvuku na ime reketa, medjutim ni ostali smrtnici nisu manje interesantni. Objasnjavao sam vec kako funkcionise zaposljavanje po privatnim firmama kod mene u "selu", partijsko clanstvo dragi moji nije samo neophodna preporuka za dobijanje radnog mesta u drzavnim preduzecima vec i u privatnim, jer konkurencija je nevidjena, a pri selekciji kandidata za neko radno mesto prvo se saslusa rec partijskih drmatora, pa se tek nakon toga razmatraju kvalifikacije. Znaci ako serif privatniku kaze zaposli mi tog i tog, ovaj ce poslusati, naci ce vec neki interes da poslusa.

Знам. Са те стране си у праву. Ови ионако неће дуго сићи са власти.

Ovi nece, medjutim nevezano od njih tako funkcionise svet, ne otkrivam toplu vodu kada kazem da su privredne i politicke strukture u svakom drustvenom sistemu, ali u svakom, tesno povezane, isprepletane u najvecoj mogucoj meri, iste persone su neretko deo obeju struktura, i u toj simbiozi se ne moze razluciti ko je domacin, a ko parazit, posto svi imaju neku korist od te integrisanosti i ostvaruju tako svoje interese, ta saradnja je neraskidiva, a na nama sitnoj boraniji je da u takvom okruzenju pronadjemo svoju poziciju i izborimo se za egzistenciju. Sto bi rek'o moj rodjak: "'Ebes sistem, bitno je da coveku u svakom sitemu bude dobro, da se prilagodi pravilima igre."

Ovo mi je prvi put da se javno obracam na nekom forumu, iako mnogo vremena provodim citajuci ih.

Pisem iz razloga sto imam problem i nemam predstavu kako da ga resim ni kome da se obratim.

Idem u 3. razred gimnazije.
Zivim sa mamom.
Mama radi u jednoj firmi koja je vec godinama u jako losoj situaciji.
Dugo vremena se nadala da ce se situacija popraviti, ali situacija je jos gora nego sto je bila.
Vec nekoliko meseci uopste nije primila platu.
I pitanje je kad ce je i da li ce je ikada ponovo primiti...

Mamina mama (moja baka) nam daje pare da imamo za osnovne potrebe, ali njena penzija je mala i od tog novca jedva kupimo nesto da pojedemo i ne mozemo da placamo racune...

Neko mi je rekao da ako ne placamo racune po novom zakonu postoje izvrsitelji koji mogu da dodju i da nam zaplene imovinu (televizor, kompjuter, mobilni...)
Jel to tacno???

I sta ako mamina firma totalno propadne i ona dobije otkaz?
Ja joj kazem da pokusa da nadje drugi posao, ali ona stalno place i kaze da je u njenim godinama niko ne bi primio...

Molim vas dajte mi savet, stvarno ne znam sta da radim.
Plasim se da ne postanemo beskucnici.

mislim da je neko samo stavio temu da bi se mi ovde raspravljali jel on treba da uci ili da radi al nema veze :)
Moze se reci da smo, mojom krivicom, skrenuli sa teme, medjutim moze se ovaj sporedni kolosek od price tumaciti i kao izvesno opravdanje za tu zenu, ne kuka mu majka sto je eto tako tugaljiva, laka na suzama, nego sto je svesna tezine situacije, nemanja perspektive.

Back